Tre Barcelona-stjerner kan rive muren ned i Berlin

Italiensk mur: Juventus kommer på en hård - og umulig? - defensiv opgave, når italienerne skal forsøge at stoppe den måske bedste offensive trio nogen sinde

Hvis Juventus skal stoppe Barcelona-offensiven, kan det meget vel være i form af en betonmur foran målet. (Foto: AP)
Hvis Juventus skal stoppe Barcelona-offensiven, kan det meget vel være i form af en betonmur foran målet. (Foto: AP)

BERLIN (Ekstra Bladet): I Berlin er de vant til mure.

I 28 år delte en forhadt mur øst og vest som et håndfast bevis på den kolde krig. Den skulle ifølge DDR-regimet beskytte arbejder- og bondestatens indbyggere imod fascisme, men den reelle forklaring var, at Berlinmuren skulle stoppe en masseudvandring.

Der er stadig rester af Muren i den tyske hovedstad, hvor 11 zebrastribede fodboldspillere i aften skal bygge en mur, der skal stoppe fodboldhistoriens muligvis allerbedste trekløver nogen sinde: Lionel Messi, Neymar og Luis Suárez.

Tilsammen har de tre FC Barcelona-stjerner scoret 120 mål i denne sæson, og særligt i 2015 har de været ustoppelige.

MSN, som de kaldes, har scoret i 14 kampe i træk, og havde Luis Suárez ikke startet sæsonen med et par måneders karantæne, havde Barça-trioen scoret endnu flere mål.

Nazistisk landskab
Den er allerede den mest scorende i en sæson nogen sinde. Real Madrids Ronado, Higuaín og Benzema scorede i 2011/12 i alt 118 gange, men den rekord er nu slettet i historiebøgerne.

Det er dét, som Juventus er oppe imod i Champions League-finalen i aften.

I det østlige Berlin byggede de i 1961 en omkring 106 kilometer betonmur for at bremse borgerne, i det vestlige Berlin skal Juventus i 2015 bygge en forsvarsmur på Olympiastadion, som Adolf Hitler fik opført til legene i 1936.

Uden for det store runde stadion står den originale olympiske klokke med rigsørn, olympiske ringe og det, der engang var et hagekors.

Hitlers foretrukne arkitekt, Albert Speers, aftryk er tydeligt, og man fornemmer stadig det nazistiske landskab. I dag er det lyst og venligt omkring Olympiastadion, men dengang var det Mordors sorte hjerte.

Heldigvis går det ikke altid, som politikerne ønsker.

Mørke Jesse Owens viste sin overlegenhed på stadion i 1936, og mange år senere lykkedes det mange at flygte fra øst til vest, selv om der var en mur mellem dem og friheden.

Uden Chiellini
Det handler om at finde sprækkerne i muren, og det store finalespørgsmål er, hvorvidt Juventus’ forsvarsmur kan holde stand mod Barcelonas magiske trekløver i halvanden time.

Du kan muligvis godt stoppe den ene, har du en god dag, kan du måske sætte to af dem ud af spillet, men alle tre på samme tid i 90 minutter?

– Jeg tvivler, siger Michael Laudrup til Ekstra Bladet.

– Og der er slet ingen tvivl om, at Messi-Neymar-Suárez har haft en helt afgørende indflydelse på Barcelona succes i år, siger den tidligere Barcelona- og Juventus-spiller.

De italienske mestre mangler den skadede Giorgio Chiellini, men kan stadig prale med at have en betondefensiv.

I Serie A lukkede de blot 24 mål ind i 38 kampe, og rutinerede Gigi Buffon er kun blevet passeret syv gange i 12 kampe i Champions League. Det svarer til 0,58 mål pr. kamp.

Det er det bedste forsvar mod det bedste angreb i Berlin, som mange nok havde regnet med skulle lægge græs til ’El Clásico’. Men Juve overraskede og slog de forsvarende mestre ud.

Opfandt catenaccio’en
– Taktisk havde Juventus held og dygtighed til at lukke ned for Real Madrids angreb på Bernabéu i returkampen i semifinalen (sluttede 1-1, red.), men her var Real Madrids angrebstrio heller ikke i fysisk topform, hvilket var synligt for enhver, siger Michael Laudrup.

For Barcelona er det en anden sag. Alle tre er helt på toppen, og Lionel Messi spiller lige nu den måske bedste fodbold i sin karriere.

Hans mål i pokalfinalen mod Athletic Bilbao i sidste weekend var selv efter Messi-standarder fantastisk og må havde givet Juve endnu flere bange anelser.

Men det er ikke for ingenting, at italienerne opfandt catenaccio’en (direkte oversat betyder det dørstopper, og det er et udtryk for den særlige italienske defensive spillestil). Selv om Juventus ikke kan kaldes et defensivt hold, så har de vist, at de kan forsvare sig mesterligt.

– Hvis der er nogen, som kan (stoppe Messi, Suárez og Neymar, red.), så er det et velorganiseret italiensk tophold.

– Godt nok er reglerne ændret i forhold til 80’erne og 90’erne, så der er flere udlændinge på holdene, men den italienske fodboldkultur og disciplin fornægter sig aldrig, siger Michael Laudrup.

Spørgsmålet er dog, om italiensk forsvarskultur og disciplin er nok mod Messi, Suárez og Neymar. Vi kunne meget vel komme til at opleve endnu et Murens fald i Berlin.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Finale-fakta

- Juventus er i sin første finale i 12 år, Barcelona var senest i finalen i 2011.

- Begge klubber har været i syv finaler tidligere. Barcelona har vundet fire, mens Juventus har hentet to titler.

- Både Juventus og Barcelona har allerede sikret sig The Double, og et af holdene vil altså hente The Treble. Det gjorde Barca også i 2008/09.

- Juventus’ Álvaro Morata kan vinde trofæet for andet år i træk. Han blev skiftet ind for Real Madrid i sidste sæsons finale.

- Franske Patrice Evra er i sin femte finale. To gange har den tidligere Manchester United-spiller tabt til Barcelona.

- Buffon er den eneste tilbageværende fra Juventus’ tabende finalehold i 2003. Andrea Pirlo spillede for Milan i den finale.

- Lionel Messi scorede i finalerne i 2009 og 2011 og kan blive den første spiller, der scorer i tre Champions League-finaler.

- Barcelona er Juventus’ tredje spanske modstander i denne sæson. De mødte Atlético Madrid i gruppen og Real Madrid i semifinalen.

- Berlin er den fjerde tyske by, der huser en finale i den fornemste europæiske turnering. De tre andre er München, Stuttgart og Gelsenkirchen.

- Xavi vil spille sin Champions League-kamp nummer 151, hvis han kommer ind. Det er rekord. Det vil samtidig være hans sidste kamp for Barcelona.

- Finalen dømmes af Cüneyt Cakir. Den 38-årige tyrker dømte både ved EM i 2012 og VM i 2014 og har i fem sæsoner været en del af Champions League.

15 kommentarer
Vis kommentarer