BBC afslører potentielt slutrunde-chok: VM i fare for aflysning

Britiske BBC har fået fingre i en rapport, der sår tvivl om, hvorvidt Qatar i højspændt politisk klima er i stand til at afholde VM i 2022

Daværende FIFA-præsident Sepp Blatter overrækker i 2010 emiren af Qatar, sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani, VM-trofæet som tegn på, at den lille ørkenstat fik tildelt VM 2022. Foto: AP.
Daværende FIFA-præsident Sepp Blatter overrækker i 2010 emiren af Qatar, sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani, VM-trofæet som tegn på, at den lille ørkenstat fik tildelt VM 2022. Foto: AP.

Ørkenlandet Qatars vidtløftige drøm om at afholde VM i fodbold i 2022 kan være på vej til at briste, hvilket vil isolere landet yderligere i det højspændte politiske klima på den arabiske halvø og gøre investeringer på milliarder og atter milliarder af kroner nytteløse.

En rapport, som den britiske mediegigant BBC har fået fingre i, fastslår, at ’der er en stigende politisk risiko for, at Qatar ikke bliver vært for VM 2022’. Videre fremgår det, at både ’turnerings-kilder og regionale eksperter anser det for langt fra sikkert, at Doha (hovedstaden,red.) faktisk kommer til at huse turneringen’.

Rapporten er udformet af konsulentfirmaet Cornerstone Global, men BBC redegør ikke for, hvem der har bestilt og betalt rapporten. Qatar afviser rapporten og dens konklusion som et bestillingsarbejde betalt af landets fjender i regionen, nemlig Saudi Arabien, Bahrain, Egypten og Forenede Arabiske Emirater (UAE).

Disse lande indledte i juni i år en blokade af Qatar under påstand om, at landet destabiliserer regionen og støtter terrorisme. Dette afviser Qatar pure.

Højst kontroversielt fik Qatar i 2010 tildelt værtskabet for VM 2022, selv om det er så godt som umuligt at dyrke eliteidræt i landet i sommermånederne på grund af umenneskeligt høj temperatur. Derfor er turneringen rykket til november og december.

Qatar har ifølge BBC iværksat anlægsarbejder for ikke mindre end 200 milliarder dollar – svimlende 1.300 milliarder kroner – og det beskrives i rapporten som ’et højrisiko-projekt’, som er plaget af korruption. Usikkerheden om, hvorvidt turneringen overhovedet bliver afholdt i Qatar, gør udenlandske investeringer i landet yderst risikable, lyder det i rapporten ’Qatar in focus: Is the Fifa World Cup 2022 in danger?’ ifølge BBC.

Qatar har i årevis været under anklage for at udnytte migrantarbejdere groft i opførelsen af de mange anlæg, der skal bruges. Tusindvis af arbejdere er døde, og hæren af migranter, der er beskæftiget i byggeriet, betegnes af Amnesty International som rene slavearbejdere.

Disse alvorlige tilstande har imidlertid ikke rokket ved FIFA’s beslutning om at afvikle turneringen i Qatar.

Nabolandenes blokade begynder imidlertid nu at øve indflydelse på forberedelserne til VM. Entreprenører oplever øgede omkostninger på grund af logistiske vanskeligheder med de lukkede grænser, skriver BBC.

I en udtalelse sendt til BBC afviser Qatar, at der hersker usikkerhed om det enorme arrangement. ’Der er absolut ingen fare for det første verdensmesterskab i Mellemøsten’, lyder det.

’Intentionen (med rapporten, red.) er at så tvivl om turneringen, og det er både gennemskueligt og grinagtigt’, lyder det i udtalelsen.

Konsulentfirmaet Cornerstone Global hævder over for BBC, at rapporten ikke er finansieret af nogen regering eller virksomhed.

Se også: VM-vært lurer på Laudrup som landstræner: Her er hans reaktion

Se også: Brutal diktator styrer sporten: Så sig dog fra!

Harold Mayne-Nicholls har inspiceret alle VM-ansøgerne. Han fandt Rusland mindst egnet. Foto: Linda Johansen Sport og Spil Det beskidte spil om VM: Rusland var mindst egnet til at få VM

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen