Lørdag kunne Politiken sammen med whistleblowerplatformen Football Leaks afsløre, at Michael Laudrups tyrkiske agent, Bayram Tutumlu, har tjent 32 millioner kroner på spillerhandler, mens Laudrup var træner i Swansea fra 2012-2014. Tutumlu har fungeret som tredjepart i handlerne og har ifølge Politiken ikke oplyst det nogen steder. Det er ulovligt.
Selv afviser Laudrup over for Politiken at have tjent penge på spillerhandler. Nogensinde. Alligevel kan Politiken berette, at ’Klubben havde mistanke om, at Michael Laudrup ikke ønskede en given spiller til klubben, medmindre Bayram Tutumlu var involveret i den pågældende spillerhandel’.
Sådan lød lød det 13. februar 2014 i et brev fra Swanseas direktør, da han begrundede fyringen over for den britiske trænerunion, League Manager’s Association.
Selvom Laudrup – måske – aldrig har modtaget penge for spillerhandler kan det faktum, at han er makker med Tutumlu skade hans image. Godt og grundigt endda. Det mener Simon Bastiansen, der er sponsor rådgiver og brandingekspert for MKTG.
- Man må bare sige, at de senere års sager, for eksempel, at han har valgt at være træner i slavestaten Qatar, hvor menneskerettigheder ikke overholdes, viser, at han måske også kan være indblandet i Tutumlus pengeskandale. Det vil sige, at Laudrups rene, jomfruelige image måske slet ikke er så rent alligevel, siger Simon Bastiansen, som samtidig forklarer, hvordan Laudrups image kan lide et alvorligt knæk.
- Det første Laudrup vil kunne mærke, hvis det viser sig, at han har modtaget penge for spillerindkøb, er, at interessen for at bruge ham i reklamesammenhænge ikke vil være så stor som tidligere. For danskernes virksomhedsmoral er rigtig høj. Der er ikke nogen danske virksomheder, der har lyst til at associeres med sådan en person, hvis han har modtaget penge for spillerkøb.
Skatte-skandalen ruller: Laudrup-agent tjente formue på Swansea
Grådighed er det værste
Simon Bastiansen sammenligner Laudrups popularitet og status med Danmarks måske med berømte elskede familie gennem tiderne.
- Det, der er interessant, er, at han har haft tæt på royal status herhjemme. Han er et ikon. Derfor har han også været reklamesøjle for eksempelvis OTA solgryn og PFA. Selvom han stoppede for mange åre siden, er han stadig meget højt på image barometret. Men det kan ændre sig nu med den seneste sag, siger Simon Bastiansen, som henviser til Laudrups agents grimme pengesag.
Brandingeksperten mener, at grådighed og griskhed er noget af det værste i almindelige menneskers øjne. Også selvom det er Danmarks elskede Laudrup, som måske har modtaget penge på ulovlig vis.
- På den lange bane, vil der være nogle ridser i lakken for Laudrup. I bund og grund er grådighed og griskhed svær at forstå for almindelige mennesker, når man tjener så mange penge, hvorfor skal man så stikke yderligere i lommen. Det er problematisk. Hvis det her holder vand, vil hans image helt sikkert være for nedadgående.
Vil forfølge ham
Alligevel mener Simon Bastiansen, at der er risiko for, at Laudrup omverdenen ikke straffer Laudrup for altid. Også selvom han måske har handlet uetisk.
- Men når der går noget tid, har folk tendens til at glemme sagen. I denne her sag er han trods alt, indtil det modsatte er bevist, ikke svindleren. Det er agenten, der har gjort noget dumt, Laudrup er indirekte med. Vi kommer måske aldrig til at finde ud af, om han har tjent noget på det her. Men bare det, at der er en snak om, hvorvidt han er indblandet, vil forfølge ham. Der er sjældent røg uden ild.
Politiken har været i kontakt med fodboldadvokaten Paolo Lombardi, der i otte år var ansvarlig for det internationale fodboldforbund FIFA’s agentregler. Og han er ikke fortrøstningsfuld på vegne af Laudrups agent, Bayram Tutumlu.
- Hvis oplysningerne kan dokumenteres, har jeg nærmest svært ved at overskue, hvor mange regelbrud der har været. Der kan blandt andet være tale om brud på værnsreglerne mod interessekonflikter og reglerne om fuld oplysning af agenters involvering i spillerhandler, siger han til Politiken.
Det er ikke kun Laudrups agent, der har fusket for millioner. Ifølge Football Leaks tjente Cristiano Ronaldo fra 2009 til 2014 hele 555 millioner kroner fra sponsorkontrakter gennem et skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer. Også José Mourinho andre fodboldstjerner har ført millioner i skattely.
Ronaldo taget med underbukserne nede - gemmer milliard i skattely
Ronaldo ikke den eneste: Flere stjerner mistænkt for skattesvig
Genoplev hele dramaet: Da Swansea fik nok af Laudrup - og hans agent