Efter historisk United-triumf: Var nede i et halvt år

Som optakt til Champions League-finalen mellem FC Barcelona og Juventus kigger vi tilbage på fem af de allerbedste finaler i turneringen. På andenpladsen finder vi finalen fra 1999 mellem Manchester United og Bayern München

Vi nærmer os Champions League-finalen mellem FC Barcelona og Juventus med så hastige skridt, at vi næsten ikke kan vente. Derfor har vi valgt at varme op til årets største kamp med en klassisk nedtælling, hvor vi ser tilbage på de fem bedste CL-finaler gennem tiden.

I dag vender vi blikket tilbage mod finalen i 1999, som er nummer to på vores liste, hvor Manchester United leverede et af de største comebacks i europæisk fodbold.

Englænderne var nemlig helt nede i sækken kort før tid mod Bayern München, der havde kontrolleret og domineret kampen i Barcelona - og vigtigst af alt førte de 1-0, da uret på Camp Nou havde passeret de 90 minutter efter Mario Baslers scoring tidligt i opgøret.

Tyskerne var dermed godt på vej mod deres fjerde Champions League-titel - de skulle bare overstå de sidste tre minutter, som dommeren havde lagt til.

Men da tiden var løbet ud, og dommeren havde fløjtet kampen af, var det ikke tyske glædeståre, der prægede billedet. I stedet fokuserede kameraet på nogle måbende og grædefærdige Bayern-München-spillere, der havde oplevet et af deres største nedture i fodboldkarrieren - hvis ikke den største.

Champions League Ferguson overgav sig: Det bedste hold nogensinde

Manchester United formåede nemlig helt mirakuløst at udligne på et hjørnespark i det 91. minut ved Teddy Sheringham. Og blot få sekunder før tid var englænderne endnu engang på pletten fra samme hjørne, da norske Ole Gunnar Solskjær blev den helt store helt.

2-1 til Manchester United i et af de mest ikoniske finaler i Champions League.

Tyskernes målmand Oliver Kahn trøstesløs på banen, mens United-spillerne og danske Peter Schmeichel var helt euforiske.

Netop de to blev her 16 år efter sat sammen for at overvære finalen igen - og få sat nogle ord på, hvordan de hver især oplevede den.

Og Oliver Kahn indrømmede i interviewet med Peter Schmeichel ved sin side, at nederlaget var noget, der ramte ham hårdt.

- Kampens dommer, Collina, blev nødt til at løfte os op, da vi alle lå ned og var helt færdige. Han sagde til os, at der stadig var tid. Men vi havde allerede erkendt nederlaget. Jeg var helt færdig - og det tog mig lang tid at komme over det. Jeg blev nødt til at bearbejde kampen i et halvt år, for det blev ved med at køre rundt i mit hoved, sagde Kahn, før Schmeichel derefter tilføjede:

- I var så organiseret i den kamp - vi fik slet ikke plads til at skabe en eneste åben chance. Og det var ikke normalt for os. Vores styrke var også dødbolde, men vi skabte ikke noget.  Men da I lavede de udskiftninger til slut, blev der mere plads. Og så kom jeg også med op på hjørnesparket for at skabe forvirring.

Champions League Sensations-lobbet fra 25 meter: Det hele var planlagt

- Men det er lidt pudsigt, at vi vandt på den typiske tyske måde. Det er noget, som I normalt gør mod andre hold. I har gjort det i så mange år - både Bayern München og det tyske landshold. Og denne gang gjorde vi det mod jer, pointerede Schmeichel. 

Oliver Kahn mente nu ikke, at det var helt uvant for United at vinde helt til sidst.

- Det er jo ikke noget nyt for dem, at de vinder i tillægstiden. Hvad er det I kalder det, Fergie-time? spurgte Oliver Kahn.

- Ja, Fergie-time. Det opfandt vi allerede i den første sæson i Premier League, svarede Schmeichel.

Champions League Laudrup-brødre vidner til Barcelonas fald

Mens det var en kæmpe skuffelse for Oliver Kahn, var det på den anden side et fantastisk øjeblik for Peter Schmeichel, der den aften spillede sin sidste kamp for United.

- For os var det kulminationen på nogle vilde dage. Vi skulle afgøre hele sæsonen på ti dage. Vi spillede mod Tottenham om søndagen, hvor vi med en sejr ville vinde PL. Vi vandt 2-1 og sluttede foran Arsenal. Om lørdagen vandt vi FA Cup og fire dage efter spillede vi CL-kampen mod Bayern.

- For mig personligt var det også en stor kamp, da det var sidste gang, jeg optrådte for Manchester United. Jeg kan kigge tilbage på det som en meget speciel oplevelse for mig, sagde han.

Gense højdepunkterne fra finalen i 1999 med den vanvittige afslutning her:

23 kommentarer
Vis kommentarer