Enorm forskel: Porto i en helt anden liga end FCK

FC København er giganter i Skandinavien, men i sammenligningen med Porto er der stor forskel på de to klubbers økonomiske muskler

Her kan du blive klogere på Porto, som FC København onsdag aften møder i Champions League

PORTO (Ekstra Bladet): Det er en klub, et stadion og et miljø, der emmer af historie. Af en fortælling om, hvor stort det engang var.

Det er stadig stort på mange måder, selv om Porto på sin vis er en sovende kæmpe.

Men man kan bare se rundt på det mægtige og imponerende Estadio do Dragáo, en katedral for et fodboldstadion. Omgivelser der automatisk får en til at tænke på storhed og stolthed.

I katakomberne under mægtige Estadio do Dragão finder man en del af klubbens museum, hvor klubhistorien rulles ud. Det ikoniske foto, hvor Jose Mourinho kysser pokalen efter Champions League triumfen i 2004 hænger strategisk højt blandt de mange farvestrålende fotos. Minderne fra triumfen fra 1987 i mesterholdenes turnering efter sejren over Bayern München har også en fremtrædende plads.

Pengene bestemmer
På mange måder er Porto en klub fra en anden hylde, et helt andet niveau end FC København.

Det interessante spørgsmål er om en klub med et spillerbudget, der er fire en halv gange mindre end modstanderen – FC Porto – har en reel vinderchance.

Selvfølgelig har FC København en spinkel chance mod FC Porto, selv om grafikken og sammenligningen mellem de to klubber her illustrerer meget godt, hvor stor forskellen reelt er på dem.

Men når mægtige Barcelona kan tabe til en oprykker – Alaves – er det blot et bevis på fodboldens til tider uforudsigelighed.

Men en gylden regel er ofte, at dem, der investerer mest, vinder i ni af ti tilfælde. Det er ikke ensbetydende med, at FCK ikke i et enkeltstående tilfælde kan lave et mirakel mod fodboldens overmagt.

Skal vinde på kollektivet
Det er hverken Real Madrid eller Barcelona, som FC København skal møde. Men når FCK ser sig som et flagskib i Skandinavien, er de til sammenligning den lille fisk i vandet i forhold til FC Porto.

Om den aktuelle styrkeforskel på FC Porto og FC København, siger Ståle Solbakken meget rammende:

- Porto har et hold, der sagtens kan vinde på individuelle præstationer selv på en dag, hvor kollektivet måske ikke er det bedste. De har et hold, hvor tre-fire spillere kan sikre sejren på deres individuelle færdigheder.

- For os handler det udelukkende om, at vi skal vinde på vores kollektiv, forklarer FCK træneren.

Han er af den overbevisning, at den almindelige danske fodbold tilhænger sagtens kan have en tendens til at undervurdere Porto.

- Når man her og nu ser deres hold, har de ingen internationale stjerner (bortset fra Iker Casillas).  Men det har de helt sikkert om to år. Og så køber storklubber som Barcelona og Real Madrid spillerne, mener Ståle Solbakken med henvisning til Portos evner til at sælge spillere som Europas bedste fodboldkøbmænd.

En anden liga
William Kvist var med første gang på FC Københavns Champions League hold i 2006 og onsdag aften spiller han igen en hovedrolle.

Han er godt klar over, at FCK på papiret møder en fodboldmæssig overmagt, selv om Portos spillertrup ikke lyser op med lutter kendte navne.

Om forskellen fra hverdagen i Superligaen til mødet med Porto, forklarer William Kvist:

- Porto er en større klub med et større budget og med mange dygtige individualister. Det er et helt andet niveau i forhold til, hvad vi er vant til i Superligaen.

- I Superligaen kan vi sagtens ligge højt på banen og presse modstanderen. Både Thomas Delaney og jeg kan være meget ude af vores positioner. Men når du møder en modstander, du ved, er et bedre hold, er du tvunget til at være mere kompakte. Ellers bliver du løbet over ende, forklarer William Kvist.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.