Annonce:
Annonce:

Alle råber (igen) på video-hjælp: Men her er de åbenlyse problemer

Debatten om video-teknologi er for alvor blusset op efter tirsdagens kontroversielle dommerkendelse i kampen mellem Real Madrid og Bayern München

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Champions League

Hattricks-helten Cristiano Ronaldo gjorde det onde ved Bayern München med sine vigtige scoringer i overtiden. Men var den portugisiske Real Madrid-stjerne rent faktisk offside begge gange? Var det et fejlagtigt skøn fra kampens ungarske dommer Viktor Kassai, der blev afgørende for tirsdagens resultat i Champions League...

Den tyske mesterklubs cheftræner, Carlo Ancelotti, er ikke et sekund i tvivl:

- Du kan ikke afgøre en kamp om en plads i semifinalen på den her måde. Det burde slet ikke kunne ske på det her niveau. Dommeren var ikke den rette til opgaven. Jeg tror ikke Real Madrid-spillerne havde nogen indflydelse på dommerne, men kampens officials fejlede. Jeg har aldrig været fortaler for video-teknologi, men jeg må erkende, at det er nødvendigt nu, lød det ifølge BBC fra Carlo Ancelotti efter kampen.

Annonce:

'Kampen kan ikke spoles tilbage'
Dommerpræstationerne har onsdag således fået debatten om indførelsen af ny video-teknologi til at blusse op igen. Tvivlsomme og fejlagtige kendelser bør ikke være kampafgørende, og der bør derfor indføres moderne teknologi i international topfodbold og i Champions League.

John Arne Riise1

Den tidligere, danske FIFA-dommer Kim Milton Nielsen, er dog en smule forbeholden over for indførelsen af det teknologiske hjælpemiddel:

- Som udgangspunkt er jeg tilhænger af, at man kan hjælpe dommeren til ikke at begå åbenlyse fejl. Men man skal også passe på, at det ikke går hen og ødelægger spillet med alt for mange afbrydelser, siger Kim Milton til Ekstra Bladet.

- Jeg overværede selv en dansk U21-kamp mod Italien, hvor der blev benyttet en videodommer som et testforsøg. En tvivlsom situation i straffesparksfeltet blev overset, selvom man havde hele syv kameraer til rådighed. Først efter to minutter, da man havde spolet frem og tilbage, blev forseelsen opdaget. Men man kan jo ikke ligefrem spole selve kampen tilbage.

Annonce:

- Man skal passe på, at det ikke bliver en falsk tryghed med video-overvågning og tro, den redder alt. Beslutningen er ikke bedre end det billede, dommeren får, siger han.

Per Frimann1

Koster en bondegård
UEFA-dommerobservatør og tidligere dommer Peter Mikkelsen er fortaler for en teknologi, som kan hjælpe dommerne med at træffe de rigtige afgørelser. Men han peger også på en anden vigtig og afgørende faktor ved indførelsen af videoteknologi, nemlig spørgsmålet om økonomi:

- Der er ingen klubber, der i sidste ende vil betale for flere dommere eller redskaber, der kan hjælpe dem. Det er nemt nok at sige, at UEFA skal betale, men det koster en bondegård, hvis vi skal sætte sådan et system op, lyder det fra Peter Mikkelsen til Ekstra Bladet.

- Det er klart, at hvis du spørger klubberne i dag, så lyder svaret ja! Men hvis du spørger dem i næste uge, så er det pludselig det økonomiske aspekt, der spiller ind og ikke det sportslige.

Annonce:

- Dommernes beskedne honorar for at være med i en Champions League-kamp betales af UEFA og i sidste ende af klubberne selv, der indbetaler et vist beløb. Herhjemme vil klubberne for eksempel ikke være med til at betale for 5. og 6. dommere. Bottom line er, at der ikke er nogen, der vil betale for det, siger han.

TV: Ødelægger video-hjælp fodbolden? Så hurtigt tog det dommeren at få set Griezmanns mål igennem:

Ifølge Peter Mikkelsen eksisterer der desuden stadig en masse uopklarede spørgsmål vedrørende video-teknologi:

- Hvor går grænsen, for hvad der skal accepteres, og hvornår skal man benytte sig af video-dommerne? Skal man tage dommerne helt ud af kampen og kun vurdere det ud fra nogle forskellige kameravinkler? spørger Peter Mikkelsen retorisk.

- Hvem er det også, der skal trække offside-stregen på videomaterialet? Er det en TV-producer, der aldrig selv har spillet fodbold… Det er så nemt at sige: ’Det vil vi have!’, men hvem skal betale for det? siger Peter Mikkelsen, der samtidig betegner fodboldspillets flow, som en af de største styrker ved sporten.

- Det er det, vi som tilskuere gerne vil se og ikke amerikansk fodbold, hvor der er lange pauser indimellem.

Annonce:

- For at provokere lidt, så kan man spørge, om det så også er et indkast oppe ved midterlinjen, der skal vurderes på TV-skærme og dermed afbryde spillet i måske et minuts tid? Vi ender med at smadre spillet fuldstændigt, siger han.

Matt Hummels

Frank Ribery

Afst.: Real-Bayern

TV: Eksperterne er ikke i tvivl: Ronaldo er klokkeklart offside - TO gange:

TV: Elkjær om Bayern-udvisning: Det er en dommerfejl - Du skal da være 100 procent sikker:

Medier: Rasende Bayern-stjerner brød ind hos dommeren på Bernabéu

Vild uenighed i Spanien: Skandale eller triumf

Fnysende stjerner i kø efter farcen i Madrid: Det må ikke ske!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: