Danmark og Europa raser mod UEFA efter CL-snigløb

Sammenslutningen af de europæiske fodboldligaer slår fast, at organisationen føler sig uretfærdigt behandlet af UEFA, som har indført ny Champions League-struktur uden de enkelte ligaers opbakning

FC København og andre danske hold kan fra 2018/19-sæsonen få en hel del sværere ved at komme i Champions League. (Foto: Lars Poulsen)
FC København og andre danske hold kan fra 2018/19-sæsonen få en hel del sværere ved at komme i Champions League. (Foto: Lars Poulsen)

Fra sæsonen 2018/19 vil formatet til Champions League blive ændret drastisk. De fire største nationer vil til den tid have lettere ved at få flere hold kvalificeret til gruppespillet, mens de mindre ligaer omvendt får en vanskeligere vej til det forjættede land.

Det er hoved-essensen i den nye struktur, som UEFA nyligt løftede sløret for. Men om det overhovedet kommer så vidt, er pludselig blevet et spørgsmål. I kølvandet på offentliggørelsen af det nye format, har sammenslutningen af de europæiske ligaer (EPFL) således meldt sig på banen med et kontraangreb på skrivebordet.

I en officiel erklæring fra organisationen lyder det, at man mener, at UEFA har forbudt sig mod samarbejdet mellem de to foreninger.

- De europæiske ligaer mener, at måden, hvorpå processen er blevet foretaget af UEFA, er uacceptabel for en organisation, der hævder at være den bestemmende del af fodbold i Europa, skriver EPFL. 

- Som et resultat af beslutningen fra UEFA, mener EPFL, at UEFA har forbrudt sig mod en fælles hensigtserklæring, der var mellem de to organisationer.

- I tilfælde af, at EPFL, som følge af en overtrædelsen fra UEFA, opsiger den fælles hensigtserklæring mellem de to, vil dette give alle europæiske ligaer frihed til at planlægge egne kampe, som de ønsker. Også på samme dage og på samme tidspunkt, som der er kickoff i UEFA-turneringer, lyder erklæringen.

Claus Thomsen ser med stor skepsis på den Champions League-strutkur, UEFA har præsenteret. (Foto: Jesper Mortensen)
Claus Thomsen ser med stor skepsis på den Champions League-strutkur, UEFA har præsenteret. (Foto: Jesper Mortensen)
 

Truslen, om man vil, er blevet behandlet i EPFL på møder over de seneste par dage, og man forventer at komme med en uddybning af situationen torsdag eftermiddag.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Claus Thomsen, der er direktør for Divisionsforeningen, og han fortæller, at der er bred enighed om, at UEFA har handlet over hovedet på de europæiske ligaer.

- Alle er enige om, at det, der foregår, ikke er i tråd med den aftale, der går på, at ligaerne skal inddrages i processen. Det er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er så, om man kan komme tilbage på sporet i forhandlingerne (om en ny Champions League-struktur, red.), siger Thomsen, der kaster lys over konsekvenserne, hvis ikke det sker:

- Hvis beslutningen står ved magt, og UEFA ikke ønsker at genstarte processen, må man overveje om man vil opsige den her ’Memorandum of Understanding’ (den fælles hensigtserklæring, red.) eller ej, siger Thomsen.

- Det her drejer sig om europæisk fodbolds fremtid.  og ikke kun om 20 klubber i Europa. Det er vi nødt til at have på sporet igen, og det er det, vi diskuterer, siger Thomsen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra DBU-formand Jesper Møller, men han har ikke været til at træffe.

I Danmark i dag: UEFA-kandidat udsat for chikane

Ny UEFA-boss uden magt: Slut med danske hold i CL

Ny CL-struktur skader dansk fodbold: Hvad med os?

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.