Mbappés utrolige historie: Fra 112 tilskuere mod Danmark til VM-finale

Som lille dreng var han maskot for de større drenges hold. Senere begyndte Kylian Mbappé at spille sammen med dem, og nu har han overhalet dem. I aften kan den franske teenagesensation sikre Frankrig landets anden VM-triumf

Den unge franske angrebsstjerne Kylian Mbappé fejrer sin første af to scoringer mod Argentina i 1/8-finalen. Foto. AP
Den unge franske angrebsstjerne Kylian Mbappé fejrer sin første af to scoringer mod Argentina i 1/8-finalen. Foto. AP

Kylian Mbappé har altid været den yngste.

For som præsidenten i hans barndomsklub AS Bondy, Atmane Airouche, har sagt, gav det ikke mening at lade ham spille med børn på hans egen alder:

- Han havde en teknik og en spilforståelse, som de fleste børn slet ikke har. Det var, som om han havde øjne i nakken og altid vidste, hvor bolden ville komme.

Den franske angrebsstjerne er den eneste i den franske trup, der ikke var født, da Frankrig vandt VM på hjemmebane i 1998, og nu skal yngstemanden sørge for historiens andet sæt franske guldmedaljer.

Liberté, égalité, Mbappé.  

Fodboldhistorien er fuld af historier om ekstraordinært store fodboldtalenter, og i Paris har de set deres andel.

Kylian Mbappé voksede op i forstaden Bondy i den nordøstlige del af metropolen, og tidligt blev de opmærksomme på, at den lille dreng, der altid løb rundt med en bold, var noget særligt.

Hans far, Wilfried, var træner i klubben, og lille Kylian fulgte nysgerrigt med fra sidelinjen. Det fortæller Sevilla-spilleren Sébastien Corchia til Ekstra Bladet.

Den 27-årige franske backs danske medierådgiver, Lars Hendel, har formidlet kontakten til Corchia, som i sine tidlige teenageår i Bondy blev trænet af Kylian Mbappés far og derfor kender familien godt.

- Kylian var altid med til vores kampe og turneringer som en slags maskot for holdet, og jeg husker, at han altid havde en bold for fødderne.

- Jeg vil sige, at man allerede på det tidspunkt kunne se, at han havde et stort talent, men der er bare så lang vej fra at være en talentfuld lille dreng til at blive en verdensklassespiller, siger Sébastien Corchia til Ekstra Bladet.

Kylian Mbappé var maskot for drengeholdet i AS Bondy. Yderst til venstre i øverste række er hans far, Wilfried, der var træner for holdet. Sébastien Corchia sidder i nederste række som nummer tre fra venstre. Foto: Privat
Kylian Mbappé var maskot for drengeholdet i AS Bondy. Yderst til venstre i øverste række er hans far, Wilfried, der var træner for holdet. Sébastien Corchia sidder i nederste række som nummer tre fra venstre. Foto: Privat

En superspiller
Simon Kjærs holdkammerat i det spanske var efter EM-slutrunden i 2016 fast inde omkring det franske landshold, men en alvorlig skade betød et farvel til VM-drømmen for backen, der står noteret for en enkelt landskamp.

For Les Blues har han endnu ikke spillet sammen med teenagesensationen fra Paris Saint-Germain, men han nåede at møde ham flere gange i Ligue 1 inden skiftet til La Liga.

- Og jeg må sige, at hans udvikling bare er helt fantastisk.

- Kylian er så ung, at han er et supertalent, men han er samtidig nået så langt allerede - som til at være en stjerne ved et VM - at han vel kan kaldes en superspiller, siger Corchia, der ud over fysikken, teknikken og fodboldintelligensen fremhæver, at Kylian Mbappé er omgivet af gode folk:

- Det er vigtigt, for det kan gøre en stor forskel i en topkarriere. En spillers ’entourage’ er helt afgørende.

Vild fart i fødderne
I dag er farmand Wilfried agent for den franske landsholds 10’er, der tidligt blevet jagtet af store klubber.

Som 11-årig var han på en uges træningsophold i Chelsea og spillede også en enkelt kamp for London-klubben.

Klubber som Real Madrid, Liverpool, Manchester City og Bayern München blev meldt interesseret i stortalentet, der dog i 2013 valgte samme rute som Thierry Henry og skiftede til AS Monaco.

Mbappé snyder Vertonghen i VM-semifinalen. Foto: Ritzau Scanpix
Mbappé snyder Vertonghen i VM-semifinalen. Foto: Ritzau Scanpix

Interessen for ham fortsatte. Arsenal og Paris Saint-Germain lokkede med store penge, men Mbappés første 'voksenkontrakt' blev med monegaskerne.

- Mbappé har meget kloge forældre, som virkelig tænker på deres søns fremtid. De lavede det bedste valg for ham, sagde Monacos vicepræsident og transferchef Vadim Vasilyev på det tidspunkt.

Allerede i 2015 - som blot 16-årig - fik han debut på førsteholdet i fyrstedømmet, og nogle måneder senere spillede han for det franske U19-landshold i en EM-kvalifikationskamp mod Danmark i serbiske Jagodina.

En kamp, der blev overværet af 112 tilskuere.

DBU’s hjemmeside har man en Lotti Mbappe som første målscorer i den franske 4-0-sejr, men der er naturligvis tale om Kylian Mbappé Lottin.

- Jeg kan godt huske Mbappé fra den landskamp. Han havde vild fart i fødderne og kunne tydeligvis noget ekstraordinært.

- Men det kom ikke rigtigt til udfoldelse, for vi gav ham ikke ret meget bagrum at løbe i, og ud over sit mål efter en dødbold kom han ikke frem til så meget mod os, siger FC Midtjyllands Mikkel Duelund til Ekstra Bladet.

Umulig at stoppe
Det var en stærk dansk årgang, men fire franske dødbolde ødelagde den danske EM-drøm.

Frankrig snuppede pladsen og vandt slutrunden i Tyskland den følgende sommer. Kylian Mbappé scorede fem gange ved det EM, og siden har han med TGV-fart bare fortsat sin fantastiske udvikling.

- Han virker indimellem umulig at stoppe, når han får plads. Hans fart har jeg ikke set før med andre. Jeg synes selv, at jeg er ung som 97’er, men han er altså en årgang yngre end mig.

- Det er utroligt, hvad han kan - og hvad han har opnået allerede nu som 19-årig, siger Mikkel Duelund, der som det meste af verden har måbet, når Kylian Mbappé har sat fødderne i sjette gear i Rusland:

- Han har været vild ved VM. Med hans speed og med alt andet - se bare hans hælaflevering til Giroud i semifinalen, det er jo bare lækkert. 

- Han er teenager, men spiller for en af verdens største klubber og er i VM-finalen for et af verdens bedste landshold. Det siger vist alt.

Den lille maskot fra AS Bondy er blevet voksen, men stadig den yngste. Teenageren fra Paris spiller fortsat med de ældre drenge - og er stadig den bedste.

Som altid.

10 facts om Kylian Mbappé

1) Hans far, Wilfried, stammer fra Cameroun og trænede Kylian. I dag er han agent for ham. Hans mor, Fayza Lamari, stammer fra Algeriet og er tidligere professionel håndboldspiller.

2) Han har en lillebror, Adeyemi, og en adoptivbror, Jirès Kembo Ekoko. Sidstnævnte er professionel i tyrkiskske Bursaspor.

3) Da han 2. december 2015 debuterede for Monaco, blev han klubbens yngste spiller nogensinde. Han var 16 år og 347 dage. Rekorden snuppede han fra Thierry Henry.

4) Han slog også Henrys rekord som yngste Monaco-målscorer, da han 20. februar 2016 scorede mod Troyes. Han var 17 år og 62 dage.

5) I 2016/17-sæsonen var han med til sikre Monacos klubbens første mesterskab i 17 år. Han lavede i alt 26 mål i 44 kampe den sæson.

6) Paris Saint-Germain gjorde ham sidste sommer til verdens dyreste teenager. I alt kommer Mbappé til at koste dem ca. 1,35 mia. kr. Kun Neymar er blevet solgt for en højere pris.

7) Mbappé debuterede for Les Bleus 25. marts 2017 mod Luxembourg som den næstyngste i historien. Han var 18 år og 95 dage.

8) Da han i gruppespillet scorede mod Peru, blev han den yngste franske målskytte ved et VM nogensinde. Han er den første teenager siden Pelé i 1958, der har scoret to mål i en VM-kamp.

9) Han bliver sammenlignet med Thierry Henry og Ronaldo (den brasilianske), men hjemme på drengeværelset hang plakater af Cristiano Ronaldo.

10) Kylian Mbappé er en stor tennisfan. Han spillede selv som yngre, og favoritspilleren er landsmanden Jo-Wilfried Tsonga.

Kroatisk VM-helts store tragedie: Så sin ven dø på banen

Sonnys store dag: Styrer VM-showet

Skulderklap før VM-finalen: Kæmpe hyldest til Danmark

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri