Brian Steen: De havde skarpladte pistoler i taskerne

- Jeg blev virkelig glad, da jeg hørte, Simon Kjær skiftede til Fenerbahce, for tyrkisk fodbold er vildt, siger den gamle kriger Brian Steen Nielsen, der blankt indrømmer, at selv han en sjælden gang imellem var bange

Brian Steen Nielsen fortæller om sine vilde oplevelser i Fenerbahce, hvor han spillede i fra 1993 til 1995. (Foto: AP)
Brian Steen Nielsen fortæller om sine vilde oplevelser i Fenerbahce, hvor han spillede i fra 1993 til 1995. (Foto: AP)

ISTANBUL (Ekstra Bladet): De tyrkiske holdkammerater havde skarpladte pistoler med i taskerne, når de drog i krig – til derbyet mellem Fenerbahce og Galatasaray.

- Altså, det var jo ikke unormalt, at de havde pistoler med. Det havde de også til træning. På en normal dag blev magasinerne låst inde i et våbenskab i klubhuset, men når vi mødte Galatasaray, var våbnene afsikrede – og lå klar i taskerne! De vidste jo ikke, hvad de rendte ind i på vejen hjem.

Se også: Simon Kjærs chef frikendt for matchfixing

Brian Steen Nielsen fortæller historien med samme stemmeføring, som handlede det om en kølig vurdering af hotdogs i Vejle kontra dem i Aarhus.

Det var bare sådan, det var!

Vejlenseren spillede i Fenerbahce fra 1993-1995, og ligesom den tidligere landsholdspiller ikke ligefrem på noget tidspunkt har nægtet sig selv adgang til en glidende tackling med knopperne forrest, er han heller ikke en mand, der efterfølgende er løbet rundt i byen med syge moster-forklaringer efterfølgende.

Brian Steen Nielsen var vild med kulturen og passionen i Tyrkiet. (Foto: Lars Poulsen)
Brian Steen Nielsen var vild med kulturen og passionen i Tyrkiet. (Foto: Lars Poulsen)
 

Det kommer ikke som noget chok, at tiden i Tyrkiet lige var HAM! Og lokalopgørene mod Galatasaray står selvklart skarpt i erindringen hos en ægte kriger af guds nåde – der, og det må vi huske, jo også ved siden af de fightermæssige egenskaber var en teknisk fin fodboldspiller.

Sådan nogen kan de godt li’ i Tyrkiets hovedstad, hvor Fenerbahce-fansene stadig husker NIELSEN og JES HØGH.

- De var begge gode, men Høgh er en legende, siger Fenerbahce-fan’en Serkan Özakin.

- Der er sket meget på 20 år. Stadion er blevet udbygget, så der næsten kan være dobbelt så mange tilskuere, og sikkerheden er forhåbentlig også forbedret. Når vi spillede på udebane mod Galatasaray, løb vi fra spillertunnelen lige op i den hårdeste kerne af deres fans, så jeg lærte hurtigt at få fart på! Det drønede ned med lightere, mønter og sågar også skruetrækkere. Der var ikke mange flamingoplader imellem… Slaget om Bosporus er blodig alvor, der godt kan forskrække en spiller – og er samtidig KAMPEN, ingen ønsker at misse.

- Det er det vildeste, jeg har været med til, og det mest forrygende, du kan opleve som fodboldspiller. Jeg blev virkelig glad, da jeg hørte, Simon Kjær skiftede til Fenerbahce – det første, jeg tænkte, var: Nu får han den største oplevelse i livet. Endelig er der igen en dansker, der skal opleve krigen på fodboldbanen, siger Brian Steen Nielsen.

I februar i år endte kampen mellem Pananthinaikos og Olympiakos i det rene kaos. Her står formummede ballademagere over for en kampklædt politimand midt inde på banen. Foto: All Over Press Tæt på De ti mest berygtede klubber: Verdens værste hooligans

- Det er voldsomt, det er vilde scener - og det er fedt! Der er så meget pres på spillerne op til den kamp, og en sejr kan redde meget, selv om det til enhver tid selvfølgelig er mesterskabet, der tæller for begge klubber, siger Brian Steen Nielsen.

- Og så er det jo langt fra det eneste brag, det er bare det største. Det koger overalt i Tyrkiet, for alle har en holdning til storklubberne fra Istanbul, og de holder den bestemt ikke skjult. Mit første møde med tyrkiske derbys var, da vi mødte Besiktas på udebane, og Uche Okechukwo scorede sejrsmålet i overtiden. Vi havde pænt travlt med at komme af banen efter den sejr…

Var du aldrig bange?

- Jo, der var rigtigt mange episoder, må jeg indrømme. Det var ubehageligt at bliver ringet op derhjemme om natten af nogen, der truede med at slå mig ihjel, hvis jeg ikke forlod klubben. Det var også sørgeligt, da en fan sprang ud fra broen over Bosporus iført klubflaget efter et nederlag, og pressen var et kapitel helt for sig, siger Brian Steen Nielsen.

Se også: Vanvid i Tyrkiet: Terrorangreb mod Kjærs holdkammerat

- Da min kontrakt var ved at udløbe, plantede en avis mit ansigt på en Galatasary-spillers krop og skrev, jeg ville skifte til fjenderne. Den periode var helt skidt. Det var det rene nonsens, for der var aldrig snak om det, og da jeg skrev kontrakten med Fenerbahce, indeholdt den også en klausul om, at jeg to år efter udløb ikke måtte skifte uden en bod på fem eller ti mio. dollar. Den historie var grebet ud af den tomme luft, siger Brian Steen Nielsen.

Slaget om Bosporus er langt fra kun vold – det er også enorme mængder glæde, der bliver ventileret ud på et hav af måder.

- Når man løber ind til de kampe, er det med en følelse, jeg aldrig før eller siden har haft som spiller. Du er virkelig, virkelig på! Og når det lykkes, jamen… Forløsningen er jo ubeskrivelig, siger Brian Steen Nielsen.

Se også: Kæmpe transfers: Derfor vælger stjernerne Tyrkiet

Det er skuffelsen også….

- Den ene sæson lå vi et point efter Galatasaray fem runder før slut. Vi vandt rub og stub – men det gjorde de også… Skuffelsen var ubeskrivelig.

Nu nærmer det næste derby sig med al hast, og Brian Steen er stadig involveret følelsesmæssigt selv 20 år senere.

- Jeg har stadig kontakter og venner dernede, typisk gamle spillere der fortsat arbejder for klubben i forskellige funktioner. En af dem tekstede mig for nylig med følgende besked: ’Nu skal du begynde at bede.’ Og det var ikke for sjov!

0 kommentarer
Vis kommentarer