Skandalen fortsætter: FIFA afsløret i kæmpe løgn

Nye dokumenter får for alvor sædet til at brænde under Sepp Blatter

Her trækker Blatter sig. (Video: AP)

Opdatering: Sepp Blatter har tirsdag aften meddelt, at han træder tilbage. Det skete på et hasteindkaldt pressemøde.

Sepp Blatter har tirsdag annonceret, at han træder tilbage. (Foto: AP) Intl. fodbold Sepp Blatter træder tilbage!

FIFA er taget med bukserne nede, og Sepp Blatter og hans højrehånd, generalsekretær Jerome Valcke, ligner to mænd som i nær fremtid skal til afhøring hos politiet.

Den aktuelle sag drejer sig om en bestikkelsesaffære, hvor FIFA's tidligere vicepræsident Jack Warner fik udbetalt 10 millioner dollar, ca 68 millioner kroner, for at stemme på Sydafrika, der som bekendt afholdt VM i 2010.

Den sydafrikanske regering ville ikke udbetale pengene  direkte til Jack Warner. Derfor bad præsidenten for det sydafrikanske fodboldforbund, Molefi Oliphant FIFA om at tilbageholde 10 millioner dollar fra FIFAs tilskud til Sydafrikas VM-slutrunde og i stedet omdirigere pengene til en konto tilhørende Jack Warner. Bestikkelsespengene blev kamufleret som penge til en fond for afrikanere i Caribien, hvor Jack Warner har hjemme.

Tyskland løfter VM-pokalen sidste sommer. Næste VM kan være uden deltagelse af de forsvarende verdensmestre og resten af Europa, hvis det står til den tidligere DBU-boss Allan Hansen (Foto: AP) Intl. fodbold Dansker bag drastisk UEFA-plan: Vil boykotte VM

Sagen er nævnt i det omfattende materiale, som FBI offentliggjorde i sidste uge i forbindelse med de mange anholdelser af FIFA-topfolk i Zürich. FBI nævnte, at de 10 millioner dollar var blevet udbetalt til Warner over tre omgange af en højtstående medarbejder i FIFA.

På pressemødet med Sepp Blatter i lørdags i Züruch blev han spurgt, om det var ham, der havde godkendt udbetalingen. Det afviste han, og affærdigede flere spørgsmål om sagen ved at vrisse, at han ikke havde 10 millioner dollar.

Derfor rettede søgelyset sig mod hans generalsekretær og FIFA's øverste embedsmand, Jerome Valcke.

Det afviste FIFA også. I formiddags udsendte FIFA en pressemeddelelse, hvor det blev fastslået, at de 10 millioner dollar blev godkendt og udbetalt af den daværende formand for FIFA's finanskomite. FIFA var for pæne til at nævne navnet på manden, sikkert fordi han er død.

Argentineren Julio Grondona blev 82 år. Han døde efter VM i Brasilien sidste år, hvor hans søn i øvrigt blev taget i at sælge VM-billetter på den sorte børs.

Jérôme Valcke og Sepp Blatter stikker hovederne sammen på et pressemøde i forbindelse med VM i Sydafrika. (Foto: AP) Intl. fodbold Ny afsløring: Bestikkelses-skandale rykker helt tæt på Blatter

Man kan sige, at det er meget belejligt at give en død mand skylden, men uheldigt for FIFA holdt forklaringen ikke ret længe. I FIFA's pressemeddelelse står der, at hverken generalsekretær Jerome Valcke eller noget andet medlem af FIFA's ledelse har være involveret i Jack Warner-projektet.

Den forklaring holdt kun en time, så offentliggjorde journalisten Martyn Ziegler på twitter et brev dateret den 4. marts 2008. Brevet er fra den sydafrikanske fodboldpræsident Molefi Oliphant til netop Jerome Valcke. I brevet bliver Valcke nøje instrueret i, hvordan de 10 millioner dollar skal videresendes til Jack Warner.

Få overblik over FIFA-skandalen her:

Tilbage står Valcke og Blatter totalt afklædte. Taget i en løgn. Det tyder på, at FIFA's topfolk er ved at være desperate.

Valcke meddelte i går, at han ikke vil deltage i åbningsceremonien ved kvindernes VM, som begynder på lørdag i Canada. Et klart signal om at han føler jorden brænde under sig.

Når man læser FBI's omfattende og meget detaljerede materiale hersker der ikke nogen tvivl om, at de 10 millioner dollar var regulær bestikkelse.

Enrique Sanz (nr. 2 fra højre) er under FBI's efterforskning af korruption i og omkring FIFA blevet suspenderet af forbundet. (Foto: AP/Matt Rourke) Intl. fodbold FIFA udelukker generalsekretær

I tiden op til afstemningen om hvem der skulle have VM i 2010 deltog Jack Warner i flere møder med de øvrige ansøgerlande. Det gjorde han sammen med sin nærmeste medarbejder, amerikaneren Chuck Blazer, som også sad i FIFA's eksekutivkomite.

Her bliver FIFA-bosserne anholdt:

De to som begge er anklaget af FBI forhandlede blandt andet med ansøgerlandet Marokko om en bestikkelsessum på en million dollar. Men da tilbuddet kom fra Sydafrika skiftede de hest.

Aftalen mellem Warner og Blazer, blev at sidstnævnte skulle have en million fra sydafrikanerne, mens Warner skulle score resten. Blazer fik dog aldrig mere end 750.000 dollar.   

Jack Warner er tidligere selv blevet anklaget for at have solgt FIFA-billetter som pakkerejser til private gennem sit søns rejsefirma. (Foto: AP/Shirley Bahadur) Intl. fodbold Korruptionsmistænkt FIFA-medlem vil have Blatter undersøgt

Jack Warner er tidligere selv blevet anklaget for at have solgt FIFA-billetter som pakkerejser til private gennem sit søns rejsefirma. (Foto: AP/Shirley Bahadur) Intl. fodbold Korruptionsmistænkt FIFA-medlem vil have Blatter undersøgt Ifølge datteren har Sepp Blatter rent mel i posen. (Foto: AP) Intl. fodbold Blatters datter: Far er udsat for konspiration

55 kommentarer
Vis kommentarer