Kroatiske comeback-konger: I VM-finalen fra baghjul

Balkans fodboldstolthed kravlede endnu en gang ud af sækken og fandt nyt liv i forlænget spilletid, som Mario Mandzukic afgjorde med et ægte forwardmål

Igen var de næsten dømt ude, og igen fandt de både kræfter og fodboldfinesse til til en finish. Til at komme tilbage og vende slaget.

De gjorde det mod Danmark, og de gjorde det mod Rusland, efter forlænget spilletid og via nervernes højborg, straffesparkskonkurrence.

Det kroatiske landshold er gjort af noget særligt, og i semifinalen mod England gjorde Zlatko Dalics gæve gutter det igen.

Kom bagud, kom tilbage og vandt. På søndag kan de blive verdensmestre.

Dermed har en gylden generation med Luka Modric, Ivan Rakitic og Ivan Perisic for alvor spillet sig ud af den skygge, de har levet under fra deres senhalvfemser-landshold med Boban, Prosinečki og Šuker.

Også denne gang var de næsten nede i sækken, men også denne gang slap de ud og fremtvunget forlænget spilletid, før Mario Mandzukic i det 109. minut slog til med et ægte forwardmål til 2-1.

Dermed må fodboldens moderland konstatere, at ’football is not coming home this time’. De må stadig trække de sort-hvide billeder fra triumfen fra 1966 frem, når der skal mindehygges på pubberne.

Det så ellers længe – ret præcist i 68 minutter - sådan ud.

De havde ladet vildt og inderligt op til den semifinale i dagevis, de engelske medier og fodboldfans, mens de har dunket hinanden opmuntrende på ryggen med skinger optimisme og bidt negle til blods.

Og så havde skummet knapt lagt sig på den pint, de fik i hånden før kampstart, før nerverne blev afløst af forløsningens brøl – og måske en luftbåren sjat øl på afveje.

Fire minutter og femogfyrre sekunder var der spillet af semifinalen mod Kroatien, og så kunne de juble sammen med deres hvidklædte helte på Luzhniki Stadium i Moskva.

For i det øjeblik tog Kieran Trippier tilløb til det frispark, som Luka Modric havde begået mod Dele Alli lige udenfor straffesparksfeltet.

Og mens både såvel publikum som pubgæster holdt vejret, satte han højrebenet kompetent til bolden og sendte den i en smuk bue over forsvarsmuren og ind under overliggeren bag en forgæves sprællende Danijel Subasic.

Mod Sverige var det den tidligere reserve fra Hull, Harry Maguire, der med panden gjorde det for The Three Lions. Nu var det ’The Bury Beckham’, der åbnede ballet med en følt pote.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix
 

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Med sin scoring skrev Trippier sig under alle omstændigheder ind på en meget eksklusiv liste som engelsk målscorer i en VM-semifinale. Bobby Charlton og Gary Lineker har gjort det før.

Endnu en Tottenham-kollega, Harry Kane, fik efter en halv time chancen for at for at fordoble føringen, men brændte i to forsøg tæt under mål. I øvrigt var han ifølge linjedommeren offside, hvilket tv-billederne så langt fra bekræftede.

Kampen fortsatte i en intens atmosfære af spænding, men også uden de helt åbne chancer.

Det var, som om de kroatiske spillere havde lidt tunge ben efter de to maratonkampe mod Danmark og Rusland, der begge gik i forlænget og straffespark, og derfor kunne Gareth Southgates mænd med relativt enkle midler og fight komme i vejen for de fleste tilløb til farligheder.

Og imens kunne den stovte manager folde armene over sin berømte vest og udstråle ro, mens hans fodboldhjerte formentlig har galopperet inde under.

Men pludselig hoppede det i brystet på ham.

For ud af ingenting udlignede Ivan Perisic. I det 68. minut servede Sime Vrsaljko dybt ind i feltet, og mens Kyle Walker lænede sig frem for at heade væk, dukkede Inter-spilleren op med et strakt venstreben og bugserede bolden ind bag Jordan Pickford.


Så var der panik i løvehulen, og et par minutter senere huggede Perisic til igen. Stolpen afværgede.

Hektikken bredte sig og så også ud til at sætte sig i benene på Jesse Lingaard, da Manchester-United spilleren pludselig var fri men overplacerede fra den lidt spidse vinkel.

Imens var hans holdkammerat Marcus Rashford kommet på banen, da Raheem Sterling forlod den efter endnu en landskamp uden mål fra hans rappe fødder.

I den anden ende tordnede Mario Mandzukic fra en spids vinkel bolden ind i brystet på Pickford, da kroaterne igen kunne profitere af engelske nerve-fejl i spillet. For pludselig lignede englænderne et hold uden en leder på banen.

De engelske fans forsøgte at støtte med en lidt halvkvædet udgave af ’God Save The Queen’, men det slog ikke rigtigt igennem på grønsværen.

Så var smilene langt bredere og mere optimistiske på det rød- og hvid-ternede tribuneafsnit, mens uret tikkede mod overtiden.

Her fik England så den dødbold, der igen fik tiden til at gå i stå på pubberne. Trippier slog bolden ind i feltet, men hverken Kane eller Maguire kunne komme til.

Og så blæste tyrkiske Cuneyt Cakir til forlængelse.

Ni minutter inde i den fik England igen en dødbold. John Stones headede hjørnesparket mod fjerneste hjørne, men her headede Vrsaljko væk.

Lige før pausen fik Mandzukic slemme knubs i et sammenstød med Pickford, men veteranen fra Juventus kom på benene, og kort inde i anden halvleg slog han til på en løs bold i feltet og sendte den fladt ind bag Pickford.

Kroatien har nu muligheden for at blive den mindste nation siden Uruguay i 1950 til at vinde VM.
I søndagens finale møder comeback-kongerne Frankrig på samme stadion, mens England dagen før spiller bronzekamp mod Belgien.

VM-helt er gået fra skurk til kult: I dag tager de alle vest på

Allez, Les Bleus: Frankrig klar til VM-finalen

 

Er du gal en svada: Belgisk stjerne sviner Frankrig til

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.