Danske eksperter rystede af dødsbrand

Flere stortalenter er meldt dræbt i den frygtelige brand i Rio de Janeiro. To danske kendere er dybt rystede

Luftoptagelserne her viser Flamengos træningsfaciliteter, hvor en brand fredag morgen angiveligt har kostet mindst 10 mennesker livet.

Peter Arnholdt er forfærdet.

Da Ekstra Bladet fanger ham på telefonen i hjemmet i Belo Horizonte, har han været oppe en times tid, men erkender, at han ikke rigtigt har fået sat sig ind i, hvad der foregår nede i Rio de Janeiro.

Det sker hurtigt.

Nyhederne brager derudaf på brasiliansk tv, hvor historien om den voldsomme brand fylder alt.

Ti personer er blevet dræbt. Af dem er mindst fire unge spillere, der var tilknyttet klubbens akademi for 14-17-årige.

Og Peter Arnholdt Jensen lægger ikke skjul på, at branden gør indtryk.

- Jeg er forfærdet. Det må jeg sige, lyder det.

- Som mange andre storklubber henter de ungdomsspillere, og de bor så på de her camps. Det er den, der er ramt, fortæller han.

Intl. fodbold Storklub i flammer - mindst ti dræbt

En mastodont
Han har boet en årrække i Brasilien og har til huse i Belo Horizonte, der ligger en times flyvetur nord for Rio de Janeiro. Peter Arnholdt Jensen ser hvert år et utal af ungdomskampe i brasiliansk fodbold og har derfor også set Flamengos ungdomshold mange gange.

- Flamengo er jo en mastodont i brasiliansk fodbold. De har over 30 millioner fans over hele landet. Enten elsker man dem, eller også hader man dem. Sådan er det, fortæller han.

Én af dem, der holder med dem, er danske Andreas Knudsen, der sammen med Peter Arnholdt Jensen driver podcasten Brasserbold.

Folk stimlede sammen udenfor Flamengo fredag, da nyheden om branden nåede ud. Foto: Ricardo Moraes/Reuters
Folk stimlede sammen udenfor Flamengo fredag, da nyheden om branden nåede ud. Foto: Ricardo Moraes/Reuters

En brandbil ses foran Flamengo fredag. Foto: Ricardo Moraes/Reuters
En brandbil ses foran Flamengo fredag. Foto: Ricardo Moraes/Reuters
 

Han er født og bosiddende i Randers, men har brasiliansk mor og taler flydende portugisisk. Han har været glødende Flamengo-fan siden 1983, er i dag eneste danske medlem af klubben og forsøger trods sit arbejde at følge nyhedsstrømmen fra Brasilien så godt som muligt denne fredag.

- Jeg er dybt rystet, siger han.

- Alt stod i sol og måne til, at de netop i år skulle frem og toppe. Med en relativt ny træner og generelt virkelig gang i både økonomi og alt muligt. Det her kan tage pusten ud af klubben og de store fanfraktioner. Det er skrækkeligt, siger han.

Peter Arnholdt Jensen fortæller, at Flamengo i brasiliansk målestok kan få Brøndby og FCK til at blegne i dansk målestok.

- De bliver kaldt FC Globo efter den store tv-kanal hernede (O Globo, red.), fordi de bliver vist, hver gang man kan komme af sted med det. Ligesom i Danmark, fordi det er dem, flest mennesker vil se. Når de spiller pokalkampe i provinsen vrimler det altid med Flamengo-fans, og man siger populært, at Flamengo aldrig spiller på udebane, fortæller han.

Folkets klub
- Når de spiller mod hold, der i dansk målestok ville være danmarksseriehold, kommer der 40.000-50.000 mennesker. Det ville svare til, at der skulle komme 25.000 til FCK's kampe mod sådanne små hold. Det viser, hvor meget de elsker klubben, siger han.

- Man kan roligt kalde dem for folkets klub, siger han og begynder at remse storspillere fra klubbens historie op. Han stopper ved Zico.

Legenden, der fortsat regnes som én af Brasiliens allerstørste fodboldspillere nogensinde - og det siger ikke så lidt.

- Han har været en kulturbærer i klubben. En folk har kunnet identificere sig med. Og han har været medvirkende til den popularitet, Flamengo har.

Den kan Andreas Knudsen nikke genkendende til. Han har i mange tilfælde været i Brasilien og Rio de Janeiro, siden han i '83 var til sin fætters fødselsdag og blev smittet med den kærlighed til netop Flamengo, der herskede i familien.

- Jeg har prøvet at være til deres træning sammen med 8.000 andre, fortæller han.

Nu venter nogle usikre dage, hvor forfærdelse og sorg vil fylde billedet i klubben, og så handler det om at komme igen. Som Flamengo har gjort før, hvor nedrykning og forfærdelig økonomi har været ved at få bugt med storklubben.

Men det er måske lettere sagt end gjort, vurderer Peter Arnholdt Jensen.

- Vil det for alvor ryste klubben?

- Afgjort. I første omgang er semifinalen i turneringen Taça Guanabara lørdag udsat på ubestemt tid, fortæller han.

Hannawald havde ikke meget fedt på kroppen, og beskriver sig selv som 'skind og ben'. Foto: Bongarts/Getty Images. Sport og Spil Chokerede med skrækbilledet: Kvinderne forgudede ham

Bo Henriksen tager prisen som Superligaens bedste købmand. Foto: Jens Dresling. Sport og Spil Superligaens bedste købmand: Han er genial og fremragende!

En flyvende Carsten Dethlefsen i aktion i Madrid i 1994 - og til højre i dag. Foto: Foto: Ritzau Scanpix og Tim Kildeborg Jensen Sport og Spil Skabte fodbold-chok på Bernabeu: Nu arbejder han på lageret i Bilka

Sport og Spil Sådan gik det sølvholdet fra Rom

2 kommentarer
Vis kommentarer