Kroatisk stjerne støttede fodboldgangster: Risikerer fængsel

Under anklage: For et år siden vidnede Luka Modric i en stor sag, der sendte den kroatiske fodboldboss Zdravko Mamic i fængsel. Nu kan Real Madrid-stjernen blive revet med i faldet

Hør Ekstra Bladets VM-Eksperter fortælle om dagens vigtigste fodbold nyheder fra Rusland.

MOSKVA (Ekstra Bladet): Hvis det kun havde været for hans fodbold, havde alle elsket ham.

32-årige Luka Modric er en fryd for øjet, en af verdens bedste midtbanespillere og blandt de allerstørste kroatiske fodboldspillere nogensinde.

Han burde været et nationalklenodie og er det også for nogle. Men langtfra alle. For personen Luka Modric deler Kroatien.

Går man rundt i storbyerne Zagreb og Split, kan man støde på vred graffiti, der sviner Real Madrid-spilleren til.

Ja, selv i Zadar – byen, hvor flygtningebarnet Modric voksede op og nærmest har status som helgen – har nogle været ude med sprayflaskerne for at vise deres utilfredshed med den kroatiske landsholdskaptajn.

’Luka, du vil huske dette en dag!!!’, står der skrevet på det flygtningehjem, hvor han voksede op. En anden har skrevet ’Mamics tæve’.

Flygtningehjemmet i Zadar, hvor Luka Modric voksede op. Det blev også udsat for grafitti sidste sommer, da Modric vidnede i Mamic-sagen. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Flygtningehjemmet i Zadar, hvor Luka Modric voksede op. Det blev også udsat for grafitti sidste sommer, da Modric vidnede i Mamic-sagen. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Overlevede mordforsøg
Zdravko Mamic. Et navn, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange i Kroatien.

58-årige Mamic er kroatisk fodbolds godfather og hadet blandt fodboldfans. Husker du EM 2016, hvor kroatiske ultras med romerlys og kanonslag afbrød kampen mod Tjekkiet i Saint-Étienne?

Det var en protest mod Mamic og måden, som han har styret kroatisk fodbold på i mange år. Kontroversiel er den pæne facon at beskrive ham på, hans mange modstandere ville bruge andre ord og har brugt andre metoder.

For et års tid siden i byen Bol angreb en 22-årig ultra ham med slag og skubbede ham i vandet, tilbage i august overlevede han et mordforsøg. Mamic slap med et skud i benet.

Og hvad har det så med Luka Modric at gøre? En hel del faktisk. Den kroatiske stjerne har i mange år haft et tæt forhold til Zdravko Mamic og hans slæng.

Der er røget penge frem og tilbage, men mest Mamics vej, og det var årsagen til, at Luka Modric for et år siden blev indkaldt til et retsmøde i byen Osijek.

Luka Modric bliver kaldt grimme ting af de fans, der er utilfredse med hans vidneforklaring i sagen mod fodboldbossen Mamic. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Modric bliver kaldt grimme ting af de fans, der er utilfredse med hans vidneforklaring i sagen mod fodboldbossen Mamic. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Støtte til Mamic
Zdravko Mamic var under anklage for ’transferuregelmæssigheder’ i forbindelse med blandt andet Modrics skifte fra Mamics klub, Dinamo Zagreb, til Tottenham i 2008.

Halvdelen af transfersummen gik til Luka Modric, der som aftalt straks sendte næsten det hele videre til Mamic. Det helt centrale i retssagen var, hvornår den aftale blev indgået. Skete det før eller efter skiftet?

Luka Modric var i 2015 blevet afhørt og måtte nu igennem vridemaskinen en gang til. Denne gang i vidneskranken og under ed.

Modric var nervøs og fortalte, at det ikke passede, når anklagemyndigheden sagde, at han i afhøringer havde fortalt, at aftalen først blevet lavet, efter skiftet til London-klubben var en realitet.

- Det har jeg aldrig sagt … at den … at … at den blev lavet efterfølgende. Jeg fortalte jer, at jeg ikke kunne huske, hvornår den blev lavet, sagde Luka Modric, hvis vidnesbyrd af mange blev tolket som et forsvar for Mamic.

Det var derfor, at nogle malede graffiti i byerne, kaldte ham Luka Mamic og sang ’Luka Modric, lille lort’ til kampe i den kroatiske liga.


Er ingen kujon
Modrics ord hjalp dog ikke Mamic.

Retten fandt det bevist, at fodboldbossen havde snydt sin klub og den kroatiske statskasse for mange millioner, og han blev 6. juni idømt seks og et halvt års fængsel.

Dagen før var han dog flygtet til Bosnien-Hercegovina. Han har dobbelt statsborgerskab, og en domstol har allerede afgjort, at landet ikke er forpligtet til at udlevere ham. Så nu må han trække i trådene fra Medjugorje, hvor han efter dommen holdt pressekonference.

- Jeg er ingen kujon, men heller ingen masochist. Jeg vil kæmpe, men ikke komme tilbage, sagde Mamic, der på et tidspunkt under selve retssagen fyrede hele sit hold af advokater og krævede at forsvare sig selv.

Sag indledt
Måske får Luka Modric snart brug for en forsvarer. Han risikerer nemlig at blive revet med i Zdravko Mamics fald og ende i fængsel.

2. marts indledte Kroatiens statsadvokat en sag mod Real Madrid-stjernen for falsk vidnesbyrd.

En domstol skal godkende anklagen, før det kan ende med en decideret retssag, og det er ikke sket endnu.

Men det faktum, at Mamic blev dømt, har styrket manges opfattelse af, at Modric ikke talte sandt i retten for et år siden.

I overensstemmelse med kroatisk lov nævnede statsadvokaten ikke Luka Modric ved navn. Der stod, at der var tale om en kroatisk statsborger født i 1985, og der blev refereret til et vidneudsagn i korruptionssagen mod Zdravko Mamic.

For de lokale medier var det en smal sag at identificere Modric.

Det hele spiller på banen for Luka Modric, men uden for kridtstregerne lurer problemerne for kroaten. Foto: Petr David Josek/AP
Det hele spiller på banen for Luka Modric, men uden for kridtstregerne lurer problemerne for kroaten. Foto: Petr David Josek/AP

En kold skulder
Fodboldforbundet har bakket op om anføreren, der ikke selv har udtalt sig i sagen.

Da en journalist fra engelske The Guardian tidligere under slutrunden spurgte ham til Mamics dom, fik han en kold skulder:

- Har du ikke noget bedre at spørge om?

Zdravko Mamic sagde under sin ’pressekonference’ efter dommen i starten af juni, at han beundrede Modric og Lovren – som også er en del af sagen – hvis de overhovedet kunne spille VM.

- Hvordan vil de finde styrke, nu de ved, hvad staten har gjort ved mig, sagde Mamic.

Hidtil har de løst opgaven fortræffeligt, men problemerne er ikke ovre. Falsk vidnesbyrd kan i Kroatien give en fængselsstraf på mellem seks måneder og fem år.

Svindel for millioner

Zdravko Mamic – tidligere mangeårig klubboss i Dinamo Zagreb – blev 6. juni idømt seks og et halvt års fængsel, for bedrageri i forbindelse med Luka Modrics skifte til Tottenham i 2008 og Dejan Lovrens til Lyon i 2010.

Mamic havde en personlig aftale med de to (og adskillige andre Dinamo-spillere), der betød, at han skulle have del i deres indtægter. Samtidig havde klubben en aftale med Modric og Lovren om, at de fik halvanden af en transfersum. Modric fik eksempelvis 78 mio. kr. af Tottenham-transferen i 2008, men beholdt kun 14,5 mio. kr. selv. Resten gik til Mamic.

Det bestrider Mamics forsvarere ikke. Det helt afgørende for dem er, hvornår aftalen er lavet. Retten fandt det bevist, at tillægsaftalen til kontrakten først blev lavet efter skiftet og derefter tilbagedateret. Mamic blev kendt skyldig i at have snydt Dinamo Zagreb for over 110 mio. kr., og den kroatiske skattekasse for omkring ni mio. kr.

Også den nuværende direktør i det kroatiske fodboldforbund, Damir Vrbanovic, en ansat i skattevæsenet og Zdravko Mamics bror, Zoran, blev idømt fængselsstraffe. De har alle nægtet sig skyldige.

Luka Modric risikerer at blive dømt for falsk vidnesbyrd. Det kan efter kroatisk lov give mellem et halvt og fem år fængsel.

Maradona i chok: Løjet død - nu vil han have hævn

Manager-eksperten advarer: Sådan skal du IKKE gøre nu

Lloris: Christian kan spille på alle hold i verden

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri