Anmeldelse: Tak for Zlatan for satan

Er ikke bare fodboldspiller af guds nåde, men også en stor historiefortæller

Der er fodboldbøger. Og bøger om fodboldspillere. Og så er der Zlatans bog. En helt usædvanlig en af slagsen, som reducerer stort set alle andre sportsportrætudgivelser til pixibøger og ligegyldig triviallitteratur.

Med Zlatan får vi det hele råt for usødet og tak for det, siger jeg. Her er en bog på mere end 400 sider, som du læser i en ruf, fordi du bliver taget med til steder, du kun turde drømme om, og hvor du får et kig ind i en verden, som på en gang er brutal, blodig, blid og bizar.

Zlatan Ibrahimovic er fodboldspiller af guds nåde. Men han er også en historiefortæller af de store, og med en barsk opvækst i indvandrerghettoen Rosengård i Malmø er diplomatiet ikke hans stærkeste side. Heldigvis for det.

Derfor får vi også historien om hullerne i det svenske velfærdssamfund. Og om tilfældighederne. I Zlatans tilfælde afgjort af en indre urkraft, der gjorde, at han valgte fodbolden frem for kriminaliteten.

Hans forældre er begge fra det tidligere Jugoslavien. Hans mor kom først, og faderen blev familiesammenført. De havde børn sammen, og så havde de børn med andre. Totalt familieroderi. Forældrene flyttede fra hinanden, så snart det kunne lade sig gøre.

Opdragelse med grydeskeer
Den lille Zlatan boede hos moderen, der sled med rengøring. Hun havde intet overskud, og når hun skulle opdrage, skete det med trægrydeskeer. De blev brugt, til de flækkede, så Zlatan lærte at dukke sig.

Når tæskene blev for mange, søgte han ly hos sin far, der havde flere lusede job, og som brugte fritiden til at drikke bajere og følge med i krigen på Balkan. Mad gik han ikke op i, og ofte mødte Zlatan et tomt køleskab. I Rosengård lærte de unge at klare sig selv. Som mange af de andre stjal Zlatan cykler og rapsede i butikkerne. Det var en måde at overleve på.

Ellers søgte han fred i fodboldspillet. Han ville være den bedste. Og han kopierede de bedste.

Han lærte sig selv de vildeste finter og trick med bolden, og han søgte hele tiden det sublime, og det gav ham rigtig mange tæsk undervejs. Som ungdomsspiller gik han fra klub til klub. Temperamentet kogte, og døre blev smækket, når han konstant blev mødt med kravet om at rette ind og tilpasse sig det kedelige svenske fodboldspil.

Han endte i storklubben Malmö FF, hvor de pæne drenges forældre foranstaltede underskriftsindsamlinger i et forsøg på at få lederne til at smide den uvorne dreng fra Rosengård på porten. Så meget for svensk integration og næstekærlighed.

Forstandige ledere lod dog Zlatan blive, og han fortsatte med sine driblinger og temperamentsfulde indslag. Når det blev for meget, fik han en tur på bænken. Men kun indtil hans hold var bagud med fire. Så fik han lov til at trylle og lavede gerne otte mål. Det gav ro fra kritikerne et stykke tid.

Intense forhandlinger
Sådan har billedet været det meste af hans stadig igangværende karriere. Han skaber dramaer og heftige følelser omkring sig, og han fortæller om det hele. Lige så åben han er om forholdene i sine barndomshjem, lige så frejdigt beretter han om de intense kontraktforhandlinger, han har været igennem med sine skiftende klubber. Vi er med helt inde i cigartågerne. Og det er ikke noget rart miljø.

Da han med hjælp fra den danske fodboldagent John Steen Olsen blev solgt fra Malmö FF til Ajax Amsterdam, var det den største handel i skandinavisk fodbold. Så blev der klappet i hænderne i det sydsvenske.

Da han blev solgt fra Ajax til Juventus, blev der igen sat en rekord, og sådan har det også været med skiftene til Inter, Barcelona og Milan. Zlatan har været handlet for langt over en milliard.

Han har lavet sine mål, vundet sine titler og lagt sig ud med gud og hvermand på sin vej. På træningsbanen slår holdkammeraterne hinanden ned for et godt ord. Det handler om respekt, og Zlatan kører den der stil, han har haft med i bagagen fra Rosengård. Det er macho, når det er vildest, men han vinder på det.

Maks 315 km/t
Han sætter navn på dem, han kan lide, og dem, som han har nikket skaller, sparket ned og tværet ud. Han sætter navn på dem alle og hænger dem til tørre i en bog, som er velfortalt og hudløst ærlig.

Det gælder også i forholdet til hans 11 år ældre samlever, Helena, som også er mor til deres to sønner. Helena er nok den eneste, der for alvor har kunnet tæmme den fandenivoldske fodboldspiller. Og grunden til, at han aldrig mere kører over 315 km/t. i sine vanvittig mange og dyre biler.

Fartuhyrerne er ghettodrengens store fornøjelse. Der får han de adrenalinkick, som han ikke kan leve foruden. Jeg håber nu, han passer på i trafikken, for jeg vil også gerne læse bog nummer to.

Zlatan Ibrahimovic er macho, når det er vildest. Men han vinder på det, og det gør han også på sin nye hudløst ærlige bog. Den bliver revet ned af hylderne i Sverige og kommer nu på dansk.

[anmeldelse]