Surt show, Superliga: CL bliver kun for storklubber

UEFA vil gøre Champions League til en turnering for de europæiske storhold og gøre chancen for at kvalificere sig langt svære for små hold som FC København

Sidst FCK var i Champions Leagues gruppespil var i sæsonen 2012/2013. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Sidst FCK var i Champions Leagues gruppespil var i sæsonen 2012/2013. Foto: Mikkel Berg Pedersen

I den nærmeste fremtid bliver det langt sværere for hold fra de mindre ligaer - såsom Superligaen - at kvalificere sig til den største europæiske klubturnering, Champions League.

Rygterne har svirret længe om, at det europæiske fodboldforbund, UEFA, vil tilgodese de store klubber og ligaer - især efter de store europæiske klub-mastodonter har pønset på og truet med at træde ud af turneringen og skabe deres egen 'European Super Europa'.

Nu lader det til, at UEFA bukker under for presset og fremover vil favorisere FC Barcelona, Bayern München og alle de andre store.

Ifølge AP har højtstående medlemmer fra de store klubber og UEFA mødtes for at blive enige om en ny struktur, og de sidste detaljer vil falde på plads efter Champions League-lodtrækningen torsdag i denne uge.

Flere pladser til holdene fra de største ligaer, direkte kvalifikation til gruppespillet for klubber, der er tilstrækkeligt store, og wild cards til historisk store klubber, der ikke kvalificerer sig gennem deres egen turnering.

Det er hovedtrækkene i den kommende aftale, der i den grad vil tilgodese de helt store klubber, og samtidig gør det langt sværere for en klub som FC København at spille med i den fineste europæiske turnering.

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer
 

Ifølge det engelske medie Daily Mail bliver den helt store vinder Serie A, der i øjeblikket kun har to direkte CL-pladser. I fremtiden vil italienerne med sikkerhed få de fire øverste hold med i den turneringen. Det samme gælder hold i Premier League, La Liga og Bundesligaen.

I den nuværende turneringsform er der ti pladser til gruppespillet, som ikke er booket på forhånd, og som FC København blandt andet kæmper om i disse dage. Men hvis UEFA vælger at satse på storholdene i stedet for, vil der i fremtiden kun være fem pladser at slås om for de danske mestre og mindre hold fra f.eks lande som Grækenland, Cypern og Østrig.

Hvis man synes om at se danske hold i et Champions League-gruppespil, er onsdagens FCK-kamp på Cypern mod APOEL derfor meget vigtig, for fremover vil det blive langt sværere at få lov til at stå på grønsværen og nynne med på Champions League-hymnen for de små hold.

Hvis UEFA lykkes med at lukke aftalen, vil de store forandringer træde i kraft fra 2018-2019-sæsonen.