Træneren er Dortmunds største stjerne

Jürgen Klopp imponerer alt og alle i Dortmund - også danske Bo Svensson, der kender ham fra tiden i Mainz

Jürgen Klopp er et hit i Dortmund (Foto: AP/Lennart Preiss)
Jürgen Klopp er et hit i Dortmund (Foto: AP/Lennart Preiss)

- Før vi skrev kontrakten under, skulle jeg lige hjem til Jürgen Klopp for at snakke lidt. Hans familie var der også, og de havde købt kager. Lidt senere havde han set og hørt, hvad han ville. Mit sportslige niveau kendte han i forvejen. For ham handlede det om at vurdere min personlighed. Og min vilje til at yde en 100-procents indsats.

Det er mere end fem år siden, men den atypiske oplevelse i en på mange måder hårdkogt fodboldverden gjorde så stort et indtryk på Bo Svensson, at han siden med interesse har fulgt succestrænerens færden.

For mens danskeren stadig spiller i mere beskedne Mainz, så er hans klubtræner fra dengang for alvor trådt op på den største scene.

Først vippede han med Borussia Dortmund mægtige Bayern München af den tyske trone, og nu er hans kamplystne tropper i færd med at indtage Europa.

Det har gjort Jürgen Klopp til et af tidens hotteste trænernavne, men det har ikke rokket ved det menneskesyn, der får hans spillere til at løbe mange meter ekstra.

- Han er spillernes træner. Han har et godt forhold til alle. Du ved, hvor du har ham. Han er meget sig selv og har en karisma, der smitter af på folk omkring ham. Og så har han lagt nogle lag på siden, lyder det med slet skjult respekt fra Bo Svensson.

- Han er gode venner med spillerne, og tonen i omklædningsrummet ændrer sig ikke, når han kommer ind. Men som spiller ved man også, hvilke dyder han sætter pris på. Han kræver disciplin, men det er under eget ansvar. Man er ikke i tvivl om linjen, men han giver også plads til folk.

Luksusspillere udelukket
- Alt det har han bekræftet i Dortmund, men det er nok også en vis type klub, han er bedst egnet til. Det skal være en, der hylder hårdt arbejde.

Det tidligere storhold med de mange, trofaste tilhængere var i en skidt forfatning, da Klopp kom til i 2008. Men han fik straks vendt skuden, og hans arbejde er kulmineret med to tyske mesterskaber i træk.

- De havde savnet en klar linje. Han skabte hurtigt resultater, men siden har han bygget på, hentet de rigtige spillere og skabt den rigtige stemning omkring sig, forklarer Bo Svensson.

- Du kan se det på Dortmunds spillere. Du kan se, at de har det godt med hinanden, at de har et sammenhold. Og selv om de har rigtigt gode spillere, er det jo ikke noget i sammenligning med Bayerns stjernetrup. Det hele er skabt på en holdindsats.

Klopps spillere er nemlig ikke plukket fra øverste hylde. Tværtimod spotter og udvikler han gerne selv talenterne og viser dem tillid.

Omvendt kvitterer de med fight og stor løbevillighed. I Klopps spillekoncept, hvor der lægges et sirene-skingert pres på modstanderne over hele banen, er der nemlig ikke plads til luksusspillere.

- En af hans dyder er, at du ikke kan se forskel på, om de møder Augsburg eller Real Madrid. Alle arbejder med og uden bold. Selv Marco Reus og Mario Götze løber defensivt, siger Svensson med adresse til de to største blandt de unge offensiv-profiler.

- Hans presspil har dannet skole i Tyskland, selv i Bayern. Hans spillere lader ikke modstanderne i ro på noget tidspunkt. Det handler om helbanepres, om at erobre bolden og om at lave en hurtig omstilling. Hos Real Madrid lavede Pepe en fejl, og bumbum. Så lå bolden i målet.

De unge har fået rutine
Den type stress er Bo Svensson forberedt på, når Mainz lørdag møder Dortmund i Bundesligaen, hvor de gulblusede aktuelt har tabt lidt terræn. Til gengæld kan Klopps krigere efter sidste års internationale besvær i aften sikre avancement til næste runde i Champions League med bare en remis i Amsterdam.

- De har været i stand til at justere i Europa i forhold til sidste år, hvor de også havde mange unge spillere, der lige skulle finde det gear.

- Blandt dem kan Reus og Götze nu også gøre en forskel i Champions League, hvor de for alvor har stået deres prøve. Der er ikke mange bedre hold i Europa lige nu, vurderer Bo Svensson.

Også navne som Hummels og Lewandowski glimter, men den rutinerede dansker er ikke i tvivl:

- Holdets største stjerne er træneren. Han er indbegrebet af deres succes.

Ajax-Dortmund kl. 20.45 på TV 2 Sport.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen