Zanka efter stormfuld sæson: Folk kan ikke opføre sig ordentligt

- Vi er nogle neandertalere, der ikke kender færdselsreglerne på de sociale medier, lyder opsangen fra Mathias Zanka Jørgensen i landsholdslejren

Mathias Zanka Jørgensen havde også selv skrevet historierne om de mange episoder han er rendt ind i. Foto: Lars Poulsen
Mathias Zanka Jørgensen havde også selv skrevet historierne om de mange episoder han er rendt ind i. Foto: Lars Poulsen

Christian Keller, Jan Bech ’Oscar’ Andersen, Daniel Agger – eller måske Mathias ’Zanka’ Jørgensen. Jo, der er benhård fight i at være sæsonens mest omtalte Superliga-aktør.

Uanset udfaldet har Mathias ’Zanka’ Jørgensen været den spiller, der har delt vandende mest. Ja, alene navnet Zanka har været årsag til ophedet diskussioner på værtshuse, arbejdspladser og på de sociale medier som Facebook og Twitter.

Selv tager hovedpersonen med knusende ro, og udstrålingen denne formiddag på Radisson Park Inn signalerer da også cirka nul bekymringer over, at han har fået en masse folk helt op i det mørkerøde felt.

Det er i hvert fald konklusionen, når Mathias ’Zanka’ Jørgensen selv kigger tilbage på sæsonen.

– Jamen, jeg synes, det har været fint. Tager man lige de tre uger med Brøndby-kampe fra, hvor det måske tog lidt overhånd, så blev der nok kogt lidt meget suppe på den del. Men altså det handler jo om, at jeg hellere vil skille mig lidt ud end at gå i glemslen, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen ved bordet lobbyen på Radisson Park Inn.

– Blev det for personligt?

– Njaar, det forventer jeg egentlig fra fans. De har følelser involveret og har måske ikke den indsigt, jeg forventer, andre har.

– Det, der overraskede mig, er, at så mange journalister og eksperter snakker så meget om mig som person. Uden at jeg nogen sinde har haft en samtale med dem. Måske har de bare hørt mig til et interview efter en kamp, hvor man måske er skuffet eller glad og under alle omstændigheder ikke altid får nuancerne med.

– Så på det punkt er jeg lidt ... overrasket. Ikke skuffet, det kan man sgu’ ikke bruge til noget, men overrasket.

– Er der noget, du fortryder blandt sæsonens episoder?

– Der er altid nogle reaktioner i kampe, som man ville ønske, man ikke havde haft i kampe, meeeen, nej, jeg kan ikke se noget umiddelbart, hvor jeg tænker, det skulle jeg ikke have gjort. Man giver igen i feltet, og sådan er det.

– Tag episoden Thomas Kahlenbergs anførerbind. Det er uheldigt, det ryger, men det er et anførerbind, der ikke betyder noget og aldrig har været brugt som symbolik i den sammenhæng.

– Men lige pludselig så er det et bevis på alverdens ting. Fordi det kan bruges som fortælling til de tre kampe på tre uger – og det er superfedt, og det vil folk selvfølgelig læse om i den periode.

– Forskellen ligger i, at jeg kan forstå mekanismerne nu, jeg kan forstå, hvad der sælger – og jeg ville også skrive om det, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen med et skævt grin og gnider sig på hagen og fortsætter:

– Men det er imponerende, at man kan spinde det på den måde, uden at folk tænker: Hey, det har jeg aldrig hørt om før.

AGFs Kim Aabech og FCKs Mathias Zanka Jørgensen.
AGFs Kim Aabech og FCKs Mathias Zanka Jørgensen.
 

– Men er det overraskende for dig, at din person får folk op i det røde felt?

– Nej, det er ikke så overraskende. Dem, der hader FCK, jamen, de hader også mig, og det sørgelige er jo, at vi skal bruge netop det ord, had. Så sig, at de ikke kan foredrage mig, det er fint, men lad os holde os til det.

– Får du reaktioner på gaden?

– Nej, der er ikke nogen, der siger noget som helst, og det er jo også et bevis på, hvordan vi er som danskere. Vi er jo i princippet fine alle sammen, og vi er rimelig moderate, godt opdraget, og vi ved godt, hvordan vi skal opføre os.

– Men det er sjovt, at vi har brugt mere end 1000 år på, hvordan vi skal opføre os som mennesker, men vi har nu brugt ti år med Facebook, og folk er stadig neandertalere.

– Folk kan simpelt hen ikke finde ud af at opføre sig ordentligt.

– Men det er jo forståeligt. Ti år kontra 1000 år, men på et eller andet tidspunkt, så skal folk jo sige, at o.k., vi skal sgu opføre os civiliseret ude i verden. Også på de sociale medier, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen, der for en stund skifter FCK-trøjen ud med den rød-hvide, og det skifte glæder han sig til.

Åge Hareide vil gerne se nærmere på 'Zanka'. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold Åge forklarer: Derfor valgte jeg Zanka foran Sviatchenko

Det er dog utroligt at tænke på, at vi skal tilbage til 2008 for at finde året, hvor Mathias ’Zanka’ Jørgensen fik debut på det danske landshold. Samlet set er FCK-profilen kun noteret for seks landskampe – og det er jo ikke imponerende på otte år.

– Morten var så venlig at give mig debut dengang i 2008. Det var måske mere ros for at have gjort et godt stykke arbejde som ung spiller, for jeg tror ikke, jeg var god nok til en fast plads.

– Derefter var det lidt sporadisk, jeg blev skadet og havde ikke noget godt ophold i Holland – og i mellemtiden er der så kommet et hav af skidedygtige midterforsvarere, så det er forklaringen, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen, der ser frem til opholdet i Japan – også selv om han kom med på en yderbillet, nemlig som substitut for Daniel Agger

– Først og fremmest ville jeg gerne have været med i første omgang. Selvfølgelig står de spillere, der optræder i udlandet, måske lidt foran mig, og vi har haft en periode, hvor det ikke kørte optimalt i FCK – og så står man ikke forrest. Det har jeg fuld forståelse for.

Spilletid er heller ikke noget Mathias ’Zanka’ Jørgensen skænker mange tanker:

– Det er egentlig lidt ligegyldigt. Selvfølgelig vil jeg gerne spille, men det handler også om, at jeg kan vise mig frem til træning, så Åge Hareide og staben får et indtryk af, hvem jeg egentlig er, siger Zanka.

(Foto: Jens Dresling) Landsholdsfodbold Hareide: Ærgerligt at vi har mistet Emre Mor

Både Brøndby og SønderjyskE skal forsvare de danske farver i Europa League, men det kan gå grueligt galt. Foto: Jens Dresling Allan Olsen I jubler Brøndby, men I er slet ikke Europa-klar

Mathias 'Zanka' Jørgensen viste sig fra sin voldsomme side, da han stemplede AGF's Jesper Lange over knæet. Den hævnakt var TV3 Sports Peter Graulund ikke glad for. (Foto: TV3 Sport) FC København Nu igen: Kritiserer 'Zanka' efter grim hævnakt

Døm selv. Går Mathias Zanka Jørgensen over stregen her:

107 kommentarer
Vis kommentarer