FCK's vigtige akse: De er ingrediensen i succesen

Den spilstyrende akse i FC København skaber positiv energi i truppen, og det smitter af på præstationerne på banen, mener William Kvist

FCK-løverne leverede et imponerende resultat i gårsdagens udebane-opgør i Champions League mod den portugisiske storklub FC Porto.

1-1 må siges at være et fremragende udgangspunkt efter første runde i den hæderkronede turnering. Og kigger man nærmere på den danske klubs stærke indsats onsdag, er det tydeligt at se, at Ståle Solbakkens mandskab både har klassen og kynismen til at medvirke i det allerfineste selskab i Europa.

Og spørger man klubbens rutinerede midtbanespiller William Kvist, er der da også en god grund til, at FCK-holdet for 15. kamp i træk er uden nederlag:

- Der har været god energi i lang tid. Hele det her kalender år har været på et højt niveau. Vi har bygget en trup op med en enormt god balance og stor indbyrdes konkurrence. Det er en svært at få det hele til at klikke, men folk nyder at være her, siger William Kvist, der selv har løftet sit niveau gevaldigt siden hans hjemkomst til barndomsklubben for godt og vel et år siden.

Bærer kulturen videre
Den positive energi, som i øjeblikket stråler ud af Ståle Solbakkens FCK-trup kan meget vel skyldes holdets bærende akse, som nemlig består af et par talentfulde, gæve gutter fra klubbens egen avl.

Bærende kræfter, som i indeværende sæson virkelig har vist formatet både i den hjemlig liga og i europæisk-regi.

- Vi har en god kultur og nogle stærke kulturbærere i klubben. Det er ikke så nemt at finde, tror jeg. Og det skaber vi lige nu resultater på. At vi har mig, Zanka og Delaney, som alle er FCK’ere til langt ind i knoglerne, er måske heller ikke et scenarie, som man altid vil opleve i FCK, lyder det fra Kvist.

De er klubmænd hver og én. Fanebærere, der kender klubben ud og ind.

Til dagens træning på anlægget på Frederiksberg, var den muntre tone og lettere løsslupne stemning blandt Zanka, Delaney, Johansson og resten af de trætte førsteholdsspillere da også et klart tegn på, at de trygge rammer og det indforståede hierarki er noget, der smitter af på alle i truppen.

Ydmyg Zanka om flot hæder: Holdets fortjeneste

Aksen smuldrer
Men efter afskeden med en anden lige så trofast FCK'er Nicolai Jørgensen og det snarlige tab af klubbens vel nok største stjerne og anfører, Thomas Delaney, bliver det sin sag for Ståle Solbakken at bibeholde en stærk akse i truppen.

- I en FCK tid, hvor tingene bliver langt mere internationale, har vi heldigvis også haft en staff, som har været her i mange år og kender gamet rigtig godt, siger William Kvist.

FCK's forsvars-dirigent Zanka Jørgensen kan ligeledes bryste sig at titlen som kulturbærer i københavnerklubben.

Og med midtstopperens solide indsats i åbnings-kampen mod Porto i Champions League, som tilmed blev honoreret med en plads på rundes hold af fodboldmagasinet Goal, kan han også meget vel blive et potentielt salgs-emne i fremtiden.

Noget Ståle Solbakken i øvrigt selv i hans vanlige, lidt kryptiske stil løftede sløret for efter deres remis mod ærkerivalerne fra Brøndby.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: POLFOTO/POULSEN LARS
Foto: POLFOTO/POULSEN LARS
 

Det imponerende, uafgjorte resultat, som Ståle Solbakkens mandskab kunne glæde sig over på flyveren på vej hjem fra Portugal, kan også sagtens betegnes som et svendestykke for denne generation af FCK'ere, som af mange kyndige eksperter velfortjent bliver omtalt som en af de stærkeste nogensinde.

Københavnerne udviste da også både stort overblik, ro og kølig kynisme, da de igen trådte ind på den helt store scene i Europa. Og selv med en mand i undertal lod de sig ikke ryste, tværtimod:

- Vi fulgte de ting vi havde aftalt, og da vi gik over til ti mand, synes jeg, vi leverede et ekstra godt skoleeksempel i zone-forsvar, siger Mathias Zanka Jørgensen og fortsætter:

- Vi har en filosofi om, at selvom vi kommer en mand i undertal, burde vi i princippet stadig kunne forsvare vores eget mål med otte mand og en keeper, og det gjorde vi rigtig godt i går.

Champions League er lagt i syltekrukke

Sort på hvidt: Eriksen floppede på Wembley

TV: Efter hård kritik: Her slår Ronaldo rekord

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.