Ekspert om Blatter-afgang: Et vigtigt skridt på en lang vej

Blatters tilbagetrædelse giver håb for fremtiden og for at den internationale fodboldverden kan få troen tilbage på FIFA

Her siger han de magiske ord og trækker sig. (Video: AP)
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

Den 79-årige FIFA-præsident Sepp Blatter opfyldte tirsdag aften mange fodboldelskeres store drøm, da han på et pressemøde offentliggjorde, at han har i sinde at trække sig tilbage.

Sepp Blatter træder tilbage!

Overalt på sociale medier bliver der udtrykt glæde over, at den forhadte præsident langt om længe forlader posten, og også blandt danske fodbold-interesserede vækker afgangen glæde.

En af dem, der glæder sig over Blatters afgang, er Jens Sejer Andersen, der er international chef i den idrætspolitiske organisation Play the Game.

- Jeg anser Blatters afgang som en helt afgørende forudsætning for, at der kan ske noget positivt for fodbolden, siger han til Ekstra Bladet.

Derfor går Blatter

Han fortæller, at hele verden havde håbet, at det blot var et spørgsmål om tid, før Blatter var fortid i forbundet efter den seneste uges skandaler, men at det var uventet, at det skete så hurtigt.

- Jeg spåede forleden, at Blatter nok ville blive valgt, men at han nok ikke ville vare valgperioden ud. Men at det skulle gå så hurtigt i opfyldelse er vist en overraskelse for alle, siger Jens Sejer Andersen.

Systemet Blatter skal væk
Han understreger dog, at selvom FIFA nu er kommet et skridt nærmere at genvinde tilliden i blandt andet Europa, er der lang vej endnu.

- Systemet Blatter kan jo måske overleve personen Blatter. Hele systemet af generøse gaver, kostbare vennetjenester og penge, der flyder uden videre kontrol fra den ene bankkonto til den anden. Det er det system, der skal gøres op med, hvis vi rigtig skal bevæge os. Men mulighederne er der nu, fordi FIFA er under et stort offentligt pres, og det pres skal vi bare fastholde, siger han.

- Det er en lang vej, men det er et vigtigt skridt.

DBU: Sepp Blatter kunne ikke fortsætte

Ifølge Jens Sejer Andersen er det uvist, hvad der fik Sepp Blatter til at trække stikket, men han har formentlig efterhånden kunnet se skriften på væggen.

- Blatter må have været tvunget af omstændighederne. Hvad der nøjagtigt udløste beslutningen ved vi jo ikke, men han har formentlig nye oplysninger om enten FBI's eller det schweiziske politis undersøgelser. Eller også har han hørt, hvad hans fængslede kammerater har fortalt politiet og hermed indset at spillet er ude, siger han.

Her er Blatters sidste tale som FIFA-præsident

Derfor har FIFA-præsidenten formentlig også kunnet indse, at hvis FIFA skal overleve, skal det være uden ham selv i spidsen, efter at tilliden stort set er forsvundet.

- Han har indset, at hvis han fortsætter, vil FIFA blive en paria-organisation hos hele den del af verden, der holder fodbolden oppe økonomisk.

Nettet jubler over Blatters exit

Jens Sejer Andersen ønsker ikke at komme med et bud på, hvem han helst ser som den kommende præsident, men han ser positive tegn hos FIFA på, at de vil komme den hidtidige stil til livs, og derfor er der håb for igen at samle fodboldverden under FIFA's vinger.

- Fodbolden er stadig en vanvittig populær sport, men det kræver at FIFA gennemfører reelle reformer, og at de vælger et troværdigt menneske som ny præsident, siger han.

Ifølge Blatter vil FIFA nu forsøge at stable en ny kongres på benene, hvor en ny præsident for forbundet kan blive valgt.

 

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+