Ekspertens dom: De går videre i Champions League

Ventetiden er ovre: Ekstra Bladet og Preben Elkjær giver det overblik, før bolden fra tirsdag aften igen ruller i Champions League

Zlatan Ibrahimovic' PSG og Eden Hazards Chelsea stødte også sammen i fjor i Champions League. (Foto: Christophe Ena/AP)
Zlatan Ibrahimovic' PSG og Eden Hazards Chelsea stødte også sammen i fjor i Champions League. (Foto: Christophe Ena/AP)

Paris Saint-Germain - Chelsea

Parc des Princes, 17. februar
Returkamp: 11. marts, Stamford Bridge

Enerne:
PSG:
Zlatan Ibrahimovic. Svenskeren scorede ' blot' tre mål i det indledende gruppespil, men med til den historie hører, at han på grund af skader kun spillede i 266 minutter svarende til tre hele kampe minus fire minutter. Scorede i weekenden mod Caen, men høstede de fleste overskrifter for at flashe et utal af nye tatoveringer. Skal være på toppen i begge kampe, hvis PSG skal sende Chelsea ud.

Chelsea: Diego Costa. Premier League-topscoreren vendte tilbage til førsteholdsfodbold efter at have afsonet karantæne i den hjemlige liga oven på en episode mod Liverpools Emre Can. Har virket særdeles sulten oven på sit sommerskifte til Chelsea, og den sult er næppe blevet mindre, efter at han har siddet i skammekrogen i Premier League.

--

Værd at vide: Det er andet år i træk, at PSG og Chelsea mødes i Champions Leagues knockoutfase. For 11 måneder siden vandt PSG hjemme med 3-1 for siden at tabe kampen på Stamford Bridge med 2-0, hvorfor englænderne gik videre på reglen om udebanemål.

Elkjærs dom: Jeg har Chelsea som favorit til at gå videre.

Primært af to grunde: Diego Costa er tilbage for englænderne, og PSG's forsvar er ikke helt dirkefrit. Læg dertil at Zlatan Ibrahimovic har været nede i en bølgedal med skader og karantæne, og Chelsea er mere end bare 51/49-favorit.

Sandsynlighed for videre avancement: 60/40 i Chelseas favør.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Shakhtar Donetsk - Bayern München

Arena Lviv, 17. februar
Returkamp: 11. marts, Allianz Arena

Enerne:
Shakhtar Donetsk:
Luiz Adriano. I Danmark kender vi ham nok bedst som 'sambasvindleren', der helt uhørt stjal en 'fairplay-igangsætning' mod FCN for et par sæsoner siden. Ude i Europa er navnet Luiz Adriano dog for tiden mere kendt for sine ni kasser i det indledende gruppespil. Med til historien hører dog, at otte af de ni mål faldt i de to kampe mod svage BATE Borisov.

Bayern München: Arjen Robben (billedet). Den korthårede hollænder flyver af sted for tiden, og han var helt ustyrlig, da Bayern München i weekenden slagtede HSV med 8-0. To kasser scorede Robben ved den lejlighed, og når han ikke lige scorede selv, orkestrerede han på sublim vis Bayern-angrebene, der kom i bølger.

--

Værd at vide: Shakhtar har traditionelt haft det svært mod tyske hold i de europæiske turneringer. De seneste fire gange, ukrainerne har haft hjemmebane mod tyske hold, er det blot blevet til en enkelt uafgjort, mens tre kampe er tabt. Sidst ukrainerne vandt over et tysk hold, var i UEFA Cup'en 1980/81, da Frankfurt blev besejret 1-0. Returkampen i Vesttyskland endte med Frankfurt-sejr på 3-0.

Elkjærs dom: Shakhtar er et ganske glimrende hold, mens Bayern München er ren verdensklasse, når de folder sig ud. Tyskerne har ikke fået den bedste start på det nye år efter at have været uhørt suveræne før vinterpausen.

I weekenden storspillede de og vandt med hele 8-0, men med til den historie hører altså, at HSV var uhyggeligt ringe. Alligevel aner jeg, at Bayern er på rette spor og alene af den grund, gør jeg dem til pænt store favoritter til at gå videre.

Sandsynlighed for samlet avancement: 70/30 i Bayern Münchens favør.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

 

Schalke 04 - Real Madrid

Veltins-Arena, 18. februar
Returkamp: 10. marts, Santiago Bernbéu

Enerne:
Schalke 04:
Klaas Jan Huntelaar. Har ført en noget omskiftelig klubkarriere, siden han tog skiftet fra Ajax til Real Madrid. Siden havde han et meget lidt succesfuldt ophold i Milan, inden han synes at have fundet noget ro i Schalke 04. Er noteret for tre mål i efterårets gruppespil og skal ramme topniveauet mod sin tidligere klub, hvis tyskerne overhovedet skal have en chance. Har døjet med sygdom, men burde kunne nå at blive rask.

Real Madrid: Cristiano Ronaldo (billedet). Scorede i alle Real Madrids kampe i gruppespillet bortset fra i hjemmekampen mod Liverpool. Har ikke helt kunnet ramme niveauet fra efteråret på denne side af vinterpausen, men portugiseren plejer at være på toppen, når det virkelig gælder.

--

Værd at vide: Real Madrid har ikke de bedste minder fra de gange, hvor turen er gået til Tyskland i de europæiske turneringer. Blot tre gange ud af 27 udekampe på tysk grund har spanierne formået at vinde. 18 af de 27 kampe er endt med tyske sejre.

Elkjærs dom: Real Madrid er endnu et af de storhold, der har haft svært ved at komme helt op i omdrejninger i starten af det nye år. Når Ronaldo ikke rammer sit topniveau - som det har knebet lidt med den seneste måneds tid - bliver Real Madrid frataget den der aura af uovervindelighed, som strålede ud af holdet for få måneder siden. Alligevel har de så mange klassespillere med individuel topkvalitet, at jeg har svært ved at se, hvordan Schalke 04 skulle kunne gå videre samlet.

Sandsynlighed for samlet avancement: 70/30 i Real Madrids favør.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Basel - FC Porto

St. Jakob-Park, 18. februar
Returkamp: 10. marts, Estádio do Dragão

Enerne:
Basel: Tomás Vaclík. Schweizerne gik videre fra gruppespillet med minus-målscore, som blev grundlagt med en ordentlig øretæve i første spillerunde, hvor Real Madrid vandt med 5-1. Siden hen fik keeper Vaclík bedre styr på sine bageste rækker, og den tjekkiske målmand er blandt nøglefigurerne, når Basel drømmer om en plads blandt turneringens sidste otte mandskaber.

Porto: Jackson Martínez (billedet). Colombianeren med det korte aftræk og den helt særlige evne til altid at være det rette sted på det rette tidspunkt, var en af hovedårsagerne til, at portugiserne tromlede igennem gruppespillet med en imponerende margen på hele 11 point ned til Athletic Bilbao på tredjepladsen. Fem mål blev det til fra Martinez' fødder for et Porto-mandskab, der synes at kunne genopfinde sig selv konstant.

--

Værd at vide: Schweizerne er for tredje gang i historien blandt de sidste 16 hold i Champions League. Man kan ikke fortænke Basel i, hvis de helst vil glemme den seneste lejlighed, hvor de nåede blandt de sidste 16 hold i turneringen. Det var i sæsonen 2011/12, hvor schweizerne mødte Bayern München. Efter Basel-sejr på 1-0 i den første 1/8-finale gik det helt galt i returkampen: 7-0 til Bayern!

Elkjærs dom: Her mødes to af de lidt 'mærkelige' Champions League-hold.

Basel levnes sjældent store chancer, men overrasker alligevel ofte. Historien om Porto er endnu mere besynderlig. De klarer sig godt i stort set hver eneste udgave af Champions League, hvorefter de sælger deres største profiler. Og året efter gør de det minsandten godt igen! Et meget lige dobbeltopgør, hvor jeg har portugiserne som knebne favoritter.

Sandsynlighed for samlet avancement: 51/49 i Portos favør.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Manchester City - FC Barcelona

City of Manchester Stadium, 24. februar
Returkamp: 18. marts, Camp Nou

Enerne:
Manchester City:
Sergio Agüero. Hans præstationer ved VM-slutrunden i sommer var ikke værd at skrive hjem om, men på klubplan må man bøje sig og konstatere, at den lille ' Kun' stort set altid leverer varen, hvad enten det har været i Independiente, i Atlético Madrid eller som nu hos Manchester City. Stod med sine fem mål i gruppespillet for mere end halvdelen af Citys ni scoringer.

Barcelona: Lionel Messi (billedet). Lagde målløst ud i Barcelonas første gruppespilskamp mod APOEL Nicosia - for så at gå til den i cataloniernes næste fem kampe, hvor argentineren nettede i alt otte gange. Er allerede den mest scorende spiller nogen sinde i Europas fornemste klubturnering, og intet synes rigtigt at kunne stoppe Messi på vej mod nye rekorder.

---

Værd at vide: Hjemmeholdet er formelt set fra England, men der er masser af spansk indblanding hos City, når Barcelona kommer på besøg. Jesús Navas og David Silva er begge spanske, ligesom yderligere seks spillere er hentet i spanske klubber. Ydermere er Citys sportsdirektør Txiki Begiristain, som huskes for sin plads på Barcelonas såkaldte El Dream Team i starten af 1990' erne.

Elkjærs dom: Manchester City har en stor samling af store spillere, men de er svære helt at blive kloge på. Meget skal dog nok blive bedre i Premier League, nu hvor Yaya Touré er tilbage fra de afrikanske mesterskaber, men han er karantæneramt mod Barcelona, hvilket er et stort engelsk handikap.

Barcelona har jeg derfor størst fidus til vurderet over to kampe. De har fået facon over deres spil efter julepausen, og Messi viser igen prøver på alt det, han kan. Catalonierne bliver stærkere og stærkere, virker det som om, og derfor tror jeg på dem som favoritter over to opgør.

Sandsynlighed for samlet avancement: 55/45 i Barcelonas favør.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

 

Juventus - Dortmund

Juventus Stadium, 24. februar
Returkamp: 18. marts, Signal Iduna Park

Enerne:
Juventus:
Carlos Tévez (billedet). Tre mål i seks gruppespilskampe for en verdensklasseangriber syner måske ikke af meget, men taget i betragtning af, at Juventus kun lige nøjagtig slumpede sig videre til 1/8-finalerne med en total på syv scoringer, kan argentinerens betydning for italienerne næsten ikke overvurderes, Uden ham synes ' Den Gamle Dame' mere end tandløs.

Dortmund: Ciro Immobile. I spilleminutter blev den tidligere Juventus-angriber blot noteret for lige omkring fire hele kampe. Dem udnyttede han til gengæld på fornuftig vis ved at gøre sig til dortmundernes CL-topscorer med fire scoringer i gruppespillet. Scorer sjældent de mest spektakulære mål, men ligger mere og lurer på, hvor den løse bold kan havne henne.

--

Værd at vide: Når holdene går på banen i Torino, vil det være første gang, Juventus og Dortmund mødes siden Champions League-finalen i 1997. Dengang vandt Dortmund med 3-1, og sejren er fortsat de gul-sortes eneste finale triumf i Champions League, mens Juventus har vundet turneringen to gange.

Elkjærs dom: Hjemme i Italien er Juventus rigtig stærke, men det siger desværre bare ikke alverden i disse år, hvor Serie A langtfra er, hvad den liga var engang. Dortmund har jeg stor fidus til på den europæiske scene, hvor mærkeligt det end lyder for et hold, der i den grad har underpræsteret i Bundesligaen. Måske er de også i den hjemlige liga på vej til at ramme det niveau, de har vist i Champions League. Jeg ser dem i hvert fald som svage favoritter mod Juventus.

Sandsynlighed for samlet avancement: 51/49 i Dortmunds favør.

 

Arsenal - Monaco

Emirates Stadium, 25. februar
Returkamp: 17. marts, Stade Louis II

Enerne:
Arsenal:
Santi Cazorla (billedet). Hvad er Arsenal egentlig: Holdet uden stjerner eller holdet med 11 stjerner plus det løse? Svaret svæver i vinden, men det ligger fast, at de færreste hold i verden kan spille så forjættende som de rødblusede fra London, når de virkelig rammer dagen. Chilenske Alexis er ramt af en knæskade, hvorfor et godt bud på en Gunners-profil kunne være den spanske midtbanemand Santi Cazorla.

Monaco: Danijel Subasic. Bortset fra vaskeægte fodboldfeinschmeckere var det formentlig de færreste, der for et halvt års tid siden havde hørt om Subasic. Så valgte den 30-årige kroatiske keeper at holde sit mål rent i fem af Monacos seks gruppespilskampe, og pludselig måtte man udråbe ham til en af fyrstendømmets største profiler i jagten på endnu mere europæisk succes.

--

Værd at vide: Arsenal-manager Arsène Wenger var træner for Monaco i årene 1987-94, før han tog en afstikker til japanske Nagoya Grampus for siden at ende i London-klubben. Trods sine mange år i Arsenal-sædet er det første gang, den franske manager møder sin tidligere klub, når englænderne tørner sammen med monegaskerne i 1/8-finalerne.

Elkjærs dom: Når begge mandskaber spiller op til deres bedste, er jeg ikke i tvivl om, hvem der er stærkest. Arsenal kan på de gode dage ramme et topniveau, som kun få andre europæiske hold er i stand til, mens Monaco altid vil have det skær over sig, at det er en slags 'aftægtsklub', som man tager til for at hente en stor løncheck. Jeg bliver meget overrasket, hvis ikke englænderne booker billetterne til kvartfinalerne efter de to opgør mod Monaco.

Sandsynlighed for samlet avancement: 65/35 i Arsenals favør.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Leverkusen - Atlético Madrid

BayArena 25. februar
Returkamp: 17. marts, Vicente Calderón

Enerne:
Leverkusen:
Hakan Çalhanoglu. Enkelte vil måske huske Çalhanoglu for gruppespillets største afbrænder, men på den positive side tæller, at midtbanekreatøren, som Leverkusen betalte HSV en trecifret millionsum for i seneste sommertransfervindue, viste prøver på sit ufatteligt store potentiale hele vejen igennem gruppespillet.

Atlético Madrid: Mario Mandzukic (billedet i gult). Den kroatiske bomber havde nogle store fodspor at udfylde, da han overtog forwardpositionen i Atlético fra Diego Costa. I La Liga har det været lige dele op og ned, mens han for alvor har leveret varen i Champions League med fem scoringer i gruppespillet. Der er lagt op til nogle spændende dueller med Leverkusens forsvar, som er handikappet, da tyrkiske Ömer Toprak er i karantæne.

Værd at vide: Leverkusen har ikke haft den største succes, når Bayer-klubben de seneste ti år har nået 1/8-finalerne i Champions League. Blandt tyskernes værste samlede nederlag findes bl. a. 1-6 mod Paris Saint-Germain (2013/14), 2-10 mod Barcelona (2011/12) og 2-6 mod Liverpool i 2004/05.

Elkjærs dom: Navnemæssigt lyder det ikke umiddelbart sådan, men virkeligheden er alligevel, at det er to af turneringens mest spændende hold, der her tørner sammen. Leverkusen stiftede danskerne bekendtskab med i kvalifikationen, da de tog sig kærligt af FC København, og tyskerne er da også fremragende. Endnu mere imponeret må man dog være af Atlético Madrid. De ser uhyggeligt stærke ud og 4-0 over Real Madrid forleden - det taler jo helt for sig selv.

Sandsynlighed for samlet avancement: 60/40 i Atlético Madrids favør.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær