Legendes selvmord: Topmålmand brød sammen

Målmand Shay Given var tæt på at udvandre fra banen, da han brød sammen før han skulle spille. Ven gætter på, at presset som landstræner blev for stort

Shay Given i tårer før kampen mod Swansea. Givens manager var oprigtigt bekymret for, om målmanden kunne stille op til start. (Foto: PA)
Shay Given i tårer før kampen mod Swansea. Givens manager var oprigtigt bekymret for, om målmanden kunne stille op til start. (Foto: PA)

Det meste af Storbritannien er i chok efter Wales' landstræner Gary Speed begik selvmord i weeekenden. Han blev fundet søndag morgen efter at have hængt sig selv.

Gary Speeds familie har endnu ikke udtalt sig om årsagerne til den walisiske landstræners tragiske død.

Med en lang Premier League-karriere bag sig og en fortid i Leeds, Everton, Newcastle, Bolton og Sheffield United har Speeds selvmord naturligvis rystet mange i den engelske og walisiske fodboldverden.

Se også:

Nyt chok: Liniedommer forsøgte selvmord før kamp

Derfor blev hans død da også markere flere steder - blandt andet ved kampene Swansea - Aston Villa og Liverpool - Manchester City. Især i Swansea var der rørende scener, da publikum omdannede det ene minuts annoncerede stilhed til en lang klapsalve for den blot 42-årige waliser.

Hyldesten fik Aston Villas målmand Shay Given til at bryde ud i tårer. Given og Speed spillede sammen i Newcastle og udviklede efterfølgende et tæt venskab. Målmandens manager frygtede da også, at han ikke kunne spille kampen.

Se Given i tårer i tv-klippet over artiklen

- Det var Shay, som fortalte mig nyheden. Han sagde det til mig 10 minutter før jeg skulle sige det sidste til spillerne, og mit blod frøs til is.

- Spillerne var meget berørte og jeg var bekymret for Shay. Under det ene minuts stilhed som blev til en klapsalve var jeg bange for at miste Given, siger manager Alex NcLeish til Wales Online.

Målmanden afgjorde selv før kampen, at han ville spille.

Schmeichel hylder død træner

Rygter om skænderi
Spekulationerne om hvorfor Gary Speed, som har nydt stor succes med det walisiske landshold, begik selvmord er allerede begyndt. Ifølge enkelte medier havde han haft et stort skænderi med sin kone, som han har to børn med, få timer inden han hængte sig.

Andre mener, at der måske var tale om et stort pres på grund af præstationsangst, som det var tilfældet med Bundesliga-dommer Babek Rafati, som forsøgte selvmord sidste weekend.

Speeds gode ven, cricket-kommentator Ian Botham, kan ikke forstå, hvad der skulle have drevet Speed til selvmordet.

- Jeg var sammen med ham for nogle uger siden. Vi spillede golf, han havde det godt og Wales spillede godt. Alt virkede rosenrødt. Det viser bare, at du aldrig kan vide, hvad der sker og måske blev presset for meget.

Også i Danmark rystede Speeds selvmord flere fodboldpersonligheder. Silkeborgs Henrik Pedersen spillede sammen med Speed i Bolton og var rystet efter at have hørt nyheden.

- Gary var en superfyr, der altid var glad og mester for en god joke. Han var viceanfører, en samlende lederskikkelse med stor social forståelse. En holdkammerat som jeg satte meget højt. Og han var som menneske en type, som jeg aldrig har troet kunne ende livet på den måde, som det åbenbart er sket. Det er virkelig rystende, sagde Henrik Pedersen.

Craig Bellamy vil ikke spille for Liverpool

Peter Schmeichel reagerede hurtigt på den chokerende nyhed via Twitter:

- Gary Speed, du var altid en gentleman, og jeg finder det meget sørgeligt, at du ikke er blandt os mere. Mine tanker går til din familie, skrev Peter Schmeichel på Twitter.

Gary Speed blev walisisk landstræner i 2010, og efter et historisk lavpunkt for holdet i sommers havde waliseren succes i efteråret med sejre over Montenegro, Schweiz og Bulgarien