VM-stjernens rørende fortælling: 'Mor blandede mælken op med vand’

Hård barndom: Romelu Lukaku kommer fra trange kår, men den belgiske bomber var aldrig i tvivl om, at han ville blive professionel fodboldspiller. Han blev det som kun 16-årig og er i dag i en alder af 25 den mest scorende spiller i belgisk landsholdshistorie

Romelu Lukaku har vist sit værd under VM. Tilværelsen som professionel fodboldspiller har reddet familien ud af fattige vilkår. Foto: Matthias Schrader/AP
Romelu Lukaku har vist sit værd under VM. Tilværelsen som professionel fodboldspiller har reddet familien ud af fattige vilkår. Foto: Matthias Schrader/AP

MOSKVA (Ekstra Bladet): Romelu Lukaku var seks, da han besluttede sig for, at han ville være professionel fodboldspiller.

Den belgiske VM-bomber husker det præcise øjeblik, da han tog beslutningen, og på The Players’ Tribune fortæller han med egne ord sin historie.

Det var hverken prestigen eller pokalerne, der fik ham til at ville være fodboldspiller. Det var for at kunne hjælpe sin mor.

Det var altid det samme, han fik at spise, når han kom hjem fra skole. Toast og mælk. Men en dag var noget alligevel anderledes.

- Jeg så min mor ved køleskabet med mælkekartonen som normalt, men denne gang hældte hun noget i den. Hun rystede den. Jeg forstod ikke, hvad der skete.

- Så kom hun over med min frokost og smilede, som om alt var i orden. Men jeg indså straks, hvad der var i gang, fortæller Romelu Lukaku på siden The Players’ Tribune, hvor atleter med egne ord fortæller deres historie.

Måtte varme vandet
At kalde Lukaku-familien fattig ville være en underdrivelse. Faderens beskedne fodboldkarriere var forbi, pengene væk.

Først forsvandt kabelpakken, så lyset, og når Romelu Lukaku skulle have et varmt bad, måtte hans mor varme vandet på komfuret. Hvis der altså var elektricitet.

Som barn ved man godt, når ens forældre ikke har mange penge, men det var først den dag ved bordet, at det gik op for Lukaku, at hans slet ingen havde mere.

- Jeg vidste godt, at vi havde problemer, men da hun blandede vand i mælken, vidste jeg, at det var slut. Forstår I, hvad jeg mener. Det var vores liv, skriver Lukaku, der den dag lovede sig selv, at han ville blive professionel fodboldspiller.

Vent og se
Han holdt det for sig selv i et stykke tid, men en dag, da han kom hjem fra skole og så sin mor græde, fortalte han hende, hvad der ville ske:

- ’Mor, det kommer til at ændre sig. Vent og se. Jeg kommer til at spille fodbold for Anderlecht, og det sker snart. Vi klarer det. Du vil ikke behøve at bekymre dig mere’.

Romelu Lukaku var seks.

Romelu Lukaku blev professionel i Anderlecht. Kort efter han var fyldt 16 år, fik han debut for storklubben. Foto: Yves Logghe/AP
Romelu Lukaku blev professionel i Anderlecht. Kort efter han var fyldt 16 år, fik han debut for storklubben. Foto: Yves Logghe/AP

76 mål i fars støvler
Han spurgte sin far, hvornår man kunne spille professionel fodbold. Når man er 16, lød svaret.

- Okay, 16 så, sagde Lukaku uden at tvivle på, at det ville ske.

Hver eneste kamp for ham var som en finale. Om det var i parken, i skolegården eller organiserede kampe mod børn med rige forældre.

Romelu Lukaku beskriver på The Players’ Tribune, hvordan han forsøgte at flå læderet af bolden med hvert eneste skud. Det var fuld power.

Da han var 12, lavede han 76 mål i 34 kampe for Lièrse. De blev scoret i hans fars støvler, for da deres fødder fik omtrent samme størrelse, begyndte de at dele støvler.

Ville se id
Men faderen stod ikke på sidelinjen. Han havde ingen bil, og Lukaku måtte klare sig selv, når andre børns forældre krævede at se hans id, fordi de tvivlede på hans alder.

Der stod han så, en fattig dreng med forældre fra Afrika, og blev afkrævet svar. ’Hvor gammel er den dreng? Hvor er hans id? Hvor er han fra?’.

- Jeg tænkte: ’Hvor er jeg fra? Hvad! Jeg blev født i Antwerpen. Jeg er fra Belgien’, fortæller Lukaku om episode, der fik blodet til at bruse i hans årer.

Vreden blev hans drivkraft. Han skulle vise dem:

- Jeg kommer til at dræbe din søn endnu mere nu.

- Jeg havde allerede tænkt mig at dræbe ham, men nu vil jeg tilintetgøre ham. Du kommer til at køre hjem med en grædende dreng nu.

De mange mål fik Belgiens største klub, Anderlecht, til at hente den talentfulde angriber til Bruxelles, hvor han fortsatte med at score mål.

På sin 16-års fødselsdag underskrev han sin første professionelle kontrakt med Anderlecht, 11 dage senere debuterede han i den afgørende playoffkamp om det belgiske mesterskab mod Standard Liège på udebane.

- Jeg sagde til min mor, at jeg ville klare det som 16-årig. Jeg var 11 dage for sent på den. 24. maj 2009, skriver Romelu Lukaku, der gik i skole om dagen og spillede europæisk fodbold om aftenen for den belgiske storklub.

Selv havde han ikke kunnet se europæisk fodbold derhjemme. I husker nok, at kabelpakken var forsvundet.

Han måtte lyve, når klassekammeraterne talte om Champions League-kampene, som de havde set aftenen forinden.

Zinedine Zidanes fantastiske fuldtræffer for Real Madrid i 2002-finalen så han med 14 dages forsinkelse.

Romelu Lukaku har spillet for både Chelsea, West Bromwich og Everton i Premier League. Den seneste sæson har han optrådt for Manchester United. Her ses han i duel med danske Andreas Christensen. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Romelu Lukaku har spillet for både Chelsea, West Bromwich og Everton i Premier League. Den seneste sæson har han optrådt for Manchester United. Her ses han i duel med danske Andreas Christensen. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

En stor karriere
Så da han på sin 16-års fødselsdag havde underskrevet kontrakten med Anderlecht, gik han som det første ud og købte kabelpakken og det nye FIFA til Playstation.

11 dage senere kunne kammeraterne se ham på tv, da han tog de første skridt ind på banen i det, der skulle vise sig at blive en stor karriere.

Romelu Lukaku, der allerede har scoret fire gange under VM i Rusland, er bare 25 år, men godt på vej til at nå det mål, han satte sig selv som dreng, da han sad hjemme ved bordet og måtte drikke mælk blandet op med vand.

- Jeg ville være den bedste fodboldspiller i Belgiens historie.

- Det var mit mål. Ikke god, ikke fantastisk. Den bedste.

Ti ting du (måske) ikke vidste om Lukaku

1) Det var den tidligere FCK-træner Ariël Jacobs, der i 2009 gav Romelu Lukaku debut for Anderlecht.

2) Storklubben fra Bruxelles havde hentet ham i Lièrse tre år tidligere.

3) Han var lige fyldt 17, da han vandt mesterskabet med Anderlecht i sæsonen 2009/10.

Hans til dato eneste titel.

4) Den sæson endte han også som ligatopscorer i Belgien med 15 mål.

5) Hans far, Roger, spillede på Zaires landshold og var blandt andet med i VM-kvalen til 1994-slutrunden.

6) Lillebror Jordan er også en dygtig fodboldspiller. Han spiller i Lazio og var med i Belgiens VM-bruttotrup.

7) Med otte mål blev Lukaku i sæsonen 2014/15 topscorer i Europa League som Everton-spiller.

8) Han kostede Manchester United godt 630 mio. kr., da de hentede ham sidste sommer.

9) Lukaku er med 40 mål i bare 71 landskampe den mest scorende på det belgiske landshold nogensinde.

10) Med sine to mål mod Tunesien blev han den første siden Diego Maradona i 1986, der har scoret mindst to mål i to VM-kampe i træk.

Du kan læse hele Lukaku rørende historie fortalt med hans egne ord på The Players' Tribune.

Vil du også støtte Danmark til VM? Så er der godt nyt

Tysk VM-rivegilde: Nu venter afgørende skæbne-samtale

Eksperten guider dig: Sådan vinder du store gevinster fra sofaen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær