Det beskidte spil - Putin frygtede at miste VM

Den russiske leder ville for alt i verden undgå at tabe kampen om VM til ærkefjenden England

Putin er ikke særlig interesseret i fodbold, men han ville bare ikke tabe kampen om VM til England.

Ingen russere, heller ikke Vladimir Putin, tror på, at Rusland kan vinde det fodbold-VM, som begynder i næste uge. Så meget kan man trods alt ikke fuske med international sport. VM bliver ikke Doping-OL i Sochi i 2014 om igen.

VM-guld har heller aldrig været målet for Putin. Det var selve det at blive vært for slutrunden, som var den store udfordring, og det skulle lykkes med alle midler.

I dokumentarfilmen ’A World Cup of Spies’, fortæller den utrolige historie om hvordan, Rusland sikrede sig værtskabet for sommerens VM. 

’A World Cup Of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet. I filmen beskrives, hvordan Putin med alle midler ville undgå at tabe kampen om VM til England.    

Vi skruer tiden otte år tilbage:

22. april 2010 ankommer fire repræsentanter fra den russiske VM-komité til Doha i Qatar for at møde præsidenten for Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, Mohamed Bin Hammam. De fire har fået besked fra Ruslands premierminister, Vladimir Putin, om at lave en aftale med sheiken fra Qatar for at sikre, at Rusland får fodbold-VM i 2018.

Artiklen fortsætter under billedet

Bin Hammam fik vigtige gæster fra Rusland. det var med til at afgøre, hvor VM blev placeret. Foto: AP
Bin Hammam fik vigtige gæster fra Rusland. det var med til at afgøre, hvor VM blev placeret. Foto: AP
 

Ni måneder før VM i 2018 skulle afgøres ved en afstemning i Zürich 2. december 2010 gik Vladimir Putin i panik. Ved afstemningen skulle både VM i 2018 og 202 afgøres. Rusland ville havde 2018. Qatar gik efter VM i 2022. De to lande kunne bruge hinanden.

Putin bryder sig ikke synderligt om fodbold, men han var bange for, at Rusland ville tabe ansigt, hvis de ikke vandt kampen om VM. Vladimir Putin aktiverede derfor en række indflydelsesrige personer, som skulle trække i trådene for at gøre VM i Rusland til virkelighed. 

De fire personer i privatflyet til Doha var direktøren for VM-kampagnen Alexey Sorokin, direktøren for VM-planlægningen Alexander Djordjadzdse, tidligere vicepræsident i FIFA Viatscheslav Koloskov og tidligere kommunikationschef i FIFA, Markus Siegler. Koloskov er tidligere KGB-agent og Sorokin har i følge Ekstra Bladet kilder tætte forbindelser til efterretningstjenesten, FSB.

Vladimir Putin og den russiske VM-komite fandt tidligt ud af, at de måtte indgå et strategisk samarbejde med Bin Hammam og Qatar for at få VM.

Artiklen fortsætter under billedet

Sorokin, som nu er blevet en mægtig mand i UEFA og FIFA, var med i flyet til Qatar. Foto: All Over Press.
Sorokin, som nu er blevet en mægtig mand i UEFA og FIFA, var med i flyet til Qatar. Foto: All Over Press.
 

Et halvt år før afstemningen var der ikke mange, som troede, at Rusland kunne sikre sig verdens største fodboldturnering. FIFA’s evalueringsrapporter viste, at England var langt bedre egnet til at arrangere slutrunden.

Det plagede Putin. I følge en rapport som blev præsenteret i det britiske parlament, mente han, det ville være et enormt prestigetab, hvis VM kiksede.

Den engelske kampagne for at få VM i 2018 var en katastrofe. England fik blot to stemmer i første valgrunde og røg ud. Og det selv om briterne havde opnået den bedste evaluering af alle kandidater.

Svaret på hvorfor England faldt med et brag, sad de selv med. I de efterretningsrapporter, de havde fået lavet om Ruslands VM-ansøgning.

Putin var bange for at blive ydmyget af især England, som Rusland havde været i konflikt med siden den tidligere russiske KGB-agent Alexander Litvinenko blev dræbt i London i 2006 med det radioaktive stof polonium.

I foråret 2010 samlede Vladimir Putin en gruppe russiske oligarker og andre personer med ressourcer og indflydelse. De blev bedt om at gøre, hvad der var i deres magt for at sikre Rusland VM. 

Putin har en fortid i KGB og senere i FSB, og han har fortsat stor indflydelse på de hemmelige tjenester. Formålet med at bruge oligarker og andre magtfulde russere var at sikre, at sporene ikke kunne føres tilbage til Putin og hans kontor. 

Han gav ingen skriftlige ordrer. Det er en af årsagerne til, at der findes meget lidt information om, hvad der skete internt i den russiske VM-komite.

Det strategiske samarbejde med Qatar begyndte i april 2010, da Putin sendte sin vicepremierminister Igor Sechin til Qatar for at forhandle en aftale om gasudvinding på Yamal-halvøen i den arktiske del af Rusland på plads.

Artiklen fortsætter under billedet

Vicepremierminister Igor Shuvalov til venstre og Igor Sechin var vigtige brikker i Putins kamp for at sikre sig VM. Foto. AP
Vicepremierminister Igor Shuvalov til venstre og Igor Sechin var vigtige brikker i Putins kamp for at sikre sig VM. Foto. AP
 

I samme måned fulgte så firkløveret, som blev nævnt i indledningen af artiklen. Gasforhandlingerne og firkløverets møde i Doha var starten på Putins personlige VM-kampagne.

I løbet af efteråret 2010 var Qatar og Rusland i gang med at skabe overblik over hvilke lande, FIFA’s eksekutivmedlemmer ville stemme på ved afstemningen, som de forventede ville løbe over flere runder.

Efterretningsinformationer, som England havde samlet fra forskellige kilder, viser at Qatar anbefalede de eksekutivmedlemmer, de havde kontrol over, at stemme på Rusland i anden valgrunde. Det blev aftalt i forbindelse med gasmøderne i Doha i april.

Bin Hammam, som i 2010 selv sad i FIFA’s eksekutivkomité, blev i slutningen af oktober inviteret til Moskva af sportsminister Vitaly Mutko. Sammen med Putin skulle de diskutere et formaliseret sportssamarbejde mellem Qatar og Rusland. 

Direktøren i Gazprom, Alexei Miller, deltog også i de løbende forhandlinger. Gazprom er hovedsponsor ved VM.

Chelsea-ejeren Roman Abramovich havde ligeledes en central rolle i Putins redningsplan. Abramovich begyndte sin charmeoffensiv under VM i Sydafrika i 2010. Her havde han ansvaret for at tage sig af FIFA-præsident Sepp Blatter.

Et eksempel på at Putin personligt engagerede sig i VM-kampen er, at han selv tog imod amerikaneren Chuck Blazer i Kreml i november 2010. Blazer sad i FIFA’s eksekutivkomite.

Artiklen fortsætter under billedet

Putin overtalte selv den store amerikaner Chuck Blazer til at stemme på Rusland. Foto: AP
Putin overtalte selv den store amerikaner Chuck Blazer til at stemme på Rusland. Foto: AP
 

Det var ventet, at Blazer ville stemme på England. Men efter mødet med Putin ombestemte han sig og gav sin stemme til Rusland. Blazer var kendt som Mr. 10 procent, fordi han tog 10 procent af alle aftaler, han indgik. Han blev senere et af kronvidnerne i den korruptionssag, FBI indledte mod FIFA-toppen i 2015.

Det strategiske samarbejde med Qatar og den personlige opvartning af centrale FIFA-aktører gjorde, at Rusland i løbet af efteråret 2010 blev sikre på, at de ville få VM.

Da FIFA-præsident Blatter i Zürich, 2. december 2010, annoncerede, at Rusland var tildelt VM i 2018, blev den russiske delegation ikke overrasket. De vidste på forhånd hvilket land, som var skrevet på sedlen i Sepp Blatters konvolut.

Fakta om filmen

’A World Cup Of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet.

Filmen er blevet en succes forstået på den måde at mange lande allerede har købt den. 

Filmen fra fået støtte fra Politiken Fonden og desuden har den tysk-franske tv-station, Arte, lagt et stort beløb.

Indtil videre er den solgt til 14 lande, herunder tysk, fransk svensk, finsk, japansk og hollandsk tv. 

’A World Cup Of Spies’ kan ses på Ekstra Bladet +

Putin lytter pænt,  mens FIFA's præsident Gianni Infantino fortæller om alt det, vi skal opleve ved VM. Foto: AP
Putin lytter pænt, mens FIFA's præsident Gianni Infantino fortæller om alt det, vi skal opleve ved VM. Foto: AP

Intl. fodbold Sådan udkæmpede de den kolde krig om VM 2018 

5 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere