Legendarisk skandale-dommer: 'Folk så mig som en klovn'

Tom Henning Øvrebø var en hadet mand efter han dømte Champions League-semifinalen mellem Chelsea og FC Barcelona i 2009

Den norske dommer Tom Henning Øvrebø var ikke en populær herre i den engelske hovedstad efter Champions League-semifinalen mellem Chelsea og FC Barcelona tilbage i 2009.

Den engelske klub følte sig i den grad snydt, og efter kampen var Chelsea-spillerne helt oppe og ringe. Især Didier Drogba var ikke tilfreds med kampens dommer.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Drogba var tydeligvis ikke tilfreds med Øvrebos præstation, og det fik den norske dommer af vide efter kampen. Foto: AP/Jon Super.
Drogba var tydeligvis ikke tilfreds med Øvrebos præstation, og det fik den norske dommer af vide efter kampen. Foto: AP/Jon Super.
 

Kampen fik stor betydning for Øvrebøs senere karriere, der blot gav ham yderligere fem europæiske kampe, inden han trak sig tilbage i 2013.

- Jeg lærte, hvor meget had fans kan have til dig, når de mener, at du har fejlet, reflekterer den norske dommer over for den spanske avis El Mundo.

Den tidligere danske Superliga-dommer Kenn Hansen, er ikke i tvivl om, at det Øvrebø var en presset mand efter kampen.

- Der er slet ikke nogen tvivl om, at det pres han efterfølgende har været udsat for var helt enormt. Det er alle dommeres mareridt.

- Ligegyldigt om man dømmer en topkamp i Serie 1 eller en Champions League-semifinale, så er det værste, der kan ske, at man afgør den, og at alle snakker om det bagefter.

Fik dødstrusler
I perioden efter kampen begyndte Øvrebø at modtage dødstrusler fra utilfredse fans, hvilket fortsatte i flere år. Det endte med at få stor betydning for hans status som dommer på internationalt niveau.

- Min karriere ændrede sig efter den kamp. Fra at være en respekteret dommer, begyndte folk at se mig som en klovn, siger Øvrebø om tiden efter.

Årsagen til den store utilfredshed blandt Chelsea-spillerne og deres fans var, at de mente, han overså fire klokkeklare straffespark.

Den norske dommer indrømmer, at det ikke var hans bedste kamp, men han mener ikke, at hans præstation retfærdiggør det had, han oplevede efterfølgende.

- Det var ikke min bedste dag, men sådanne fejl kan en dommer begå. Nogle gange er man bare ikke på det niveau, hvor man skal være, og jeg er ikke stolt over min præstation.

- Men spillere og trænere begår også fejl. Det sker der sjældent nogen lignende ved.

Øvrebø er ikke den første dommer til at begå fejl, og i de fleste tilfælde er det en simpel måde til at komme videre efter en dårlig kamp, fortæller Kenn Hansen.

- Det jeg gjorde var at undgå at læse om det, fordi det gør kun en i dårligere humør. Det handler om at isolere sig.

Helt så nemt var det ikke for Tom Henning Øvrebø, der efter kampen måtte skifte hotel, ligesom han og de andre involverede dommere var nødt til at være ekstra opmærksomme i dagene efter.

Blev jagtet af Ballack
Det ærgrer ham, at han huskes for den skæbnesvangre kamp på Stamford Bridge og ikke på selve karrieren, der bragte ham til at dømme semifinalen.

- Der var en række fejl, som alle har deres meninger om. Jeg er stolt over at have være blandt de bedste dommere i Europa og en af de bedste i Norge. Derfor burde man ikke huske mig og min karriere ud fra den ene kamp.

En af de fejl, som fik Chelsea-spillerne, og især den tyske midtbanespiller Michael Ballack, helt op i det røde felt, var en situation i tillægstiden, hvor Samuel Eto'o havde hånd på bolden.

Michael Ballack jagtede efterfølgende Øvrebø over flere meter for at forklare ham sin utilfredshed, og den norske dommer har efterfølgende erkendt, at han burde have dømt straffe.

- Ja, det var hånd på bolden i en række situationer, men jeg bedømte situationerne på banen. Jeg synes ikke, det er interessant at vide, hvad jeg tænkte dengang.

- Jeg forstår, at folk måske mener anderledes, men den diskussion vil nok fortsætte for evigt.

På spørgsmålet om hvorfor Ballack ikke blev sendt ud for sin aggressive reaktion på det manglende straffespark, siger Øvrebø.

- Det er svært at forklare, hvorfor nogle beslutninger træffes og andre ikke gør. Det kan skyldes pres, eller i så fald kunne det skyldes, at Ballack protesterede bagfra, og jeg ikke så det. Der kan være mange grunde i hver beslutning.

Svenske Erik Gustafsson i aktion. Foto: AP OL 2018 Svenskerne siger nej til vinter-OL

Det franske skøjte-par Gabriella Papadakis og France's Guillaume Cizeron under søndagens konkurrence, hvor papadakis kjole ikke kunne holde sig på plads. Foto: ARIS MESSINIS/ Ritzau Scanpix OL 2018 Halløjsa: OL's første bryst-smutter

38 kommentarer
Vis kommentarer