Platinis højre hånd tager over

Den femsprogede Gianni Infantino bliver nu UEFA's kandidat til posten som præsident i FIFA

Så glade var de engang. Den skaldede Infantino griner glad over en Platini-vittighed. Foto. AP
Så glade var de engang. Den skaldede Infantino griner glad over en Platini-vittighed. Foto. AP

Vi kender ham fra tv som den skaldede mand, der varmer kuglerne, når der skal trækkes lod til grupperne i Champions League. Gianni Infantino, juristen og embedsmanden der taler tysk, engelsk, fransk, spansk og italiensk flydende, tog i dag stort skridt op ad stigen.

Med et er han nu UEFA's kandidat til posten som præsident i FIFA.

Men han er kun stand in og en brik i et storpolitisk spil, der handler om at de store lande i Europa sammen med de rige sheiker fra Det Asiatiske Forbund, AFC, vil gøre alt for at bevare magten i FIFA.

Da Sepp Blatter meddelte, at han ville gå af og valget dermed blev udskrevet, blev der straks lavet en alliance mellem UEFA og AFC. Michel Platini meldte sig hurtigt som kandidat, og samtidigt gik AFC’s præsident, den skumle sheik Salman fra Bahrain på banen og meddelte, at hele AFC vil støtte Platini.

Se også: Sheiken fra helvede vil være FIFA-præsident

Sammen tæller UEFA og AFC 100 ud af FIFA’s 209 medlemslande. Så mangler der blot fem stemmer for at sikre flertallet, og de kan som regel hentes i Sydamerika eller Caribien, hvor der er tradition for at tage godt imod brune kuverter.

Men planen kollapsede. Platini røg i fedtefadet, da schweizisk politi afslørede, at han i 2011 havde modtaget knap 14 millioner kroner fra Sepp Blatter. Penge som lugter langt væk af bestikkelse. Udbetalt på et tidspunkt, hvor Blatter havde brug for Europas støtte til sit genvalg.

Både Blatter og Platini er for tiden suspenderet, og Platini ligner absolut en færdig mand. Men alliancen med AFC er der stadig, og derfor ventede vi alle længe på, at sheik Salman ville bringe sig selv i spil som kandidat.

Det gjorde han natten  til i går, men nyheden blev mødt med et brøl af protester fra en række af verdens menneskerettighedsorganisationer, som mener, at sheiken spillede en grusom rolle under det arabiske forår i 2011. Her blev en lang række af Bahrains sportsfolk fængslet og tortureret.

De mange protester har uden tvivl gjort indtryk på europæiske fodboldledere. Det lignede optræk til  splittelse. Men kun indtil UEFA’s eksekutivkomite med danske Allan Hansen om bord i eftermiddag spillede UEFA’s generalsekretær Gianni infantino på bordet som præsidentkandidat i FIFA.

Infantino er i dag generalsekretær i UEFA, hvor han har været siden 2000. De seneste seks år har han været Platinis højre hånd og våbendrager, og derfor skal han også ses som en taktisk brik i et storpolitisk fodboldspil.

Platini er suspenderet i 90 dage, og han håber selv på, at han bliver renset og kan genoptage sin valgkamp. Sker det, trækker Infantino sig straks igen. Omvendt så har aksen UEFA/AFC nu to heste at spille på.

Bliver modstanden mod sheik Salman så voldsom, at han ikke kan vinde valget, er embedsmanden Infantino en glimrende stand in. Magten i FIFA skal de to konføderationer nok under alle omstændigheder bevare. Det har de både stemmerne og pengene til.

 Se også: FIFA-valget: Blatter og Platini trækker stadig i trådene

Men det bliver fodboldverdenen stadig ikke bedre af. Om det er Platini, Infantino eller sheik Salman der afløser Blatter er et fedt.   

8 kommentarer
Vis kommentarer