FRANSK EKSTASE: Vanvittig målfest lukker VM

De franske favoritter anført af Antoine Griezmann og Kylian Mbappé nedlagde Kroatien i en dramatisk VM-finale, hvor målene væltede ind

VM er slut. Frankrig løb med sejren. Ekstra Bladet analyserer her kampen (Producer: Martin Lorentsen)

Frankrig vinder VM 2018!

Efter et sandt drama bygget op af intensitet, kynisme og et skud VAR fik de franske favoritter hævnet nederlaget fra EM-finalen i 2016.

4-2-sejren over Kroatien kom i hus efter selvmål, VAR-straffe fra Griezmann og to kølige pletskud fra Pogba og Mbappé. Og så kunne den franske kæmpe-jubel ellers bryde ud i lys lue på det enorme Luzhniki Stadion i Moskva.

Foto: AP
Foto: AP
 

Det hele startede dog enormt nervøst for Les Bleus.

Med massiv støtte fra tilskuerne tog Kroatien livtag på kampen i begyndelsen og udnyttede en vaklende og passiv start fra favoritterne. Med højt pres og pågående spil satte de franskmændene på hælene, men blev ikke alvorligt farlige.

Og så skete det, der ofte sker, når man ikke får scoret i de gode perioder.

Antoine Griezmann listede sig til et frispark i en god position og sendte selv en lumsk bold ind i feltet. Blandt venner og fjender svævede kuglen i uvished, men uheldigt fik kroaternes stjerneangriber Mario Mandzukic styret den i mål bag en sagesløs Danjiel Subasic i målet.

De franske dødbolde har været dødbringende ved dette VM, og denne gang behøvede de ikke engang gøre arbejdet færdigt på egen hånd.

Kroaterne har dog haft en sjælden ekspertise ved denne slutrunde, nemlig at komme tilbage fra at være bagud. Tre gange havde de formået det tidligere, men havde de virkelig et fjerde comeback i sig?

Ja, svarede Ivan Perisic ti minutter senere.

Foto: AP
Foto: AP
 

Efter ret tilfældige bolde rundt i det franske felt landede bolden for højrefoden af den ærgerrige offensivspiller. Men et hurtigt vip til venstre og et lige så hurtigt aftræk bankede han bolden i det lange hjørne til 1-1.

Men kort efter kom målscoreren igen i fokus.

På et hjørnespark flagrede kroatens hånd, og bolden ramte. Et grundigt VAR-kig fik stadion til at gå lammelse, men så blev der peget på pletten til stor frustration for de prikkede.

Video Assistant Referee har ikke været så brugt i knald-eller-fald-kampene, men her gjorde det et dramatisk comeback. Beslutningen fra dommeren var dog i sidste ende logisk, især med tanke på hvordan linjen ellers er blevet lagt ved VM.

Griezmann stod over for Subasic, som har taget sit hold på ryggen ved to straffesparkskonkurrencer ved dette VM, men denne duel vandt den lille franskmand, og så fik han danset Fortnite-dans for fjerde gang ved denne slutrunde.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix
 

Anden halvleg åbnede som første - med kroaterne i angreb.

Ivan Rakitic kiggede væk og sendte Ante Rebic i dybden. Afslutningen fik Hugo Lloris til at sprælle, og i de næste minutter måtte keeperen på overarbejde, for det ellers så sikre midterforsvar var helt ved siden af sig selv.

Frankrig fik dog en pause efter en stor kontrachance til Mbappé, men det var en flok baneløberes skyld.

Foto: AP
Foto: AP
 

Fire personer styrtede af sted henover banen, men blev sendt ud lige så hurtigt. Dog var det første gang, at der var huller i sikkerhedssprækkerne ved dette VM, men det huer næppe Vladimir Putin, FIFA-boss, Gianni Infatino, eller andre af de høje herrer, at det netop var til finalen, det skete.

Kæmpe VM-skandale: Aktivister invaderede banen under finalen

Kroaterne forsøgte at sætte gang i maskinen igen.

Med tre kampe i streg, som er gået i forlænget spilletid - samt en dag mindre at restituere i - har de okset sig igennem knockout-kampene, men her fik de i stedet endnu en mavepuster.

Mbappé blev sendt i dybden, fandt med lidt held Griezmann i feltet, som lagde den tilbage. Paul Pogba, som nærmest ikke har afsluttet under slutrunden, skød først én gang og ramte en forsvarer og dernæst igen.

Bingo. 3-1 og en spand isvand direkte i hovedet på kroaterne.

Men den næste spand var allerede klar, mens kroaterne rystede.

Kort efter stod en af turneringens bedste spillere, Kylian Mbappé, alene lige udenfor feltet og klappede til læderet. Overlegent scorede han sit fjerde mål ved VM og det fjerde for Frankrig i denne finale. Fremragende af teenageren, der først fylder 20 til december.

Foto: AP
Foto: AP
 

Men bedst som det lignede ren eufori for favoritterne, begik Lloris en vanvittig brøler. Med et gran fransk arrogance tog han for let på Mandzukic' pres, for angriberen fik foden på aflevering fra keeperen og styrede bolden i mål.

Ikke siden 1966 var der scoret SÅ mange gange i en VM-finale.

Nu var der dog ikke mere i tanken for det forbilledligt fightende kroater, så franskmændene hev sejren i land. Det eneste land, som Les Bleus ikke fik besejret undervejs, var de rød-hvide fra Danmark.

Det er de nok bedøvende ligeglade med. Nu er de verdensmestre anno 2018.

Premier League-klub satser: Smadrer transferrekord

Billedet viser det: Her er Bendtners nye dame

Laudrup afslører: Her skal VM-superstjerne spille

Tøffes benhårde dom: De vinder guld, og de rykker ud af Superligaen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale