Forgiftet spion koster: Nu truer England med VM-afbud

Den britiske udenrigsminister Boris Johnson siger, at Englands deltagelse ved VM til sommer kan være i fare, hvis det viser sig, at Rusland stod bag forgiftning af ex-spion

England kan risikere at blive hjemme fra VM i Rusland. Foto: Frank Augstein/AP
England kan risikere at blive hjemme fra VM i Rusland. Foto: Frank Augstein/AP

Boris Johnson er klar i mælet. Hvis det bevises, at Rusland er hjernen bag en ex-spion og hans datters forgiftning i Salisbury, så kan VM til sommer blive uden engelsk deltagelse.

- Når man tænker frem til VM denne sommer, så tror jeg, at det vil blive meget svært at forestille sig, at den britiske repræsentation ved denne begivenhed vil kunne løbe af stablen på en normal måde, fortæller han parlamentet i London.

Søndag blev den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter fundet bevidstløse på en bænk i den sydengelske by Salisbury.

Her tyder en del på, at de var blevet forgiftet.

Det er det britiske antiterrorpoliti, som leder efterforskningen af sagen, fordi de har særlig ekspertise. Der er ikke mistanke om terrorisme i sagen.

Skripal blev tilbage i 2006 idømt 13 års fængsel i Rusland for at afsløre hemmeligheder om den russiske efterretningstjeneste. Han kom til Storbritannien i 2010 ved en større udveksling af spioner mellem USA og Rusland.

- Jeg vil sige til alle regeringer i verden, at intet forsøg på at tage uskyldige liv på britisk jord vil kunne ske uden sanktioner eller straf, fortæller Johnson lovgiverne.

Kreml har erklæret, at de er parat til yde hjælp til de britiske myndigheder med at opklare sagen.

Præsident Vladimir Putins talsmand har kaldt det "en tragisk situation". Han nævner dog, at Kreml ikke har informationer om sagen.

Boris Johnson kalder ligeledes Rusland for en ond og ødelæggende magt i verden, men han slår samtidigt fast, at han ikke vil foregribe, hvad politiet finder ud af i sagen.

Allan Simonsen om død fodbold-legende: Det kunne være sket for mig

Kontroversiel FIFA-beslutning forud for VM