Ny bog afslører kyniske Blatter: Sådan kom VM til Qatar

Bogen The Ugly Game viser, hvordan Qatar har købt sig til VM, og hvordan magten i FIFA vindes med snyd og manipulationer

Blatter manipulerer sig til magten i FIFA. Foto: AP
Blatter manipulerer sig til magten i FIFA. Foto: AP

Afsløringerne af, hvordan Qatar har købt sig til VM-slutrunden i 2022, er efterhånden talløse. Når den lille slavestat alligevel får lov til at beholde det store arrangement, skyldes det en regulær studehandel, som FIFA's præsident, Sepp Blatter, har indgået med Qatars emir, Al-Thani.

Studehandler kræver som regel ofre, og dem er der en del af i den 79-årige Blatters kølvand. Den kyniske handel med Qatar bliver afsløret i bogen 'The Ugly Game', som de to prisvindende engelske journalister Jonathan Calvert og Heidi Blake udgiver i dag.

På 456 sider gennemtrawler de hele det beskidte spil, der førte til, at Qatar i december 2010 fik tildelt VM-slutrunden i 2022. Undervejs i bogen bliver det desuden afdækket, hvordan det er lykkedes Blatter at beholde magten i FIFA, selv om han flere gange har været udsat for voldsomme angreb.

Sepp Blatter blev præsident for FIFA i 1998, og det skete ikke mindst med støtte fra Mohamed Bin Hammam fra Qatar. Bin Hamman betalte en stor del af Blatters valgkamp mod svenskeren Lennart Johansson, og Bin Hammam sørgede også for, at Blatter kunne bruge Emirens private jetfly til sin verdensomspændende valgkampagne.

I dag har Blatter sørget for, at Bin Hammam er udelukket fra al fodbold på lisvtid. Ifølge 'The Ugly Game' er historien som følger:

Som en lille dreng i Qatars hovedstad Doha elskede Bin Hammam fodbold. Liverpool er favoritholdet, og da han voksede op, blev han en af Qatars rigeste mænd og kom ind i kredsen omkring landets eneherskende emir. Stinkende rige Qatar har en drøm om at gøre sig gældende på verdensscenen på en lang række områder, herunder kultur og sport.

Se også: Sheik og mafiaboss på vej: FIFA bliver endnu værre

Bin Hamman satte sig på fodbolden, blev præsident for Qatars fodboldforbund, Det Asiatiske Fodboldforbund, og som flødeskummet på lagkagen blev han også valgt ind i FIFA's magtfulde eksekutivkomité. Drømmen var på længere sigt at overtage præsidentembedet efter Blatter.

Derfor klistrede Bin Hammam sig til Blatter. De klarede sammen valget i 1998, men ikke uden sværdslag og personlige omkostninger. På vej til de sidste besøg på deres kampagnetur fik Bin Hammam et opkald fra sin kone Fatima. Deres 22-årige søn lå for døden efter at alvorligt trafikuheld. Fatima bad Bin Hammam om at skynde sig hjem, så han kunne nå at se sin søn.

Men han rejste ikke hjem.

- Jeg beklagede og undskyldte over for min kone. Jeg sagde til hende, at vores søn ikke behøvede mig, men havde brug for guds velsignelse og lægernes hjælp, mens hr. Blatter netop nu havde brug for min hjælp. Sønnen overlevede, og Blatter slog Johansson med stemmerne 111-80.

Se også: Idiot er han ikke: Med Blatter fortsætter gangstermetoderne

Ved valget i 2002 brændte lokummet igen. Inden valget havde 11 medlemmer af eksekutivkomiteen udtrykt mistillid til Blatter, og præsidenten for det afrikanske fodboldforbund, Issa Hayatou, fra Cameroun havde meldt sig som modkandidat. Afrikaneren havde støtte fra både UEFA og det afrikanske forbund, og det lignede Blatters endeligt.

Men så åbnede Bin Hammam for sin enorme pengetank. Aftenen før afstemningen valfartede de afrikanske delegerede en efter en op på den øverste etage af hotellet, hvor Bin Hammam havde en suite. Efter et kort besøg kom afrikanerne ud med glade smil om munden. Dagen efter vandt Blatter afstemningen 139-56.

Da sejren var hjemme, sagde Blatter til Bin Hammam, at han ville gå af i 2006, hvor han ville fylde 70 år. Bin Hammam skulle blive hans efterfølger.

Det løfte holdt Blatter ikke. Til gengæld overrumplede Blatter både Bin Hammman og emiren, da han under et besøg i Qatar i 2008 sagde: Vi bringer VM til Qatar.

Luis Figo åbnede sin valgkamp i London, og løfterne var mange. Men er det nok til at vælte magtfulde Blatter? Den 78-årige schweizer har sikret sig massiv opbakning allerede - også uden at have noget egentligt valgprogram. Foto: AP Landsholdsfodbold - 20. feb. 2015 - kl. 13:24 Millionregn: Sådan vil Figo tackle Blatter

I Bin Hammams optik var det en umulig opgave, men emiren blev tændt, og så var der ingen vej tilbage.

Bin Hammam gjorde derfor det, som han altid havde gjort. Han åbnede for pengekassen. I løbet af de to år frem til afstemningen i december 2010 brugte han mere end 30 millioner kroner på at købe stemmer. Men han ville mere end blot at skaffe VM til Qatar. Han ville også vælte Blatter ved præsidentvalget i FIFA i 2011.

Der blev smurt på mange fronter, men Sepp Blatter er en dreven aktør. Han havde aldrig holdt sine løfter til Bin Hammam, og da han erfarede, at manden fra Qatar nu mente det alvorligt, satte den snu præsident en modkampagne i gang.

Straks efter at Qatar havde fået tildelt VM i 2010, begyndte det at svirre med anklager om svindel og korruption. Efter et stykke tid red Blatter med på den vogn og sagde, at man måske skulle overveje en ny afstemning. Samtidig bad han sine efterforskere om at undersøge, om det var korrekt, at Bin Hammam var i gang med at købe stemmer til det forestående præsidentvalg. Da han havde fået tilstrækkeligt med beviser, lavede han århundredets studehandel med et medlem af emirens familie.

Det skete i FIFA's hovedkvarter i Zürich. Bin Hamman blev tilkaldt og fik at vide, at hvis han trak sig fra præsidentvalget ville Qatar til gengæld beholde VM-slutrunden. Desuden ville der der ikke blive rejst nogen sag mod ham.

Respekten for emiren var stor, så Bin Hammam trak sig. Blatter blev valgt som præsident uden modkandidater, men igen løb han fra et løfte. Bin Hammam blev fjernet fra fodboldverdenen på livstid.

Siden har myndighederne i Qatar lagt mest mulig afstand til Bin Hammam. De hævder sågar, at han intet har haft med Qatars VM-kampagne at gøre. 'The Ugly Game' viser det modsatte, og afsløringerne i bogen fik allerede i dag FIFA's tidligere sikkerhedschef Chris Eaton til bede om en ny undersøgelse af korruptionsanklagerne i forbindelse med Qatars VM i 2022.

Til gengæld var der total tavshed fra FIFA's hovedkvarter i Zürich.  

60 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere