VM-protest på vej i Danmarks gruppe efter flykatastrofe

Australsk politiker vil sende et tydeligt signal til Rusland, der fortsat afviser indblanding i nedskydningen af passagerfly i 2014 - og det skal foregå under VM

Tim Cahill og co. skal måske spille med sørgebind mod Frankrig. Foto: AP
Tim Cahill og co. skal måske spille med sørgebind mod Frankrig. Foto: AP

Fodboldens VM bliver nu inddraget i den diplomatiske krise, der synes i lys lue i disse dage mellem Rusland og Australien.

Det australske fodboldlandshold bør i sin åbningskamp mod Frankrig bære sorte sørgebind som reaktion på nyheden om, at missilet, der skød Malaysia Airlines MH17 ned over Ukraine for fire år siden og dræbte alle 298 personer om bord – heriblandt 38 australiere, ikke alene var russisk skabt, det var også blevet affyret af en russisk enhed.

Det mener parlamentsmedlem Frank Pangallo efter at have læst rapporten, der er blevet udarbejdet i forbindelse med den hollandske undersøgelse, der har fundet sted.

Han har til The Australian sagt, at symbolikken ikke alene vil fremstå som en hyldest til ofrene og deres familier men også være en hilsen til russerne ’på højest tænkelige facon om en terrorhandling og drabet på hundredvis af passagerer heriblandt børn’.

- Russerne, heriblandt præsident Vladimir Putin, har hele tiden nægtet involvering og nogen form for ansvar og bebrejdet russiske lejemordere, der kæmpede i den ukrainske borgerkrig, siger Frank Pangallo.

- Verdensmesterskabet vil være et PR-udstillingsvindue for Putin og hans hårdhændede bøller, så det vil være en mulighed for at vise verden, hvor stor foragt vi alle har, siger han.

Caroline Wozniacki var meget beæret over at blive udnævnt til danske fanebærer ved OL i Rio, og hun er stolt over at repræsentere Danmark hver uge, siger hun. Foto: Finn Frandsen Sport og Spil Caroline stolt af at være dansker: David er lidt træt af det

FC Midtjylland har mange salgsbare spillere, men målsætningen for næste sæson er europæisk gruppespil. Foto: /Anita Graversen/Ritzau Scanpix Sport og Spil FC Midtjylland i kæmpesatsning for europæisk succes

Frank Pangallo står ikke alene med sin afsky. Bestemt ikke.

Tony Abbott, der var premierminister, da flyet blev skudt ned, har udtalt, at Canberra bør smide den russiske ambassadør ud af landet.

Pangallo retter nu henvendelse til såvel udenrigsminister Julie Bishop som det australske fodboldforbund i forsøget på at få gennemført sit forslag. Han opfordrer dog samtidig andre lande til at iføre sig sorte sørgebind.

Julie Bishop har selv været ude og kommentere på rapporten.

- Australien og Holland har nu informeret Rusland om, at vi stiller dem til ansvar under international ret for sin rolle i nedskydningen af MH17, er hun citeret for at sige.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har været ude og afvise såvel konklusion som undersøgelse og tilføjet, at det er svært at tage seriøst, når Rusland ikke har været inviteret til at deltage i den.

Omvendt har resultatet skabt røre i Australien, hvor man fortsat kæmper med sorgen over tabet af de 38 statsborgere.

17. juli – dagen efter VM-finalen – er det præcis fire år siden, passagerflyet blev skudt ned.

Fortnite omsætter for hundreder af millioner kr. Pr-foto: Epic Games Sport og Spil Sådan tjener Marie-Louise kassen på at spille Fortnite

De øvrige Brøndby-spillere tiljubler Hany Mukhtar, da han afgjorde kampen mod FCK på frispark i kampens sidste minut. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Voldsomt millionbeløb: Her er prisskiltet på Mukhtar

Fotocollage: Ritzau Foto Sport og Spil Han var verdens bedste dommer: Var lænket til en kørestol

15 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere