VM-penge regner over dansk fodbold: FCK og Brøndby er topscorere

Lige knap 16 millioner kroner går til danske klubber for de spillere, de har sendt til VM. FC København topper listen, mens også Brøndby IF, Randers FC, FC Nordsjælland, AaB og FC Roskilde får en skilling

Robin Olsen stod en god slutrunde for Sverige. Hans deltagelse ved VM sikrer FCK millioner. Foto: AP
Robin Olsen stod en god slutrunde for Sverige. Hans deltagelse ved VM sikrer FCK millioner. Foto: AP

På FIFA-sprog hedder detat anerkendedet bidrag, som alverdens fodboldklubber giver for at gøre VM til det, VM er. I virkeligheden handler det nok mest om at kompensere for manglende ferie, tid væk fra klubberne og skadesrisiko.

Ikke desto mindre har FIFA vedtaget en omfattende omfordeling af nogle af de mange milliarder, som en VM-slutrunde indbringer. Helt nøjagtig 209 millioner dollars går til klubberne, hvilket svarer til 1,3 milliarder kroner.

Det er en stigning fra 70 millioner dollars i 2014 og 40 millioner dollars i 2010.

Der følger en mere detaljeret gennemgang længere nede, men helt kort fortalt får en klub VM-penge, hvis en VM-spiller har været i klubben inden for de to seneste år. Det er den periode, som kvalifikationen og selve turneringen løber over.

Jo længere tid spilleren tilbragte i klubben, desto flere penge får den. Et eksempel: Frederik Rønnow var Brøndby-spiller i de to år, fra sommeren 2016 til sommeren 2018, så alle Rønnow-pengene går til Vestegnen. Omvendt var Marcos Ureña i klubben i én halvsæson, så han indbringer væsentligt mindre.

Der falder ifølge tipsbladet.dk's udregning i alt 15,9 millioner kroner af til danske klubber. Af dem er FC København topscorer med 7,6 millioner for de syv nuværende og tidligere FCK'ere, der har været med til VM. Bemærk også, at 1. divisionsklubben FC Roskilde kan se frem til at få 1,5 millioner for den islandske tredjemålmand Frederik Schram.

Alle aktuelle spillere er ude af VM, så den endelige opgørelse for danske klubber kan nu laves.

Hele FIFA's bidrag til de danske klubber ser således ud:

</p><p>VM-penge til Superliga-klubber</p><p><a href="https://ekstrabladet.dk/incoming/article7228601.ece" id="_fadbcef2-9ab9-4b43-8488-571a3e36f187">VM-penge til danske klubber</a></p><p><strong>Sådan gjorde vi:</strong><br />Ifølge FIFA's hjemmeside 'optjener' hver spiller 8530 dollars pr. dag, han er til VM. Det svarer ifølge valutakurser.dk til 54.224,36 kroner.</p><p>Det beløb ganges med antallet af dage, som den enkelte spiller har tilbragt til VM. I FIFA's regler begynder det 14 dage før åbningskampen og slutter dagen efter, spillerens hold er blevet sendt ud af VM.</p><p>Eksempel: Der gik 39 dage fra den 31. maj (to uger før åbningskampen) til dagen efter Sveriges exit, 8. juli. 54.224,36 kroner x 39 dage giver 2,1 millioner. Eftersom Robin Olsen tilbragte hele den toårige periode i FC København, får klubben det fulde beløb.</p><p><a href="https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/udenlandsk_fodbold/engelsk_fodbold/PremierLeague/sky-sports-premier-league-klub-goer-forsvarer-til-danmarks-dyreste/7228344" id="_a7d59ba8-1b98-446a-9024-4574c358cb84">Sky Sports: Premier League-klub gør forsvarer til Danmarks dyreste</a> <br /><a href="https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/landsholdsfodbold/vm2018/medier-barcelona-legende-bliver-spansk-landstraener/7228213" id="_88467198-2e84-49bf-8fb5-3695fa7e4894">Medier: Barcelona-legende bliver spansk landstræner</a></p>

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.