VM-arbejdere dør på stribe

Qatar, der arrangerer VM i fodbold i 2022, udnytter fremmed arbejdskraft på det groveste

Her bor, sover og spiser Santa Bahadur Gurung (yderst tv.) sammen med sine syv kolleger, der alle er bygningsarbejdere fra Nepal. (Foto: Lars Poulsen)
Her bor, sover og spiser Santa Bahadur Gurung (yderst tv.) sammen med sine syv kolleger, der alle er bygningsarbejdere fra Nepal. (Foto: Lars Poulsen)

DOHA (Ekstra Bladet): Qatar vil sikkert bestræbe sig på at afholde det flotteste og mest spektakulære VM-slutrunde nogen sinde, når landet i 2022 har værtskabet for den fineste fodboldturnering. Men bag de flotte facader gemmer der sig en virkelighed, hvor sheikerne på det groveste udnytter hundredtusinder af importerede arbejdere fra fattige egne i Indien, Pakistan og ikke mindst Nepal.

Tvangsarbejdere eller ligefrem slaveri lyder de hårde anklager, men det allerværste er de mange og uforklarlige dødsfald.

Ekstra Bladet har besøgt Qatar og har mødt en række nepalesiske nødhjælpsarbejdere. De arbejder mere eller mindre illegalt i landet, og det var under et af vores møder, at de fortalte om det uhyggelige begreb ’Sleeping Dead’.

Læs også:

Se også: Qatar kaster skam over VM

Efter en lang arbejdsdag, ofte 12 til 14 timer, kommer arbejderne hjem til deres barakker, hvor de tager et bad, får noget at spise og lægger sig til at sove. Om morgenen er sidekammeraten død.

I 2010 var der var der 191 dødsfald blandt nepalesiske arbejdere i Qatar. Året efter var der 171, mens tallet sidste år nåede helt op på 194. Heraf er mange kategoriseret som Sleeping Dead, og selv mener nepaleserne, at de mange dødsfald skyldes det fysiske arbejde ofte i ulidelig varme og uden de nødvendige pauser og nok mad og drikke.

De nepalesiske myndigheder har forsigtigt bedt Qatar om at undersøge de mange dødsfald, men det har ikke haft nogen interesse. Og når ligene endelig frigives og sendes hjem til Nepal, kan de ikke obduceres på grund af religiøse hensyn.

Læs også:

Se også: FIFA undersøger anklager mod Qatar

Ekstra Bladet er i besiddelse af en række af de lister over døde arbejdere, som nepalesere i Qatar har samlet. Der er tale om systematisk arbejde, hvor navn, dødsdato, arbejdsgiver og dødsårsag er angivet.

Sudden Cardiac Arrest – pludseligt hjertestop – står der ud for en lang række af navnene. Og vi taler altså om unge mennesker i 20’erne eller 30’erne, som dør, mens de sover. Uforklarligt er det, mens det straks er lettere at forstå de mange dødsfald, der skyldes trafikuheld eller selvmord ved hængning, som også fylder en del på listerne.

De mange dødsfald beskrives ikke i Qatars medier, som ikke er begunstiget af ytringsfrihed.

Ekstra Bladet fik listerne udleveret fordi de nepalesiske hjælpeorganisationer håber, at verden uden for Qatar vil få øjnene op for de horrible forhold, som gæstearbejderne bydes i et af verdens rigeste lande.

[

Stort tillæg om VM i Qatar

i Ekstra Bladet søndag

- Derfor kunne en af verdens mindste lande få verdens største fodboldturnering

- Portræt af verdens måske rigeste familie

- Her er de vilde VM-planer

]
1 af 3 På disse få kvadratmeter laver Bahadur og bofællerne deres mad på et par blus. Et køleskab findes ikke. (Foto: Lars Poulsen)
2 af 3 Der er brug for den billige nepalesiske arbejdskraft. I hovedstaden Doha er et areal på størrelse med det indre København i øjeblikket under total forvandling. (Foto: Lars Poulsen)
3 af 3 Her bor, sover og spiser Santa Bahadur Gurung (yderst tv.) sammen med sine syv kolleger, der alle er bygningsarbejdere fra Nepal. (Foto: Lars Poulsen)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere