Skuespil, VAR og verdens værste verdensmestre: Sådan husker vi VM

Ekstra Bladet ser tilbage på nogle forrygende fodbolduger i Rusland og giver et bud på, hvad VM i 2018 vil blive husket for

VM er slut. Frankrig løb med sejren. Ekstra Bladet analyserer her kampen (Producer: Martin Lorentsen)

VM er forbi, og hverdagen skal atter indfinde sig.

I 32 dage har den stået i fodboldens tegn, og i alt 169 mål nåede vi at få fra de russiske fodboldbaner. Men vi fik også så meget andet.

Som altid bliver der skrevet masser af sjove, søde og sørgelige historier ved en VM-slutrunde.

Gå en tur med Ekstra Bladets ned ad mindernes allé og se, hvad vi husker Rusland 2018 for.

 

***

 

Neymars skuespil

Foto: AP
Foto: AP

Den brasilianske superstjerne Neymar fik hverken VM-pokal eller nogen VM-Oscar. Hans spil var nogenlunde, men hans skuespilspræstationer forfærdelige. Nuvel, der blev gået hårdt til brasilianeren, og indimellem var det i orden at ømme sig efter endnu et frispark.

Men ligefrem 13 minutter og 50 sekunder! Så lang tid brugte Neymar på at vride sig i det russiske græs og ligne en, der var døden nær. Trættende at se på.

Schmeichels (forgæves) straffesparksmirakler

Foto: AP
Foto: AP

Kasper Schmeichel var blandt VM’s bedste målmænd, og den blonde danske landsholdskeeper strålede stærkere end nogensinde i ottendedelsfinalen mod Kroatien i Nizhny Novgorod.

Han pillede Luka Modrics straffespark sent i den forlængede spilletid og fulgte op med to yderligere redninger i straffesparkskonkurrencen. Desværre forgæves, men på tribunen kunne farmand Peter være stolt over en målmandspræstation i Schmeichel-klasse.

VAR det en succes?

Foto: AP
Foto: AP

Teknologien løser ikke alle problemer, og selv om FIFA – naturligvis – kalder indførelsen af VAR for en stor succes, havde det nye system visse startvanskeligheder. Vi ventede og ventede og ventede på videodommerne i Moskva var blevet enige, og kunne vi nu også tillade os at juble?

Det blev bedre, som turneringen skred frem, VAR kom knap så meget i fokus, og det kom til at handle om spillet på banen. Og heldigvis for det.

Maradonas og Argentinas nedbrud

Foto: AP
Foto: AP

Argentina kom til VM med mange gode spillere, men uden et hold. På bænken lignede træner Jorge Sampaoli en mand på vej mod et nervøst sammenbrud, og på tribunen lignede Diego Maradona én, der ville gå direkte i VM-dopingfælden igen.

Der var snak om mytteri, og selv Lionel Messi virkede ganske ordinær. Han brændte straffespark på Randers’ Hannes Halldórsson, og det var nærmest et mirakel, at Argentina nåede ottendedelsfinalen.

Sydamerikansk fest

Foto: AP
Foto: AP

Skræmmekampagnen om russiske hooligans og et fjendtligt land havde tilsyneladende ikke nået Sydamerika. Eller også er de bare så fodboldtossede, at de var ligeglade. I hvert fald strømmede sydamerikanerne til Rusland og vandt tilskuerguldet.

Det var dem, der satte kolorit på tribunerne og fik de russiske VM-byer til at genlyde af spanske sange. Peruvianerne, argentinere og colombianere oversvømmede Rusland, mens europæerne blev væk.

6 It’s coming home … not

Foto: AP
Foto: AP

For en gang skyld regnede det halve af England ikke med, at ’Three Lions’ ville vinde VM, og Gareth Southgates unge mandskab tog til Rusland uden det tonstunge pres, som der plejer at være.

Men vi skal lige love for, at holdet i løbet af nogle uger fik gnister til at blive til et bål, og pludselig mente hele England, at guldet var på vej hjem. De brød straffesparkstraumet, men ikke semifinaletraumet. Englænderne kvajede sig som altid.

Verdens bedste værter

Foto: AP
Foto: AP

Vladimir Putin kan arrangere en fest. Det fik den russiske leder vist hele verden. Muligvis var det et glansbillede, som Putin viste frem, men de mange VM-turister forlod Rusland med et positivt syn på verdens største land.

Russerne var hjælpsomme, organiseringen i top, solen skinnede, og selv det udskældte russiske landshold viste sig langt bedre end frygtet. Sådan blev verdens værste værter til verdens bedste værter.

Verdens værste verdensmestre

Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Fodbold er ikke længere noget simpelt spil, hvor 22 mænd løber en bold, og Tyskland altid vinder til sidst. De tyske verdensmestre leverede et skrækkeligt titelforsvar i Rusland og måtte efter tre kampe rejse hjem i skam.

De troede ellers, at Toni Kroos havde sat dem i gang med et sidste sekunds mål mod Sverige, men ikke engang Sydkorea kunne tyskerne slå. Chancer og afslutningerne havde de nok af, men den tyske effektivitet og præcision var væk.

Dødbringende dødbolde

Foto: AP
Foto: AP

En dødbold er for fodbold, hvad vand er for livet. Du har brug for det for at overleve. Ved VM i Rusland blev der sat rekord i dødsboldsmål. 73 ud af de 169 scoringer faldt efter enten frispark, straffespark, hjørne eller indkast.

VAR er noget af forklaringen. Der blev dømt rekordmange straffespark, men trænerne har også fundet ud af, at dødbolde kan være underdogens farligste våben. England var bedst i disciplinen med ni mål efter dødbolde.

Mbappés turbo

Foto: AP
Foto: AP
 

Hvis det franske atletiklandshold skulle få et afbud til 100-meteren, ringer træneren bare til Kylian Mbappé. Det unge lyntog fra Paris viste, at han både har et sjette og syvende gear, når modstanderen i forvejen halser efter.

Særligt argentinerne kunne slet ikke stoppe ham i ottendedelsfinalen, hvor Mbappé som den første teenager siden Pelé i 1958 scorede to mål i en VM-kamp. Og det mest skræmmende ved ham: Han kan meget mere end blot løbe fandens hurtigt.

Send en venlig tanke: Her er VM's største taber

Mbappés utrolige historie: Fra 112 tilskuere mod Danmark til VM-finale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.