Læge brød grædende sammen: Muamba fik 15 stød

Premier League-klubben Boltons læge var igennem et mareridt, da Fabrice Muamba faldt om med et hjerteanfald, og hans hjerte ikke ville starte igen. Nu fortæller spilleren vittigheder fra sygesengen

Muamba blev forlovet med sin kæreste, Shauna, for godt en måned siden. (Privatfoto)
Muamba blev forlovet med sin kæreste, Shauna, for godt en måned siden. (Privatfoto)

For Bolton Wanderers klublæge Jonathan Tobin blev 23-årige Fabrice Muambas hjerteanfald på White Hart Lane starten på et timelangt mareridt, hvor han i konstant kamp med tiden forsøgte at holde liv i spilleren.

I et interview på Boltons hjemmeside fortæller han detaljeret om de dramatiske scener der udspillede sig, efter Muambas kollaps kort efter kl. 19 lørdag aften.

Henry fløj 8000 km for at besøge Muamba

Det var fysioterapeuten Andy Mitchell, der nåede først frem til 'Fab', og alvoren gik straks op for ham.

- Han råbte 'kom ud på banen, kom ud på banen'. Da Andy kom derud, lå Fabrice med ansigtet i græsset. Vi vendte ham om, og han forsøgte at trække vejret, men det var tydeligt, at der var sket noget alvorligt, siger Jonathan Tobin.

- Vi indså, at det var et hjerteanfald, og begyndte at genoplive ham, siger lægen til Boltons hjemmeside.

Muamba-omkamp spilles på tirsdag

Paramedicinerne kom på banen med en defibrillator, mens Tottenhams læge Shabaaz Mughal lavede hjertemassage og Tobin gav mund-til-mund.

- Da jeg var på banen var min fokus kun på Fabrice. Jeg så ikke at spillerne stod rundt om os. ...Det var ikke før 35.000 stemmer begyndte at messe Fabrice Muambas navn, at noget fra omverdenen trængte igennem til mig, siger Jonathan Tobin.

- Fabrice fik to stød på banen og et til i spillertunnellen, og så kørte vi af sted med ambulancen. Han fik yderligere 12 stød i ambulancen - 15 i alt. Det tog 48 minutter fra han kollapsede til vi nåede hospitalet og yderligere 30 minutter før hans hjerte begyndte at slå ved egen kraft.

Muamba var død i 78 minutter

- Jeg var fuldt fokuseret indtil Fabrice blev overdraget til eksperterne på London Chest Hospital. Først der, da jeg havde taget et skridt tilbage, gik alvoren op for mig, og jeg brød grædende sammen, siger Jonathan Tobin, der er gode venner med den populære congoleser.

Han glæder sig over den forrygende bedring, Muamba har været i, de seneste dage.

- Dr. Deaner (kardiolog, som var med i ambulancen, Red.) besøgte Muamba på hospitalet efter han var vågnet og sagde, at Fabrice var i stand til at fyre en joke af. Han hviskede 'hvad er dit navn?' i øret på ham, og Fabrice svarede 'Muamba'. Dr. Deaner sagde 'Jeg lader mig fortælle, at du er en rigtig god fodboldspiller', og Fabrice svarede 'Man gør sit bedste'.