For farligt: Stjerne udeladt af Champions League af speciel grund

Xherdan Shaqiri må se Champions League fra sofaen, da Jürgen Klopp gerne vil have fokus på fodbolden i tirsdagens kamp

Shaqiri i selskab med Dejan Lovren og Mohamed Salah. Foto: Ciro Fusco/ANSA via AP
Shaqiri i selskab med Dejan Lovren og Mohamed Salah. Foto: Ciro Fusco/ANSA via AP
Følg Fodbold
Følg Champions League

Tager man på Rajko Mitic Stadium i Beograd tirsdag for at nyde Xherdan Shaqiris kvaliteter som fodboldspiller I Champions League-opgøret mellem locale Crvena Zvezda og Liverpool FC, bliver man slemt skuffet.

For schweizeren med de albanske rødder er ikke med.

Ikke fordi han er skadet, syg eller har karantæne.

Næh, politiske omstændigheder har fået manager Jürgen Klopp til at udelade Shaqiri fra kampen.

Det fortæller han til klubbens hjemmeside.

- Vi har hørt og læst om spekulationerne og snakken om hvilken modtagelse Shaq ville få, og selvom vi ingen anelse har om, hvad der kunne ske, vil vi kunne fokusere 100 procent på fodbold og ikke være nødsaget til at skulle tænke på alt muligt andet. Det er det hele, siger Klopp.

Han tilføjer, at klubben ikke har yderligere at tilføje.

- Vi har ikke et politisk budskab, absolut ikke. Vi vil have, at fokus skal være på det fantastiske spil, fri af alt andet, siger Klopp.

Provokationen under VM
Det er hovedpersonen indforstået med.

- Shaq er ikke involveret, og han accepterer og forstår det. Shaq er vores spiller, vi elsker ham, og han vil spille mange gange for os, men ikke tirsdag, siger den tyske manager.

At det er kommet så vidt skyldes ikke blot, at Shaqiri har kosovo-albansk oprindelse. Han tilegnede sig opmærksomhed under sommerens VM-slutrunde, da han scorede sejrsmålet i overtiden for Schweiz mod Serbien.

Han fejrede scoringen ved at forme hænderne, så det lignede en ørn, hvilket var en tydelig henvisning til etniske albanere – og dermed en klar provokation af serberne. Tidligere i kampen havde Granit Xhaka lavet samme reference, da han udlignede til 1-1. Xhaka har som Shaqiri samme ophav.

Sådan fejrede Shaqiri sit mål mod Serbien...Foto: Gonzalo Fuentes/Ritzau Scanpix
Sådan fejrede Shaqiri sit mål mod Serbien...Foto: Gonzalo Fuentes/Ritzau Scanpix
 

Begge blev af FIFA idømt 10.000 schweizerfranc i bøde.

Shaqiri udtalte i oktober, at han personligt ikke ville have problemer med at tage turen til Beograd.

- Jeg oplevede det allerede under VM, så jeg ved, at jeg kan klare det. Jeg har læst nogle artikler, hvor en spiller udtalte noget. Jeg er egentlig ligeglad med, hvad andre folk siger, sagde han ifølge goal.com.

Crvena Zvezdas direktør, Zvezdan Terzic, har understreget, at man, hvis Shaqiri skulle troppe op i Beograd, ville gøre alt, hvad der stod i deres magt for at skærme ham.

Flygtede i 1992
- Jeg tror, at Shaqiri vil være under utroligt, psykologisk pres, fordi han ved, hvor han er; Han ved at Crvena Zvezda er et symbol på Serbien og at spille på Marakana, jeg ved ikke, om han vil spille, er Terzic citeret for at sige.

- Selvfølgelig som fodboldklub behandler vi vores modstandere på samme måde, og vi vil ikke forholde os til fortiden og historien. Klubben vil gøre alt, for at Shaqiri føler, at han er kommet for at spille fodbold. Det er vores pligt, har Terzic sagt.

Shaqiri blev født i Gjilan i det tidligere Jugoslavien i efteråret 1991 af kosovo-albanske forældre, netop som borgerkrigen var ved at bryde ud. Gjilan er beliggende i Kosovo og består fortrinsvis af albanere. Kosovo erklærede sin uafhængighed af Serbien i 2008, men serberne nægter fortsat at anerkende landets selvstændighed. Xherdan og familien flygtede i 1992 til Schweiz og bosatte sig i Augst på grænsen til både Frankrig og Tyskland.

Hvordan Jürgen Klopp forholder sig til det, vides ikke. Men tyskeren kan til gengæld glæde sig over, at han igen råder over Naby Keita og Dejan Lovren, der er tilbage efter skadesfravær.

Jordan Henderson er som Shaqiri heller ikke med. Den engelske landsholdsspiller er blevet hjemme for at pleje en mindre skade. Han skulle dog blive klar til weekendens Premier League-kamp mod Fulham.

Nathaniel Clyne er syg og kommer derfor heller ikke med.

Vilde planer lækket om europæisk super-turnering

Skandale i stort lokal-derby: Her bliver målmand overfaldet af fans

Til grin efter finale: Nu dropper ny klub ham

Derfor sørger de i Leicester: Milliardæren med det gode hjerte

Heftig milionregn: FCK scorede kassen på europæisk eventyr

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind