Annonce:
Annonce:

Skandalebilleder ryster verdensmestrene: 'Send dem hjem!'

Ilkay Gündogan og Mesut Özil stillede for en måned siden op til fotografering med den kontroversielle tyrkiske præsident, Recep Erdogan. Det har afstedkommet stor kritik i Tyskland og fyldt meget i verdensmestrenes optakt til VM-slutrunden

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

MOSKVA (Ekstra Bladet): De tyske verdensmestre har fået en rædderlig optakt til VM.

’Die Mannschaft’ har efter VM-kvalifikationen blev afsluttet i oktober sidste år bare vundet én kamp: 2-1 over Saudi-Arabien…

Det er blevet til uafgjort mod England, Frankrig og Spanien, nederlag til Brasilien og Østrig, men det er ikke de efter tyske standarder pauvre resultater, der er Bundestrainer Joachim Löws største bekymring inden VM-premieren mod Mexico.

Det er den piften og de buhråb, som to af hans spillere risikerer at blive forfulgt af under slutrunden i Rusland. Og vel at mærke fra Tysklands egne tilhængere.

Der blev pebet og buhet ad Ilkay Gündogan i Tysklands sidste test inden VM. Foto: Martin Meissner/AP
Der blev pebet og buhet ad Ilkay Gündogan i Tysklands sidste test inden VM. Foto: Martin Meissner/AP

Ilkay Gündogan sad ifølge Sport Bild og græd i omklædningsrummet efter tyskernes VM-generalprøve mod Saudi-Arabien i Leverkusen.

Holdkammerater måtte trøste Gündogan, der blev mødt af en pibekoncert fra en stor del af BayArena, da han i 57. minut afløste Marco Reus.

Annonce:

Löw forsøgte at få publikum til at klappe, men forgæves. Hver eneste gang, Manchester City-spilleren var i boldkontakt, blev der piftet, og da en saudiaraber begik frispark på ham medførte det jubel fra hjemmepublikummet.

’Med respekt for min præsident’
Årsagen skal findes i nogle billeder, som blev taget i London 13. maj.

Den omstridte tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, var på charmeoffensiv i den engelske hovedstad.

Og her stillede Premier League-stjernerne Mesut Özil og Ilkay Gündogan, der begge er født i Gelsenkirchen, men har tyrkiske rødder, velvilligt op til fotos.

Gündogan skrev sågar ’med respekt for min præsident’ på den lyseblå Manchester City-trøje, som han forærede AKP-partiets jernnæve igennem 17 år.

Billederne endte straks på partiets Twitter-profil. For magtfulde Erdogan var det et PR-scoop at blive fotograferet med fodboldstjerner under halvanden måned før det tyrkiske præsident- og parlamentsvalg 24. juni.

Annonce:

Den slags er der stemmer i - også i Tyskland hvor omkring 1,2 mio. med tyrkisk baggrund er stemmeberettigede - men for Gündogan og Özil har det været et gigantisk selvmål, og debatten har været hidsig i Tyskland.

Møde med Merkel
Præsidenten for det tyske fodboldforbund (DFB) og tidligere medlem af Forbundsdagen, Reinhard Grindel, var hurtigt ude med en meddelelse, hvor han kritiserede de to landsholdsspillere for at have ladet sig misbruge i Erdogans valgkampsmanøvre.

Politikere, især fra højrefløjen, har også været efter Özil og Gündogan, der har været til møde hos forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier for at få ’misforståelser ryddet af vejen’.

Heller ikke frau Merkel er glad.

Da forbundskansleren for to uger siden besøgte det tyske hold under dets træningslejr i Südtirol, havde hun et møde under seks øjne med Gündogan og Özil for at høre, hvordan de kontroversielle billeder var kommet i stand.

Annonce:

Angela Merkel er bestemt ingen stor tilhænger af Erdogan, men tog for en uge siden i et talkshow på ARD de to spillere en smule i forsvar og kaldte det rørende, at Gündogan efter pibekoncerten i Leverkusen havde skrevet på Instagram, at han stadig nød at spille for det tyske landshold.

- Jeg tror ikke, at de to fodboldspillere overvejede, hvilken indvirkningen billedet med Erdogan ville få.

- Men vi har alle brug for dem, så vi kan gøre det godt. De hører til landsholdet, og derfor vil det glæde mig, hvis nogle fans også kunne klappe, sagde Merkel til ARD.

Gündogan er kommet med flere forklaringer. Det var ikke var hensigten at sende en politisk erklæring, han har dobbelt statsborgerskab (selv om han kun har ét pas: det tyske), og han ønskede ikke at virke uhøflig over for præsidenten.

Özil har intet sagt og kommer næppe til det.

Can mødte ikke op
Imens manager Oliver Bierhoff med skiftede held forsøgt at forklare situationen:

- De har lavet en fejl, men for os tæller først og fremmest intentionen. Det var ikke ondt ment, ikke politisk drevet, men naivt og tankeløst.

Annonce:

Helten fra EM i 1996 har været stærkt irriteret over den store fokus, som sagen har fået, og appelleret til medierne om at give dem en chance for at koncentrere sig under VM.

- Det generer dem allerede meget, har det lydt fra Bierhoff, der måtte undskylde, at han skældte ud på de tyske medier.

Nogen undskyldning er der ikke kommet fra hovedpersonerne. Kritikere mener, at det er et udtryk for, at de har mere sympati for den autoritære præsident, end de umiddelbart giver udtryk for.

Og det er tankevækkende, at Liverpools Emre Can, der også har tyrkisk baggrund, trods en invitation ikke dukkede op til mødet med Erdogan.

En knækket spiller
Ifølge de tyske spillere er sagen begravet, men der venter Joachim Löw nogle svære valg. Özil skal nok spille, når han bliver klar, og han er vant til lidt af hvert fra tilhængerne.

Men sætter landstræneren Gündogan ind igen?

Annonce:

Mesut Özil og Ilkay Gündogan på bænken for opgøret mod Saudi-Arabien i Leverkusen. Foto: Martin Meissner/AP
Mesut Özil og Ilkay Gündogan på bænken for opgøret mod Saudi-Arabien i Leverkusen. Foto: Martin Meissner/AP

Den 27-årige midtbanespiller havde meget svært ved at håndtere det tyske publikum i Leverkusen, og Löw sagde til ARD, at han så ’en knækket spiller’ i omklædningsrummet:

- Men det må han bare igennem. Jeg håber, at han kan. Vi vil støtte ham.

Spørgsmålet er så, om de tyske fans vil det. Det bliver interessant at høre, om deres piften og buhen fortsætter på Luzhniki i Moskva, hvor titelforsvaret indledes.

 

***

 

Tidligere landsholdsstjerne: Hjem med dem

Der er tyske politikere, der mener, at Gündogan og Özil skal sendes hjem. Og allerhelst ’hjem’ til Tyrkiet!

Men også en tidligere landsholdsprofil undrer sig over, at det tyske fodboldforbund ikke har reageret skarpere i sagen.

Ved VM-slutrunden 1994 blev Stefan Effenberg smidt hjem for at give sine landsmænd på tribunen fingeren, og otte år tidligere blev reservemålmanden Uli Stein sendt hjem fra Mexico efter at være raget uklar med teamchef Franz Beckenbauer.

Annonce:

- Når man taler om at vægte bestemte værdier, som DFB hele tiden giver udtryk for, kan beslutningen egentlig kun være, at man smider de to spillere ud, siger Stefan Effenberg til t-online.de.

Tyske Stefan Effenberg var holdkammerat med Brian Laudrup i Fiorentina. Foto: Claus Bjørn Larsen
Tyske Stefan Effenberg var holdkammerat med Brian Laudrup i Fiorentina. Foto: Claus Bjørn Larsen

Den blonde midtbanespiller blev selv sat på det første fly ud af USA i 1994 og efterlyser lignende konsekvens:

- Dengang var DFB meget konsekvente og hurtige med beslutningen. Özil og Gündogan har haft det held, at DFB i dette tilfælde er inkonsekvente og ikke hurtigt handlende.

- Hos DFB gør man, som der lige er brug for i øjeblikket. Med mig og med Uli reagerede de anderledes.

VM-spiller kan sætte vild rekord: Ligner startplads til 45-årig

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: