Storklub kan smides ud af Champions League: Nu svarer de igen

Paris Saint-Germain kan stå foran udelukkelse fra Champions League som følge af ny UEFA-rapport, lyder det ifølge Financial Times, men klubben mener, at der er tale om forkerte informationer før mødet 20. april

Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Champions League

I sommeren 2017 købte Paris Saint-Germain Neymar og Kylian Mbappé for omkring tre milliarder, og det fik UEFA til begynde en undersøgelse af storklubben.

Ifølge Financial Times er den foreløbige konklusion i undersøgelsen, at PSG ser ud til at have forbrudt sig mod reglerne om Financial Fair Play, og det kan i yderste konsekvens betyde udelukkelse fra Champions League.

- Hvis ikke UEFA kan overtales til at sætte en højere værdi på sponsoraftalen, så er den franske klub på vej til at bryde Financial Fair Play, som siger, at klubber ikke må have større tab end 30 millioner euro over tre sæsoner, skriver avisen.

Nu svarer den franske storklub imidlertid igen på beskyldningerne.

- Paris Saint-Germain kan kun beklage, at der få dage før et aftalt møde med UEFA kommer forkerte informationer ud i britisk presse, som går imod klubben, lyder det.

- Paris Saint-Germain minder om, at klubben er blevet overvåget af UEFA i fire år inden for rammerne af aftalen, der blev underskrevet i 2014, lyder det.

Liverpool i ekstase: Her er sandheden om deres største triumfer

- Faktisk har det europæiske forbund et klart og gennemsigtigt syn på klubbens finansielle tilstand, og specielt mængden af flerårige kontrakter. Proceduren er i gang.

- Paris Saint-Germain er i konstant kontakt med talsmænd fra UEFA og vil roligt fremlægge sagen, før UEFA kigger på det 20. april, lyder det fra PSG.

Ifølge avisen er det et problem, at klubbens Qatar-ejere har givet klubben alt for store sponsorater i forhold til den reelle markedsværdi, så man har kunnet styre uden om reglerne om, at ejerne af en klub ikke må dække for store løbende underskud.

Artiklen fortsætter under billederne

Trætte af vanvids-handler: Sådan vil storklubberne stoppe dem

I kamp om supertalent: Storklub klar til omgå regler

Måske har PSG brugt for mange penge på at købe ind. Foto: AP
Måske har PSG brugt for mange penge på at købe ind. Foto: AP

PSG og Kylian Mbappé røg ud til Real Madrid i årets Champions League - nu risikerer de at blive udelukket fra turneringen fremover. Foto: AP
PSG og Kylian Mbappé røg ud til Real Madrid i årets Champions League - nu risikerer de at blive udelukket fra turneringen fremover. Foto: AP
 

Omkring de dyre spillerkøb så har PSG dækket sig ind under, at Mbappé-købet i første omgang er lavet som en lejeaftale, mens det så er aftalt at effektuere købet til sommer. Dermed træder handlen ind i næste regnskabsår, og årets minus bliver måske ikke så stort, at man bryder reglerne. Et smuthul i reglerne, som UEFA måske vil straffe PSG for at udnytte.

Tilbage i september 2017 lovede den nye UEFA-præsident Aleksander Ceferin, at der ikke ville blive taget hensyn til, at PSG er en kæmpe klub.

- Vi tjekker alle klubber. Efter dette transfervindue og afslutningen på vores undersøgelser, så vil vi vise, at reglerne gælder for alle. Hvis vi ikke respekterer vores egne regler, kan vi pakke sammen, så er vi blot en tandløs tiger, lød det dengang fra præsidenten.

Det store spørgsmål er nu, om UEFA holder ord og er modige nok til at håndhæve egne regler.

Den endelige straf med bøde og eventuel udelukkelse falder ifølge Financial Times først til sommer, så PSG kan muligvis nå at sælge spillere og lukke lidt af årets underskud, så det passer bedre til reglerne.

Hvad er Financial Fairplay?

* Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) indførte begrebet Financial Fair Play (FFP) i 2010, fordi man ønskede at bekæmpe stigende gæld blandt fodboldklubber.

 

 * Fra 2013 til 2015 måtte klubber maksimalt have en gæld på 45 millioner euro (cirka 334 millioner kroner) i den samlede treårige periode. De næste tre år frem til 2018 er beløbet reduceret til 30 millioner euro (cirka 223 millioner kroner).

 

* Investeringer i stadioner, træningsfaciliteter, ungdomsafdelinger og kvindefodbold er ikke inkluderet i beløbet, da Uefa ønsker at fremme økonomiske investeringer her.

 

Hvilke sanktioner kan ramme en klub, som ikke opfylder FFP?

 

* En klub kan blive udelukket fra deltagelse i de europæiske turneringer. Det er dog sjældent sket.

 

* Både Paris Saint-Germain (PSG) og Manchester City har tidligere fået bøder på 60 millioner euro (cirka 446 millioner kroner). Heraf var 40 millioner euro (cirka 297 millioner kroner) betinget.  Begge klubber fik deres trupper i Champions League skåret ned fra 25 til 21 spillere.

Kilde: Ritzau

Adskillige klubber er de senere år også straffet med bøder og reduktion i antallet af spillere, der kan registreres i Europa. Tilbage i 2014 fik Manchester City og faktisk også Paris SG således bøder på 450 millioner kroner, men det var en straf, som daværende Chelsea-manager José Mourinho kun grinede af.

Stor analyse: Danske stjerner slås om de sidste VM-pladser

- Er bøderne fair? Det mener jeg ikke. Det ville være fair at fratage point og titler. Hvis du vinder titler og bliver straffet økonomisk, så fortsætter du bare. Men hvis man startede næste sæson med seks point færre og skulle spille Europa League i stedet for Champions League, ville det være mere seriøst, sagde José Mourinho dengang.

Og PSG tog heller ikke straffen seriøst.

- Vi køber de spillere, vi har lyst til. Retfærdigt eller uretfærdigt, det må I afgøre. Vi kommer til at fortsætte med vores projekt, og vi vil gå langt for at vinde Champions League. Ingen kommer til at stoppe os, lød det dengang fra PSG-ejer Nasser Al-Khelaifi.

Spørgsmålet er, om straffen bliver hårdere denne gang, så PSG ikke kan fortsætte milliardkøbene af stjernespillere uden at sælge. Da det kom frem, at Mbappé i første omgang var lejet for derefter at blive købt for mere end en milliard, var kritikken hård.

Træner i storklub røvet: Transferplaner og lønsedler er væk!

Mafiaen spiller sammen med Juventus

Guide: Tre Champions League-stadioner du skal opleve før du dør

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+