Gravesen er sikker: Danmark kan score guldet

- Jeg har altid været en drømmer, siger Thomas Gravesen, der må finde sig i at blive kaldt jubeltosse af sin ven Stig Tøfting – men vejlenseren ser flere paralleller mellem 1992 og 2018

Hør Ekstra Bladets VM-Eksperter fortælle om dagens vigtigste fodbold nyheder fra Rusland.

VEJLE (Ekstra Bladet): Det er jo ikke hver dag, man laver en aftale med en tidligere Real Madrid-stjerne om at mødes på en Circle K-tank på havnen i Vejle, men som Thomas Gravesen snusfornuftigt siger:

- Det er så praktisk, og den er nem at finde.

Vi høvler forholdsvis fluks op på Vejle Stadion, hvor græsset ALDRIG har været grønnere, og midt i foto-seancen udbryder den 42-årige guddødeme så:

- Hvor er det dog spændende. Det er 26 år siden, og hvorfor ikke… Jeg tror, Danmark kan vinde VM!

Han var selv med i 2002 og 2004, hvor Danmark begge gange gik videre fra gruppen – og døde i første knockout-runde. EM i 2000 glemmer vi fuldstændig…

- Det hold, vi har nu, er meget mere taktisk orienteret på at være stærkt defensivt og så bruge kontrafasen – og Christian Eriksen. Dengang havde VI bolden hele tiden. Vi spillede ud til Rommedahl, Grønkjær eller Martin Jørgensen, vi spillede op til Claus Jensen, Ebbe, Jon og så videre. Vi var bedre med bolden fremad, men bagude havde vi jo også gode spillere, forklarer ’Graveren’.

- Det var simpelt hen så struktureret, og det system og det hold var fantastisk, men desværre lavede vi fejl, der kostede videre avancement ved de to slutrunder i VM i Japan og Korea og EM i Portugal, siger han med et suk over en iskold danskvand med citrus, serveret af lillebror Peter, da minderne fra 2002 og 2004 passerer revy på Munkebjerg Hotel med udsigt over Vejle Fjord og Bredballe.

Thomas Gravesen på toppen i 2002 i en nærkamp med Zinedine Zidane, der senere blev hans nabo i Real Madrids omklædningrum. Foto: All Over Press
Thomas Gravesen på toppen i 2002 i en nærkamp med Zinedine Zidane, der senere blev hans nabo i Real Madrids omklædningrum. Foto: All Over Press

- Morten var fascineret af speed. Fart var det bedste, han vidste, men han havde jo også en masse raketter ude på kanterne. Holdet i dag spiller efter en anden filosofi, der har givet Christian Eriksen den rolle, hvor han er bedst. Han har friheden til at lede og styre kampen, hvornår der skal fart på og bremses, men når han kommer i nærheden af modstandernes felt, er han livsfarlig.

Men under dette VM har vi jo ikke været meget på besøg deroppe.

- Nej, for vi har spillet på at gå videre. Trænerne har besluttet sig for at spille taktisk resultatfodbold, og længere er den ikke.

Men hånden på hjertet efter tre kampe! Har det ikke været lidt kedeligt?

- Jo, men…

Eller er du tilfreds, bare de går videre?

- Nej, og Stig kalder mig jo også en jubelidiot, haha. Da vi spillede mod Polen og Irland var det der jo. Det er det, holdet kæmper for – at komme derhen, hvor vi kan lede kampene. Vi var på vej mod Australien, men de blev måske lidt flade og bange. VM er sgu en stor scene, og der er altså pres på.

For en time siden stod du på Vejle Stadion og sagde, de kan blive verdensmestre…

- Jeg tror på, at Danmark… Altså, det minder lidt om 1992, fordi nu kommer der et kroatisk hold, der har vist skræmmende styrke, så vi i den grad er underdogs, som holdet var det i hver eneste kamp dengang i Sverige. Jeg drømmer! Jeg har altid været en drømmer, og jeg tror på det. Vi har en kanon målmand, det havde 92-holdet også… Vi har fantastiske midtbanespillere og et mere end stabilt og habilt forsvar.

Hvis vi lige vender tilbage til 1992 – Richard Møller blev også kritiseret dengang!

- Ja, og det er derfor, det minder så meget om det. Det er da det, jeg tænker. Vi har en træner, der ved præcis, hvad han vil, og det ved holdet også. Ikke én spiller er i tvivl om, hvad der skal ske. Vi skal måske bare åbne øjnene og erkende, at vores hold ikke er sådan et ekvilibristisk et, der kan spille Madrid-fodbold.

Thomas Gravesen i aktion i Kerteminde, da han i september sidste år fik debut på oldboys-landsholdet. Med stort set samme kampvægt som i 2002... Foto: Per Rasmussen
Thomas Gravesen i aktion i Kerteminde, da han i september sidste år fik debut på oldboys-landsholdet. Med stort set samme kampvægt som i 2002... Foto: Per Rasmussen

Er danskerne blevet for forvænte?

- Ja, vi har siden 1986 haft fantastiske fodboldspillere. Dem har vi stadig, men fodbolden har, synes jeg, ændret sig til at blive langt mere resultatorienteret.

Hvorfor tror du, de kan slå Kroatien?

- Fordi vi er underdogs, det ligger godt til Danmark, vi skal ikke kreere og styre kampen men lokke dem frem og udnytte de rum, det giver.

Hvad eller hvem har imponeret dig under VM?

- Det har englænderne. Belgien og Kroatien har også været gode. Sverige har gjort det lidt ligesom Danmark – de har bare scoret målene, det er forskellen. I Sverige er der jo eufori, vi mangler måske to mål. Havde vi slået Australien 2-0, havde det været stemplet: Flot! Nu spillede i en halvleg, og det var ikke godt plus vi fik det der pisse VAR-straffe mod os.

Din ven Stig Tøfting kalder det Drillo-bold af værste skuffe og dig for en jubeltosse!

- Det gør han jo, og jeg kan kun sige, at det er fordi, han har så store forventninger. Han ser jo fodbold på sin måde, Stig. Jeg siger: Det kan godt være, det er Drillo-fodbold, men det er dét, vi har spillere til!

Men det var jo det, vi engang grinede af!

- Ja, men jeg mener heller ikke, vi spiller 100 pct. på den måde. Vi spiller direkte fodbold og det kræver en lang aflevering engang imellem. Men vi spiller også SIKKER fodbold, for vi taber ikke. Det gjorde Drillo, det ved jeg, for jeg har selv været med til at slå ham og Norge.

Kan du forstå, at en så rutineret mand går ud og siger, han ikke forstår danskerne. Så har han jo virkelig ikke forstået os?

- Nej, det har han ikke. Når han siger sådan, kan det jo også gerne være, han gerne vil vise danskerne, at det her kan fungere. Vi vil ikke se ét mål, vi forlanger fem, og jeg tror, Åge og Jon er blevet sådan lidt, du ved: Vi har spillet 18 kampe uden at tabe, ikke. Hvis det var Arsenal, havde det været en fantastisk sæson.

Gravesen har en pointe, han lige har lyst til at fremføre over for Marek Heinz under EM-kvartfinalen i Portugal i 2004. Efter 90 minutter var der ingen diskussion, idet tjekkerne scorede tre basser i løbet af de første 20 minutter efter pausen. Foto: Peter Hove Olesen
Gravesen har en pointe, han lige har lyst til at fremføre over for Marek Heinz under EM-kvartfinalen i Portugal i 2004. Efter 90 minutter var der ingen diskussion, idet tjekkerne scorede tre basser i løbet af de første 20 minutter efter pausen. Foto: Peter Hove Olesen

Nu er det knald eller fald. Løsner det noget i holdet?

- Jamen, jeg tror på det. Selvtilliden er der, fordi man har de der 18 kampe i rap, og så kan det godt være, man ikke har spillet drømmefodbold og vundet 5-1 over Irland i alle kampe, men de ved, de kan! De oplevelser har de haft.

Tror du, spillerne er ligeglade med kritikken?

- Nej, det er man aldrig, og jeg ved, spillerne gerne vil vise, hvor gode de er. De vil også gerne vinde en kamp 2-0, men de er også så professionelle, at de ved, de ikke kan vise det i hver eneste kamp. Og når de ikke kan det, så vil de hellere komme videre. Det ville tyskerne sikkert også gerne, nu er de på vej på ferie…

- Vi har IKKE spillet på den måde, vi gerne vil ha’. Vi har ikke domineret, men vi har været til VM og er videre blandt de 16 bedste i verden. Det vil jeg hellere have frem for at have spillet poleret fodbold som i 2004, hvorefter vi lavede tre fejl, der alle kostede et mål, så vi strøg ud til Tjekkiet, siger Thomas Gravesen.

Han har en stille trumf i ærmet:

- I 1992 havde vi også en meget varm sommer – og tørke. Men ikke på fodboldbanen…

Drillo-bold af værste skuffe: - Jeg har ikke set det værre på et dansk landshold

Eriksen om Tøffes kritik: ’Det har ikke en skid med det at gøre’

Gravesen vild med Nadim: Hun er skøn og modig

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.