Hjertelæge: Muamba kan spille på topplan

Ifølge overlæge Jan Kyst Madsen kan Fabrice Muamba godt genoptage fodboldkarrieren efter sit hjertestop.

Muamba kan vende tilbage til fodbold på topplan. (Privatfoto)
Muamba kan vende tilbage til fodbold på topplan. (Privatfoto)

Fabrice Muamba, der i marts var død i 78 minutter efter et hjertestop på fodboldbanen, kan i princippet sagtens genoptage karrieren for Bolton i Premier League med en indbygget hjertestarter.

Det vurderer overlæge på hjerteafdelingen ved Gentofte Hospital, Jan Kyst Madsen, der også er medlem af DBU's medicinske udvalg.

- Hvis det skulle ske igen, så er han så godt beskyttet, som han kan være.

Læs også:

Se også: Muamba foran sensationelt fodbold-comeback

- En indopereret hjertestarter, en slags pacemaker, vil registrere, hvis hjertet igen pludselig slår voldsomt hurtigt. Den vil give ham et stød, så man kan behandle hjertestoppet ad den vej, siger Jan Kyst Madsen.

Overlægen beretter om et eksempel fra den bedste belgiske fodboldrække, hvor forsvarsspilleren Anthony Van Loo har fået indopereret en hjertestarter.

Se også:

Se også: Muamba på benene igen

- Der er et klip på youtube, hvor man kan se, at spilleren får et hjertestop, et elektrisk stød, rejser sig op et halv til et helt minut senere og gerne vil spille videre. Det fik han dog ikke lov til.

- Så der er fortilfælde for, at spillere på højt plan, som har fået en hjertestarter indsat, er i stand til at fortsætte med at dyrke sport på højt plan. I princippet er der ikke noget i vejen for, at Muamba kan dyrke sport på et højt plan, fortæller Jan Kyst Madsen.

Læs mere:

Se også: Muamba: Tak for støtten

Overlægen kender dog ikke Muambas nøjagtige tilstand, så der er et par forholdsregler.

- Når man er blevet ramt af dette her, så kan der bagefter være få eller mange hjerterytmeforstyrrelser.

- Hvis han har mange forstyrrelser, vil han ikke kunne spille fodbold, men der er mange tilfælde, hvor der kun er en enkeltstående rytmisk forstyrrelse, og hvis det er tilfældet, kan han godt spille videre på et højt plan, fortæller overlægen.

Se mere:

Se også: Træner om Muamba: Det ser godt ud

Belgiske Anthony van Loo, der for tre år siden fik indopereret en hjertestarter, er beviset på, at karrieren kan fortsætte med en indopereret hjertestarter.

Anthony van Loo spiller stadig fodbold i den bedste belgiske række, hvor han tørner ud for klubben Mechelen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere