Annonce:
Annonce:

Efter millionfusk: 'Ingen vil associeres med sådan en person'

Football Leaks og Politiken kan afsløre, at Michael Laudrups agent, Bayram Tutumlu, på ulovlig vis har modtaget millioner for spillerindkøb. Og måske er Laudrup indblandet. Hele sagen kan være meget skadelig for danskeren, mener brandingekspert

- Det første Laudrup vil kunne mærke, hvis det viser sig, at han har modtaget penge for spillerindkøb, er, at interessen for at bruge ham i reklamesammenhænge ikke vil være så stor som tidligere, siger brandingekspert Simon Bastiansen. Foto: All Over Press
- Det første Laudrup vil kunne mærke, hvis det viser sig, at han har modtaget penge for spillerindkøb, er, at interessen for at bruge ham i reklamesammenhænge ikke vil være så stor som tidligere, siger brandingekspert Simon Bastiansen. Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Fodbold

Lørdag kunne Politiken sammen med whistleblowerplatformen Football Leaks afsløre, at Michael Laudrups tyrkiske agent, Bayram Tutumlu, har tjent 32 millioner kroner på spillerhandler, mens Laudrup var træner i Swansea fra 2012-2014. Tutumlu har fungeret som tredjepart i handlerne og har ifølge Politiken ikke oplyst det nogen steder. Det er ulovligt.

Selv afviser Laudrup over for Politiken at have tjent penge på spillerhandler. Nogensinde. Alligevel kan Politiken berette, at ’Klubben havde mistanke om, at Michael Laudrup ikke ønskede en given spiller til klubben, medmindre Bayram Tutumlu var involveret i den pågældende spillerhandel’.

Sådan lød lød det 13. februar 2014 i et brev fra Swanseas direktør, da han begrundede fyringen over for den britiske trænerunion, League Manager’s Association.

Annonce:

Selvom Laudrup – måske – aldrig har modtaget penge for spillerhandler kan det faktum, at han er makker med Tutumlu skade hans image. Godt og grundigt endda. Det mener Simon Bastiansen, der er sponsor rådgiver og brandingekspert for MKTG.

- Man må bare sige, at de senere års sager, for eksempel, at han har valgt at være træner i slavestaten Qatar, hvor menneskerettigheder ikke overholdes, viser, at han måske også kan være indblandet i Tutumlus pengeskandale. Det vil sige, at Laudrups rene, jomfruelige image måske slet ikke er så rent alligevel, siger Simon Bastiansen, som samtidig forklarer, hvordan Laudrups image kan lide et alvorligt knæk.

- Det første Laudrup vil kunne mærke, hvis det viser sig, at han har modtaget penge for spillerindkøb, er, at interessen for at bruge ham i reklamesammenhænge ikke vil være så stor som tidligere. For danskernes virksomhedsmoral er rigtig høj. Der er ikke nogen danske virksomheder, der har lyst til at associeres med sådan en person, hvis han har modtaget penge for spillerkøb.

Skatte-skandalen ruller: Laudrup-agent tjente formue på Swansea

Annonce:

Grådighed er det værste
Simon Bastiansen sammenligner Laudrups popularitet og status med Danmarks måske med berømte elskede familie gennem tiderne.

- Det, der er interessant, er, at han har haft tæt på royal status herhjemme. Han er et ikon. Derfor har han også været reklamesøjle for eksempelvis OTA solgryn og PFA. Selvom han stoppede for mange åre siden, er han stadig meget højt på image barometret. Men det kan ændre sig nu med den seneste sag, siger Simon Bastiansen, som henviser til Laudrups agents grimme pengesag.

Brandingeksperten mener, at grådighed og griskhed er noget af det værste i almindelige menneskers øjne. Også selvom det er Danmarks elskede Laudrup, som måske har modtaget penge på ulovlig vis.

Annonce:

- På den lange bane, vil der være nogle ridser i lakken for Laudrup. I bund og grund er grådighed og griskhed svær at forstå for almindelige mennesker, når man tjener så mange penge, hvorfor skal man så stikke yderligere i lommen. Det er problematisk. Hvis det her holder vand, vil hans image helt sikkert være for nedadgående.

Vil forfølge ham
Alligevel mener Simon Bastiansen, at der er risiko for, at Laudrup omverdenen ikke straffer Laudrup for altid. Også selvom han måske har handlet uetisk. 

- Men når der går noget tid, har folk tendens til at glemme sagen. I denne her sag er han trods alt, indtil det modsatte er bevist, ikke svindleren. Det er agenten, der har gjort noget dumt, Laudrup er indirekte med. Vi kommer måske aldrig til at finde ud af, om han har tjent noget på det her. Men bare det, at der er en snak om, hvorvidt han er indblandet, vil forfølge ham. Der er sjældent røg uden ild.

Politiken har været i kontakt med fodboldadvokaten Paolo Lombardi, der i otte år var ansvarlig for det internationale fodboldforbund FIFA’s agentregler. Og han er ikke fortrøstningsfuld på vegne af Laudrups agent, Bayram Tutumlu.

Annonce:

- Hvis oplysningerne kan dokumenteres, har jeg nærmest svært ved at overskue, hvor mange regelbrud der har været. Der kan blandt andet være tale om brud på værnsreglerne mod interessekonflikter og reglerne om fuld oplysning af agenters involvering i spillerhandler, siger han til Politiken.

Det er ikke kun Laudrups agent, der har fusket for millioner. Ifølge Football Leaks tjente Cristiano Ronaldo fra 2009 til 2014 hele 555 millioner kroner fra sponsorkontrakter gennem et skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer. Også José Mourinho andre fodboldstjerner har ført millioner i skattely.

Her scorede Tutumlu kassen

Syv handler gav en gevinst på op mod 32,3 millioner kroner. Bayram Tutumlus arbejde i kulissen, mens Michael Laudrup var i Swansea, har været et særdeles lukrativt foretagende. Her følger oversigten over de indbringende aftaler.

Chico Flores (Swansea-aftale indgået juli 2012)
Ifølge oplysningerne fra Football Leaks er der foretaget en delingsaftale mellem Flores’ spilleragent og Tutumlu, som betyder, at 162.500 euro (ca. 1,2 mio. kr.) af det samlede agenthonorar på 500.000 euro (ca. 3,7 mio. kr.) skulle gå til Tutumlus selskab IBTD International.

Pablo Hernández (Swansea-aftale indgået august 2012):
Den spanske stjernes kontraktoplysninger viser, at Hernández indgik en personlig aftale med Tutumlu som del af aftalen. De fortrolige dokumenter fra Football Leaks viser, at Tutumlu senere sender en regning til Pablo Hernández på 279.651,67 euro (ca. 2,1 mio. kr.).

Roland Lamah (Swansea-aftale indgået januar 2013:
Tutumlu scorer angiveligt et engangsbeløb på 198.000 euro (ca. 1,5 mio. kr.), da Lamah indgår en lejeaftale, der sender ham til Swansea i halvandet år med mulighed for forlængelse. Det sker, da Laudrups agent har en fast aftale med agenturet Promoesport - som har Lamah på sin klientliste – om, at 66 procent af alle agenthonorarer skal gå til Tutumlu.

José Cañas (Swansea-aftale indgået januar 2013):
Swansea indgår i januar indgår en forhåndsaftale med Betis-spilleren om, at overgangen gennemføres om sommeren som en fri transfer. I den forbindelse indgår klubben en kommisionsaftale med Cañas’ agent om, at denne skal have 2,5 mio. euro, hvis aftalen effektueres. Dernæst indgår Tutumlu en aftale med spilleragenten, der sikrer ham 1,47 mio. euro (ca. 10,9 mio. kr.) samt muligheder for yderligere indtjening ved eventuelt videresalg.

Alejandro Pozuelo (Swansea-aftale indgået februar 2013):
Også her nyder Tutumlu godt at sin aftale med Promoesport. Agenturet garanteres 2,5 mio. euro, da Pozuelo i januar indgår en forhåndsaftale om at skifte på en fri transfer til Swansea den følgende sommer. Heraf går 66 procent af beløbet til Tutumlu, der altså scorer ca. 12,3 mio. kr.

Álvaro Vázquez (Swansea-aftale indgået august 2013):
Tutumlu indgår aftale med Getafe om, at han skal have 15 procent af 1 mio. euro, som er beløbet, Swansea betaler for at leje spilleren. I februar 2014 overføres 150.000 euro (1,1 mio. kr.) til Tutumlus selskab BIT Consulting FZE i de Forenede Arabiske Emirater.

Ben Davies (Swansea-aftale indgået september 2014):
En aftale med Davies’ spilleragent betyder, at Tutumlu får ret til 67 procent af alle agent-indtægter, der vedrører den walisiske back. Da Swansea forlænger med Davies i januar 2014 og siden sælger profilen til Tottenham, giver det spilleragenten mindst 500.000 pund, hvorfor Tutumlu alene på baggrund af denne handel står til at have krav på 335.000 pund.

Kilde: Politiken

Ronaldo taget med underbukserne nede - gemmer milliard i skattely

Ronaldo ikke den eneste: Flere stjerner mistænkt for skattesvig

Genoplev hele dramaet: Da Swansea fik nok af Laudrup - og hans agent

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: