Gudestatus: Derfor forstår vi ikke Ronaldo

Real Madrids stjerne får opbakning fra både fodboldeksperter og sportspsykolog trods egoistisk opførsel på fodboldbanen

Cristiano Ronaldo er ofte kommet i modvind for sit nogle gange ikke-eksisterende engagement for holdkammeraternes scoringer. (Foto: AP)
Cristiano Ronaldo er ofte kommet i modvind for sit nogle gange ikke-eksisterende engagement for holdkammeraternes scoringer. (Foto: AP)
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Champions League

Han er sjældent den første til at juble over en holdkammerats scoringer. Flere gange har man endda kunne se ham lunte tilbage på egen halvdel med en muggen mine, når en medspiller har ført bolden over stregen til scoring.

Kritikere har kaldt Cristiano Ronaldos opførsel for egoistisk. Norske eksperter gik endda så langt, at de i april kaldte ham psykopat, fordi han ved en Javier 'Chicharito' Hernandez-scoring ikke løb over og jublede med holdkammeraten, men i stedet fejrede sig selv over for fansene.

- Det er helt sygt! Han har psykopatiske træk. At fejre på den måde der... Det har så lidt med fodbold at gøre, så lidt med klubfølelse at gøre, sagde fodboldeksperten Morten Langli ifølge VG, der også fik støtte af en anden ekspert og tidligere norsk landsholdsspiller Rune Bratseth i Champions League-studiet.

Så sent som i onsdags blev Ronaldo igen omdrejningspunktet i en holdkammerats scoring i kampen mod Almeria, som Real Madrid vandt 3-0. Situationen opstod ved 3-0 målet, da der kom et indlæg fra venstre side, som Ronaldo var klar til putte indersiden på, da Álvaro Arbeloa kom glidende og skubbede bolden over stregen. Ronaldo reagerede ved at sparke til bolden og hovedrystende vende snuden tilbage mod midterlinjen.

Giver ham gude-status
Sportspsykolog og leder af Sport Psychology Institute, Erik Østenkjær, mener dog ikke, at der er noget unormalt over Ronaldos reaktioner.

- Alle spillere på hans niveau er dybest set excentrikere. De er følelsesladede mennesker uden særlig stor eftertanke. Specielt angribere, som skal score målene, reagerer hårdt på, at andre tager opmærksomheden og scenen fra dem. Det er simpelthen en nødvendighed for at nå så langt, som de er, vurderer Erik Østenkjær, som også mener, at det er omgivelserne, der gør Ronaldos udbrud til et problem.

- Det er omgivelsernes krav, at han skal kunne kontrollere sine udbrud. De gør ham til noget guddommeligt, der skal kunne alt muligt, men han er altså bare et menneske. Det er vores andres ønske, at han skal ændre på det, men manden er altså ikke ufejlbarlig.

Kæmpe individualist
Den tidligere europamester og nuværende kommentator på 6'eren Morten Bruun er enig med Erik Østenkjær om, at der ofte bliver gjort for meget ud af temaet om Ronaldos egoisme.

- Hans reaktioner virker utroligt usympatiske på os nordeuropæere, fordi vi er kollektivt indstillet til at reagere hårdere på sådan noget. Jeg tror ikke, at det er ligeså slemt for sydeuropæere, siger Bruun, som selv sagtens kunne have fundet sig i Ronaldos opførsel, hvis han spillede sammen med portugiseren.

- Han er så stor en individualist, at man bliver nødt til at acceptere hele pakken. Hvis jeg spillede på hold med ham, og han scorede alle de her mål for holdet, så skulle jeg nok finde en måde at leve med det på.

Ikke et problem for medspillerne
Journalist og ekspert i spansk fodbold hos Viasat Luna Christofi hopper med på Morten Bruuns vogn om, at Ronaldos sure miner er værd at overkomme, fordi han er så vigtig en brik for Real Madrid.

- Ingen af holdkammeraterne gør et nummer ud af det, fordi de godt ved, at han er så vigtig og afgørende for holdet. Derfor kan de godt leve med hans nykker, fortæller Luna Christofi, som ikke tror, at Ronaldo reagerer bevidst i situationerne.

- Jeg tror ærlig talt ikke, at han har lyst til at fremstå som en egoist, der ikke kan glæde sig på andres vegne. Det er ikke min opfattelse af ham som person. Han er så intelligent en fyr, at hvis han var bevidst om det, ville han lave det om. Han vil ikke opfattes som om, at han tror, han er den eneste, der kan ordne alt i Real Madrid, vurderer hun.

Sportspsykolog Erik Østenkjær mener endda, at Ronaldos udbrud er med til at gøre ham til den topspiller, han er.

- Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Det er også det, der gør, at vi ikke har suveræne spiller herhjemme i vores dysfunktionelle fodboldkultur, hvor man ikke må råbe op og være anderledes, siger han.

Hov...skulle Ronaldo være vist ud for dette slag?

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+