Ydmyget igen: Holland mod historisk EM-exit

Holland tabte 0-3 i Tyrkiet og er sensationelt blot nummer fire i gruppen og kan nu ikke selv afgøre, om man skal have playoff-kamp om at komme til EM

EM ser sensationelt ud til at blive uden Wesley Sneijder og de hollandske VM-bronzevindere (Foto: AP)
EM ser sensationelt ud til at blive uden Wesley Sneijder og de hollandske VM-bronzevindere (Foto: AP)

VM 2014: Bronze
EM 2012: Gruppespil
VM 2010: Sølv
EM 2008: Kvartfinale
VM 2006: 1/8-finale
EM 2004: Semifinale
VM 2002: -
EM 2000: Semifinale
VM 1998: Fjerdeplads
EM 1996: Kvartfinale
VM 1994: Kvartfinale
EM 1992: Semifinale
VM 1990: 1/8-finale
EM 1988: Guld
VM 1986: -
EM 1984: -
VM 1982: -

Holland har spillet med ved de seneste syv EM-slutrunder, men når Europas bedste mandskaber til sommer tørner sammen i Frankrig, så kan det meget vel blive uden Holland - og det selvom der for første gang er hele 24 lande med ved slutrunden.

Her til aften tabte VM-bronzevinderne med 0-3 ude mod Tyrkiet, og dermed er 'Oranje' sensationelt nede som nummer fire i gruppen med blot to runder tilbage.

Det betyder, at Holland ikke længere selv kan afgøre, om de vil til EM. Første- og andenpladsen går til Island og Tjekkiet, hvis islændingene i de sidste tre kampe i alt kan hente blot et enkelt point.

Og tredjepladsen, der giver playoff mod en anden treer, den ligger umiddelbart heller ikke til Holland, men til Tyrkiet.

Tyrkiet er efter aftenens 3-0-sejr bedst indbyrdes, og med to point ned til Holland med to kampe igen, så kan Holland ikke afgøre det selv.

Tyrkiet skal blot have fire point i de sidste to kampe ude mod Tjekkiet og hjemme mod Island, der begge formentlig intet har at spille for.

Snupper tyrkerne fire point, så kan Holland intet gøre, og deres kampe ude mod Kasakhstan og hjemme mod Tjekkiet er uden betydning.

United-stjerne i familie-strid før skæbnekamp

Rykker 115 pladser - Er det verdens næstbedste fodboldhold?

Og værst af alt så kommer Holland netop fra et trænerskifte fra Guus Hiddink til Danny Blind, så nok en fyring af træneren kan næppe give en chok-effekt, men vil blot give indtryk af panik.

Nederlaget i Tyrkiet kom hurtigt på plads. Besiktas' midtbanespiller Oguzhan Özyakup åbnede scoringen efter otte minutter efter oplæg fra den nyslåede Barcelona-spiller Arda Turan.

Og Arda Turan slog selv sejren fast til 2-0 efter 26 minutter, da han huggede fladt på mål i en situation, hvor Hollands keeper Jasper Cillesen heller ikke så helt god ud.

Og fem minutter før tid blev det også 3-0, da Burak Yilmaz sparkede bolden via en hollandsk fod op i nettaget.

Holland stillede med spillere som Manchester Uniteds Memphis Depay og Daley Blind, ligesom den tidligere United-angriber Robin van Persie også var tilbage i startopstillingen. Også Wesley Sneijder og stærke defensive folk som Gregory van der Wiel og Stefan De Vrij var med i den hollandske nedtur.

Mod slutningen af kampen pressede Holland på for reducering, men tæt på kom de aldrig, og Tyrkiet, der ellers dummede sig med 1-1 mod Letland i torsdags kan øjne deres første slutrunde siden EM 2008, hvor de nåede semifinalen.

Klar til EM er Tjekkiet efter deres 2-1-sejr i Letland, mens Island kan nøjes med uafgjort i aftenens sene kamp for at være sikker på kvalifikation.

Holland var i opløsning i Tyrkiet (Foto: AP)
Holland var i opløsning i Tyrkiet (Foto: AP)