Absurde scener: Håbløs videodommer begår fejl på stribe

Dommernes nye hjælp under fodboldkampe får igen stærk kritik efter 1. halvleg af Tottenham-Rochdale, der fik folk til at ryste på hovedet

Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Engelsk fodbold
Følg Premier League

Der var mulighed for flere gode vinkler i kølvandet på Tottenhams storsejr over Rochdale onsdag aften.

Fernando Llorentes hattrick eller det voldsomme vejr for eksempel.

Det skulle dog meget hurtigt vise sig, at det hele kom til at handle om VAR (video assistant referee). Dommernes nye hjælpemiddel.

Flere gange i 1. halvleg blev spillet stoppet og beslutninger truffet - og gjort om, så det var en pine for alle med aktier i opgøret på Wembley.

Centralt stod dommer Paul Tierney. Adskillige gange i løbet af de første 45 minutter stod han med venstre hånd oppe ved øret og forsøgte at høre, hvad hans kollega i den anden ende sagde om en given situation, som vedkommende så på en tv-skærm et sted.

Tottenham fik to mål annulleret efter Tierneys brug af VAR. Et var i orden. Det andet ikke.

Spurs appellerede to gange for straffespark. Et endte de med at få, efter Tierney havde gennemset situationen. Det andet blev ignoreret, hvilket mødte voldsomt meget kritik.

Kampen var seks minutter gammel, da Heung-min Son brød igennem i højre side af straffesparksfeltet. Det flade indlæg endte via Rochdales målmands parade hos Eric Lamela, der puffede bolden i mål til 1-0-føring. Indtil Tierney annullerede det. For Fernando Llorente havde i samme sekvens begået frispark mod en modstander i kamp om at nå bolden.

- Det synes jeg er en lille smule kontroversielt, sagde kampens danske kommentator, hvilket han kunne have ret i.

doc6z2ln3hovut5kngkifw.jpg 

Lamela forstod det ikke. Et halvtomt, men dog voldsomt frysende Wembley, rystede af kulde og irritation. De langsomme gengivelser viste, at Llorente og Harrison McGahey havde godt fat i hinanden. Sidstnævnte tumlede om i græsset, mens bolden trillede hen til Lamela, der scorede.

Men lige meget kunne de gøre. Tierney havde truffet beslutningen.

Det tog i omegnen af to minutter, fra bolden var i mål, til frisparket blev taget.

Så gik der ti minutter. Så faldt Lucas Moura efter en nærkamp med McGahey. Igen i feltet. Tierney rystede på hovedet og lod spillet fortsætte. Pludselig stoppede han spillet, der nu var nået op i den anden ende af banen. VAR blev taget i brug, spillet stoppet i længere tid. Men beslutningen stod fast. Intet straffespark.

Så gik der fem minutter. Så var der til gengæld straffespark til Tottenham. Da førte Premier League-mandskabet efter Heung-min Sons mål.

Kieran Trippier var trukket ned af Matt Done. En udåd begået udenfor feltet. Det kunne de fleste se. Tierney gav frispark. Så langt så godt. Men ingen beslutninger uden lidt VAR-indblanding åbenbart.

Straffespark var dommen nu. Det scorede Son på, men målet blev annulleret. Sydkoreaneren endte med at få et gult kort for at stoppe i tilløbet. Ikke just noget der spredte varme og glæde blandt de fremmødte folk på lægterne.

doc6z2l2aqvkr9b922cigu.jpg 

Frustrationen blev ikke just mindre, da Stephen Humphrys udlignede efter en halv times spil. Og så ramte Rochdale endda overliggeren kort før pausen, der kunne have sikret en overraskende føring til undermålerne.

Og så var farcen så også drevet over. Et par minutter inde i 2. halvleg slog Llorente til.

47. minut, 53. minut og 59. minut. Bom, bom, bom! Spansk hattrick på 12 minutter, og gassen var helt ude af Rochdale-ballonen.

Son Heung-min og Kyle Walker-Pieters lukkede og slukkede mod slutningen af kampen.

Men selvom der nu var gået en hel halvleg, så var forundringen, frustrationen og forvirringen over VAR og dommer Tierney levende i bedste velgående.

- Det var helt vildt. De afgørelser tog lidt af momentum ud af kampen. Vi måtte bare vente, sagde Kieran Trippier.

Shearer VAR twitter

Lineker VAR Twitter

Tottenham-manager Mauricio Pochettino var heller ikke helt tilfreds.

- 1. halvleg var en smule pinlig for alle. Jeg er ikke sikker på, at systemet kommer til at hjælpe. Fodbold handler om følelser. Det er en konkurrence om følelser, og hvis vi dræber følelserne i fodbold, vil fansene, dem der elsker fodbold, ikke være glade for, hvad de ser, kom det fra argentineren.

Og så kom han med en pointe, der er værd at notere sig i disse måneder, hvor VAR synes at have svære kår, mens dommere, spillere og alle os andre vænner os til det.

- Fodbold handler om at begå fejl. Ligesom os, vi lavede en fejl, spilleren har begået en fejl, dommeren kan begå en fejl. Sådan var det altid. Vi forsøger at ændre spillet, som vi elsker. Derfor er jeg åben for at hjælpe, for at analysere og gøre det bedre, hvis vi skal gøre brug af det system, sagde han.

VAR testes i denne sæson i FA Cup'en. Det er meningen, at systemet skal føres over på Premier League efter sommerferien. Både Bundesligaen og Serie A kører med det denne sæson. FIFA's plan er, at det skal bruges under VM-slutrunden i Rusland om nogle få måneder.

VAR

Se alle målene fra kampen her

Nu er han reality-deltager: Nordmanden der hader danskerne

Mølby: Dette kan se rigtig grimt ud

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+