Annonce:
Annonce:

Sådan skabte Malmø Champions League-miraklet

Skånsk optur: Malmö FF kvalificerede sig sensationelt til Champions League, solgte næsten hele holdet og kvalificerede sig én gang til. Ekstra Bladet er taget over Sundet for at forsøge at finde den svenske succesformel

Den norske træner Åge Hareide er én af arkitekterne bag miraklet i Malmø. To sæsoner i træk har han ført klubben i Champions League (Foto: Jonas Olufson)
Den norske træner Åge Hareide er én af arkitekterne bag miraklet i Malmø. To sæsoner i træk har han ført klubben i Champions League (Foto: Jonas Olufson)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Champions League

MALMØ (Ekstra Bladet): De virkelige eksperter står som altid på den østlige langside i lindetræernes skygge. 

Godt et dusin fortrinsvis ældre herrer har parkeret cyklerne og på syngende skånsk bliver verdenssituationen – primært den i Malmö FF – diskuteret.

De er fra Kommando Kellerman, og en viser stolt medlemskortet frem. De har også meget at være stolte over i Malmø for tiden. 

Byen er igen blevet plottet ind på fodboldens Europakort, og senere på efteråret kommer Ronaldo og Real Madrid en tur forbi, og Zlatan Ibrahimovic vender for en aften hjem, når Paris gæster Swedbank Stadion.

Det taler de meget om i Kommando Kellerman, der har fået navn efter en legendarisk lokal kriminalkommissær, der ligesom dem elskede de himmelblå.

Det siges, at Lennart Kellerman tilbragte de fleste af sine frokostpauser med at se Malmø træne. 

Annonce:

Da han gik på pension i starten af 90’erne, spurgte den daværende stadionchef, om ikke han og de andre, der plejede at hænge ved hegnet til træningsbanen, kunne få en bænk at sidde på. Kort tid efter stod den der, Kellerman-bænken.

– Og der er altid nogen fra Kommando Kellerman til træningen. 

– Altid, siger Jonny Kristiansson, der er moderigtigt klædt i en lyseblå Malmø-trøje.

Medlemmerne i Kommando Kellerman følger træningen i Malmø (Foto: Jonas Olufson)
Medlemmerne i Kommando Kellerman følger træningen i Malmø (Foto: Jonas Olufson)

Han er ét af de 27 medlemmer i den eksklusive Malmø-gruppering, der har sat medlemsgrænsen til 30.

Hvordan man får fingre i et medlemskort, står ikke helt klart. Der mumles i flokken, og de når frem til, at man skal være en rigtig MFF’er – og selvfølgelig komme til træningerne.

De snakker mere, end de ser. Det sociale aspekt er i højsædet, og trods sin Champions League-status skal man ikke glemme, at Malmø stadig er en forening med langt over 4000 medlemmer. 

Annonce:

Her er ikke en rigmand, der fylder pengekassen, når den er tom. Og foreningen ejer hverken badeland eller fitnesskæder. Egentlig burde det slet ikke kunne lade sig gøre, at den spiller med i Champions League. Og så endda for andet år i træk.

– Det er så stort, at jeg knap nok kan fatte det. Åge Hareide har gjort et jättebra job, og Markus Rosenberg har naturligvis været vældig god, men han er kun én ud af 11.

– Det her er ikke en mands job. Det er hele klubben og organisationens fortjeneste, siger Jonny Kristiansson.
’Klubben er størst. Klubben er større end holdet. Holdet er større end individet’, lyder et af de fem punkter i Malmö FF’s værdigrundlag.

Johan Wiland om FCK-nedtur: Var tæt på at stoppe

Der er noget familiært over foreningen, og intet illustrerer dette tydeligere end efternavnet Andersson. Roy Andersson spillede hele karrieren i MFF, men missede klubbens største kamp, Europa Cup-finalen mod Nottingham Forest i 1979, på grund af en knæskade.

Annonce:

Hans ene søn Patrick Andersson nåede både til Bayern München og Barcelona, mens den anden, 38-årige Daniel, startede og sluttede en flot karriere i MFF. 

Han spillede sin 460. og sidste kamp for klubben i 2013 og er nu sportschef. Han står også ved hegnet og ser de nye spillere, som træner Åge Hareide har skabt et nyt Champions League-hold af.

Efter sidste sæsons succes gik andre klubber på jagt i Malmø, og kun tre spillere fra for et år siden vil være at finde i Hareides startopstilling, når klubben tirsdag indleder denne sæsons udgave af turneringen i Paris. 

– Vi har mistet 11 spillere, og der ligger meget hårdt arbejde bag succesen, siger Daniel Andersson til Ekstra Bladet.

Solen skinner i Malmø, hvor den lokale klub for anden sæson i træk er klar til Champions League (Foto: Jonas Olufson)
Solen skinner i Malmø, hvor den lokale klub for anden sæson i træk er klar til Champions League (Foto: Jonas Olufson)

Ifølge ham skal vi tilbage til 2009 for at finde starten på Malmøs eventyr.

Der stod Swedbank Stadion færdig, og året efter vandt klubben mesterskabet med fejende flot fodbold under Roland Nilsson.

– Det var der, at fundamentet blev lagt. Nu høster vi frugten, siger Andersson.

Annonce:

Det mørke Swedbank Stadion ligger klos op ad træningsbanen, og der sker magiske ting, når lyset tændes, og de himmelblå løber på banen.

– Har du set kamp derinde? Tilskuerne er mageløse, siger Johnny Kristiansson og lidt senere nikker Åge Hareide bekræftende.

– Der er en fantastisk stemning. Folk, der ikke har været her før, bliver overraskede. Der kan være dobbelt så mange i Parken, men her er folk tættere på.

– Du kan godt sige, at det er som fire Faxe Tribuner. Spillerne får ekstra energi, når de spiller her, siger den 61-årige norske træner med en reference til sin tidligere klub Brøndby.

Rooney tvivlsom til Champions League-kamp

I sine fire seneste Champions League-kvalifikationskampe på hjemmebane har Malmø vundet sammenlagt 10-0. Det mørke stadion har bragt lyse tider og er en fæstning, som selv de bedste har svært ved at indtage.

– Vi ved, hvad vi er i stand til på hjemmebane, og det giver os tryghed. Vi har ikke de samme færdigheder som vores modstandere.

Annonce:

– De kan købe sig til dem, så vi må kompensere med større løbekraft. Mod Celtic løb vi seks kilometer mere end dem, og vi løb også mere end Atlético Madrid i fjor, siger Åge Hareide, hvis mandskab hentede sine tre point på hjemmebane i sidste sæson.

– Vores fysiske tilstand er meget god. Det er svært for modstandere at håndtere os, når vi løber så meget. Det er hårdt at spille i Malmø, og det er på mange måder blevet vores varemærke i Europa, siger Åge Hareide.

Den tidligere Brøndby-træner Åge Hareide har gjort et imponerende stykke arbejde i MFF (Foto: Jonas Olufson)
Den tidligere Brøndby-træner Åge Hareide har gjort et imponerende stykke arbejde i MFF (Foto: Jonas Olufson)

Han mener, at det hårde fysiske arbejde er måden, som nordiske hold kan kompensere for den X-factor, som de traditionelt mangler i forhold til deres rigere modstandere.

Men Malmö FF anno 2015 har nu også X-factor. Han kommer som den sidste slentrende ud til træning med en næsten Zlatansk attitude.

Anfører Markus Rosenberg er stjernen og kæmper med Zlatan Ibrahimovic om de mest prominente pladser i MFF Shopen i den anden ende af stadion.

Han er en af deres egne og vendte hjem til klubben i 2014 og fik den europæiske succes til at vende tilbage. Det er, som om Rosenberg bliver bedre og bedre, jo bedre modstanderen er.

Annonce:

De europæiske kampe tænder noget i den 32-årige angriber, og det samme kan siges om norske Jo Inge Berget. Det er der, de er bedst, og det har kompenseret for, at der reelt er tale om et helt nyt Malmø-hold.

– Vi har været ustabile i Allsvenskan. Vi fik mange nye spillere i sommer, og det tager altid noget tid at spille et hold sammen.

– Men vi har været meget fokuserede i de internationale kampe, og det har hjulpet os meget. I Allsvenskan har vi ikke været lige så koncentrerede. Det er en mental ting, man skal lære, siger Åge Hareide, hvis mestre ligger på en skuffende femteplads og skal kæmpe hårdt for blot at få en Europa League-plads.

Stjernen i Malmø hedder Markus Rosenberg. Her er den farlige angriber sammen med den tidligere FCK-keeper Johan Wiland (Foto: Jonas Olufson)
Stjernen i Malmø hedder Markus Rosenberg. Her er den farlige angriber sammen med den tidligere FCK-keeper Johan Wiland (Foto: Jonas Olufson)

Det bliver ikke til en ny tur i Champions League i næste sæson, men de to ture i mesterligaen har givet tilhængerne uforglemmelige øjeblikke og fyldt pengekassen med hundrede af millioner.

– Det giver os nogle muligheder for at bygge klubben yderligere op. Det er attraktivt for spillere at komme hertil, for de ved, at der er mulighed for at komme ud og spille Champions League, siger Daniel Andersson.

Annonce:

Sportschefen står i spidsen for Sveriges mest succesrige klub – både historisk og aktuelt – men Nordens konge vil han trods alt ikke kaldes.

– Det er altid svært at sammenligne størrelsen på klubber. FCK har stadig en betydeligt større omsætning end os og et større lønbudget. Men vi er de mest fremgangsrige i Europa. Det kan ikke diskuteres, siger Daniel Andersson, mens diskussionerne lystigt fortsætter under lindetræerne.

Der skal stadig ses nogle træninger, men som spillerne har eksperterne i Kommando Kellerman også svært ved at vente på at få lov at rykke ind ved siden af på Swedbank Stadion, hvor miraklet i Malmø er blevet skabt.

Se målene der sendte Malmö FF i Champions League:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: