Annonce:
Annonce:

En dag i FIFA-land: Kaviar til 2500 kroner

Nerverne hænger uden på tøjet før præsidentvalget i FIFA i morgen

Cafu med VM-trofæet. Foto.AP
Cafu med VM-trofæet. Foto.AP
Annonce:
Følg Fodbold

ZÜRICH (Ekstra Bladet): Alle kandidaterne taler om nye tider og åbenhed i FIFA. Alligevel har fodboldens pampere buret sig inde på det mondæne hotel Baur Au Lac ved søen i Zürich. Og det er bogstaveligt talt. Her blot timer før fodboldforbundet skal vælge ny præsident, er presset åbenbart blevet så voldsomt, at ingen uden for kredsen må besøge hotellet.

Sammen med flere andre pressefolk blev Ekstra Bladets medarbejder i går afvist ved porten til hotellet, som gerne tager 2500 kroner for en portion kaviar til forret. Vi var dog blot ude efter en glad kop kaffe, men den hidsige vagt nægtede at lukke os ind. Selv bagdøren til hotellet var overvåget af vagter.

Annonce:

Så var der straks mere varme at møde et stenkast fra Baur au Lac, hvor FIFA har opført et stort fodboldmuseum. Det åbner først officielt på søndag, men nu hvor pressen alligevel er i byen, var vi inviteret til at kigge indenfor.

Man kan sige, at den detroniserede præsident, Sepp Blatter, har sat sig et evigt varetegn med museet, der har kostet den nette sum af en milliard kroner.

Museet er stort og flot og fordelt på flere etager. Det har naturligvis fokus på VM-slutrunderne, og vi fik da også et strejf af guldglimmer, da to dobbelte verdensmestre dukkede som den store overraskelse. Brasiliens Cafu, som var med til at vinde VM i 1994 og 2002, var i nydeligt selskab med tyske Renate Lingor, som vandt kvindernes VM i 2003 og 2007.

Med sig havde de VM-trofæerne, som de skulle overlevere til museet. Det klarede de flot.

VM-trofæet på sin plads i det nye fodboldmuseum. Foto: AP
VM-trofæet på sin plads i det nye fodboldmuseum. Foto: AP
 

Selv om Danmark har gjort det godt ved flere VM-slutrunder, fylder vi alligevel ikke meget på museet, som klart er domineret af de store fodboldnationer.

Annonce:

En dansk landsholdstrøje, nummer 17, fra opgøret mod Portugal i Parken i EM-kvalifikationen har dog sneget sig ind. Sammen med trøjer fra de øvrige 208 nationer som udgør FIFA. Danmarks bidrag er placeret mellem trøjerne fra St. Kitts and Nevis og Venezuela. Ikke prangende, men måske et udtryk for vores nuværene styrke.   

Museet er fint nok, men det havde nu været mere interessant med et par timer i baren på Baur Au Lac, hvor mange af FIFA’s snaskede aftaler er blevet indgået gennem årene.

Det er også her præsidentkandidaterne bor og opholder sig, eller næsten alle.

For mens en stor del af den akkrediterede presse sad og arbejdede i pressecentret i Hallenstadion, hvor kongressen skal finde sted i morgen, dukkede en af kandidaterne, franskmanden Jerome Champagne pludselig op. Han levnes ikke mange chancer, og derfor er han på jagt efter alle de journalister, han kan nå at støve op.

'Glæd jer': Han bliver værre end Blatter

Annonce:

Han virkede desperat, og han var tydeligvis klar til at indtage de standpunkter, som han mener bedst kan forbedre sine muligheder. Da han var i København i efteråret var han meget kritisk over for Qatar, som skal afholde VM i 2022. Den gang gik han så langt som til at sige, at man burde overveje en ny afstemning, hvis det viser sig, at sheikerne har købt sig til slutrunden.

Men i går havde piben fået en anden lyd. Da han blev spurgt om Qatar af en arabisk journalist, sagde han, at med den uro der er i verden i øjeblikket, er fodbold en samlende kraft, og derfor er det en rigtig god ide med VM i Qatar, et arabisk land. Dermed fik han sendt et klart signal til de arabiske delegerede, som har stemmeret fredag.

Ellers forsøgte han at være i skarp opposition til sine konkurrenter. Han har endda klaget til den internationale sportsdomstol, CAS, fordi han mener, at de to favoritter, Gianni Infantino fra Schweiz og sheik Salman fra Bahrain, uretmæssigt har fået lov til at medbringe en lang række delegerede.

Fire stjerner til Blatters banemand

Champagne mener, at de kun er med for at kunne påvirke de stemmeberettigede, og det finder han er unfair. Han forventer ikke at få noget ud af klagen, men den skule alligevel sendes af sted. Af principielle grunde, forstås. Og så giver det jo omtale.

Annonce:

Ekstra Bladet spurgte, om han skulle tilbringe aftenen i baren på Baur au Lac sammen med de øvrige kandidater. Det fik øjnene til at rulle i hovedet på ham. Det skulle han ikke. Han har sin egen lejlighed i Zürich. 

FIFA's midlertidige ledelse forsøgte også at stjæle billedet sent onsdag, da den lod meddele, at en enig eksekutivkomite anbefaler at alle 209 medlemslande stemmer for de reformsforslag, som kongressen præsenteres for i morgen.

Men folkene i FIFA har det med at træde hinanden over tæerne, for knap var meddelelsen fra eksekutivkomiteen sendt på gaden, før den blev overhalet af en depeche fra FIFA's appelkomite.

Den lod meddele, at straffen på otte års udelukkelse fra al fodbold til Sepp Blatter og Michel Platini for begges vedkommende er nedsat til seks år. Det betyder, at Sepp Blatter kan gøre comeback som 85-årig i 2022, hvor Qatar skal være vært for VM. Og når man er  FIFA-land, skal man aldrig udelukke noget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: