Sensations-lobbet fra 25 meter: Det hele var planlagt

Som optakt til Champions League-finalen mellem FC Barcelona og Juventus kigger vi tilbage på fem af de allerbedste finaler i turneringen. På fjerdepladsen finder vi finalen fra 1997 mellem Juventus og Borussia Dortmund

Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Champions League

Vi nærmer os Champions League-finalen mellem FC Barcelona og Juventus med så hastige skridt, at vi næsten ikke kan vente. Derfor har vi valgt at varme op til årets største kamp med en klassisk nedtælling, hvor vi ser tilbage på de fem bedste CL-finaler gennem tiden.

I dag vender vi blikket tilbage mod finalen i 1997, som er nummer fire på vores liste, hvor Borussia Dortmund leverede sensationen mod favoritterne fra Juventus.

For det var en overraskelse - en kæmpe overraskelse - at tyskerne blev kåret som Europas bedst hold den maj aften i München.

Italienerne var holdet, alle snakkede om på daværende tidspunkt med stjerner som Zinedine Zidane, Alen Boksic, Christian Vieri og Alessandro del Piero.

Men det var en helt anden spiller, der fik opmærksomheden efter opgøret.

Ved stillingen 2-1 til Dortmund trippede 20-årige Lars Ricken på sidelinjen og gjorde sig klar op at komme ind på det olympiske stadion i München. Træner Ottmar Hitzfeld valgte at tage angriberen Stéphane Chapuisat ud af opgøret og sende den unge midtbanespiller ind i stedet for at forsvare føringen de sidste 20 minutter.

Men Ricken havde en helt anden plan.

Blot fem sekunder efter sin indskiftning sendte Dortmunds Andreas Möller en perfekt bold i dybden til netop Ricken. Og i stedet for at drive bolden længere frem mod Juventus-målet for at skabe en større chance for sig selv, tog midtbanespilleren det overraskende valg - at lobbe bolden over verdensklassemålmanden Angelo Peruzzi fra 25 meters afstand.

Men lobbet lykkedes og blev udført med perfektion - en genial måde at afgøre en Champions League-finale på. Og ifølge målscoreren var hele episoden gennemtænkt.

Det afslørede han i et interview med UEFA to år siden.

- Jeg så de første 70 minutter fra bænken, og der lagde jeg mærke til, at Juventus-målmand Peruzzi ofte stod langt ude fra sit mål. Da jeg kom ind, tænkte jeg på det med det samme, og derfor lobbede jeg bolden over ham, da jeg fik muligheden, udtalte han.

Ferguson overgav sig: Det bedste hold nogensinde

Ricken, der sidenhen nåede at spille over 300 førsteholdskampe for Dortmund, afslører, at han tit bliver mindet om netop dét mål den dag i dag fra fansene.

Og det var ikke alle fans, der var helt tilfredse med hans beslutning med at lobbe.

- Jeg hører mange historier om mit mål. En fan fortalte mig engang, at han var rasende på mig i øjeblikket, da jeg skød. 'Sikke en idiot - hvad tænker han på at skyde derfra', havde han sagt og vendt sig om i ærgelse. Sekundet efter lå ham og hans kammerat på jorden i eufori, sagde Ricken i et interview med 11freunde.

Gense målet, der sikrede den sensationelle sejr - og de andre højdepunkter fra kampen, hvor Karl-Heinz Riedle og Alessandro del Piero også kom på scoringstavlen:

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+