Landsholdets store leder: - Vi skal gøre som i '98

Simon Kjær er vokset fra at være Daniel Aggers væbner til at være landsholdets ubestridte midtpunkt

Simon Kjær inspicerer banen i Novgorod. Foto: Lars Poulsen
Simon Kjær inspicerer banen i Novgorod. Foto: Lars Poulsen

NIZHNY NOVGOROD (Ekstra Bladet): De er glade for stærke mænd i Rusland.

Store ledere, som med jernnæve leder det store land med den voldsomme historie, og forsvarer nationen mod trusler udefra.

I enhver lufthavn og souvenir-shop kan man købe t-shirts, babusjka-dukker og alverdens andre produkter, hvor Vladimir Putin optræder iført geværer, superheltekostumer og andre former for ultramaskuline udklædninger.

Og selvom kommunismen er begravet, er der stadig lange køer på Den Røde Plads i Moskva for at komme ind og se Sovjetunionens skaber, Vladimir Ilijt Lenins balsamerede legeme, mens Stalin, Brezhnev og resten af sovjet-lederne ligger begravet udenfor det berømte monument.

De russiske ledere er alle kendt for at gå til stålet med svingende grader af brutalitet, men heldigvis findes der også andre veje til at samle folk omkring sig.

Spørg bare på det danske landshold, der i aften skal forsøge at spille sig i VM-kvartfinalen for første gang siden 1998, når Luka Modric og de andre kroater venter på Nizhny Novgorod.

Her er der ingen tvivl om, at det er anfører Simon Kjær, der fører det store ord. Men i modsætning til den russiske kongerække af diktatorer er kravene om disciplin og 100 procents indsats og dedikation ledsaget af blødere og mere humane værdier.

Spørg bare Jonas Knudsen, der på kaptajnens foranledning blev sat på et privatfly betalt af resten af truppen, så han kunne komme hjem og se sin nyfødte datter.

Ellers spørg spillere som Mathias ’Zanka’ Jørgensen og unge Andreas Christensen, der har lænet sig op af den erfarne anfører i det danske midterforsvar under VM.

- Det er hans udtryk, hans udstråling og den måde, han taler til folk. Du kan se, at han vil det, og at han vil dig bedste. Også på den måde han snakker til dig ude på banen. Men det er mest hans udstråling, der bare får fat i alle.

- Det er også derfor, han er anfører, tror jeg, fortæller Christensen om Kjær, som stille og roligt er vokset ind i rollen som samlingspunkt.

En udvikling, hvor han begyndte som ’sidekick’ til Daniel Agger, da Morten Olsen hev ham ind i truppen før VM i Sydafrika i 2010, og siden blev den naturlige afløser, da Liverpool- og Brøndby-koryfæet lagde støvlerne på hylden kort efter, at Åge Hareide havde sat sig i landstrænersædet.

En rolle, han har haft let ved at falde ind i.

- Det har egentlig været en naturlig overgang. Det er klart, at da Åge spørger, om jeg vil være anfører, så skal jeg tage endnu mere ansvar for de ting. Det er meget naturligt for mig, at det er, som det er.

-  At det så også er gået godt, er bare dejligt, lyder det fra Simon Kjær, der er helt på det rene med, at den bedrift han er i gang med sammen af resten af landsholdet, at spille Danmark videre ved en stor turnering for første gang i 14 år, er et højdepunkt i karrieren.

- Det er en milepæl, som jeg er utrolig stolt over, men lige nu betyder det ikke så meget, udover at jeg er utrolig stolt. Det tager jeg stille og roligt, når det kommer lidt på afstand, og jeg kan begynde at reflektere over tingene, siger han.

- I første omgang handler det nemlig om at gøre som i 1998 – og komme videre til kvartfinalen.

- Vi må ikke være tilfredse nu, men jeg er da klar over, at det er kæmpe stort for holdet og også for mig personligt, siger landsholdets store leder.

Simon Kjær flankeret af Kasper Schmeichel og Åge Hareide under lørdagens pressemøde. Foto: Lars Poulsen
Simon Kjær flankeret af Kasper Schmeichel og Åge Hareide under lørdagens pressemøde. Foto: Lars Poulsen
 

Simon Kjær er Danmarks yngste VM-anfører

Simon Kjær er med sine 29 år den yngste anfører, der har stået i spidsen for Danmark ved en VM-slutrunde.

1986 - Mexico: Morten Olsen, 36 år

Den tidligere landstræner har været historiens næstældste danske VM-anfører. Han stod i spidsen for holdet, der tog hele fodboldverdenen med storm.

-

1998 – Frankrig: Michael Laudrup, 34 år

Danmarks suverænt største fodboldnavn stod i spidsen for holdet på banen, da landsholdet leverede det største VM-resultat nogensinde med pladsen i kvartfinalen. Efter kampen mod Brasilien stoppede Laudrup på landsholdet.

-

2002 – Japan/Sydkorea: Jan Heintze, 38 år

Han er historiens ældste VM-anfører. Han endte dog med at blive sat af i den sidste gruppekamp mod Frankrig, hvor Niclas Jensen fik pladsen. Siden sad Jan Heintze også på bænken i 1/8-finalen mod England. Her lånte René Henriksen anførerbindet.

-

2010 – Sydafrika: Jon Dahl Tomasson, 34 år:

Den nuværende assisterende landstræner var i en alder af 34 år anfører for holdet, der førte Danmark til VM-fiaskoen i 2010.  1-3 nederlaget til Japan blev hans sidste landskamp og sidste scoring for Danmark.

Danskerne under lup: 'Vi mangler ham jo'

Kroatisk Barca-stjerne roser Eriksen: - Blandt verdens bedste

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær