Her er de: Danmarks næste sportsstjerner

I Danmark har vi en talentermaskine, der trykker det ene lovende atlet ud efter den anden. På Ekstra Bladet vil i dag og i morgen diske op med syv supertalenter, der er værd at lægge mærke til

Dennis Lind til venstre er en ung og meget hurtig herre, der i en alder blot 19 år har vundet den største løbsserie inden for motorsport herhjemme, DTC. (Foto: Jan Kaiser)
Dennis Lind til venstre er en ung og meget hurtig herre, der i en alder blot 19 år har vundet den største løbsserie inden for motorsport herhjemme, DTC. (Foto: Jan Kaiser)

Med sin størrelse på 5.6 millioner indbyggere fordelt på små 43.000 kvm ligner Danmark på papiret en miniputnation uden de store chancer i international sammenhæng. Men på trods af vores klejne størrelse sprøjter dansk idræt sportsstjerner ud der, uge efter uge, stjæler overskrifterne nationalt som internationalt.

Konkurrencen, pengene og presset har aldrig været større. Det samme kan man heldigvis sige om den danske talentmasse, der ser ud til at gå en guldalder i møde.

Direktør i Team Danmark, Michael Andersen, er ikke bange for at sætte ord på den blomstrende danske succes.

- Vi er blandt de fem bedste i verden til talentudvikling. Danmark er et lille land, men vi har en stor bredde og vi har en stor vidensdeling på tværs af sportsgrenene, der gør os i stand til at udvikle talenternes potentiale til fulde

Gode træningsmiljøer

- Det afgørende er, at vi tilbyder gode træningsmiljøer med kompetente trænere, der bliver supleret med en række ressourcepersoner, som diætister, fysioterapeuter og mental trænere og noget nær optimale fysiske rammer, lyder analysen fra Michael Andersen.

I dag og i morgen kan du i Ekstra Bladet læse om syv ekstraordinære danske talenter, du skal holde et vågent øje med i 2014.

Her på sitet giver vi jer i dag to af slagsen. Der er tale om nummer syv og seks på vores lille liste.17-årige Emma Jørgensen er Danmarks næste store medaljehåb i enerkajak ved OL. (Foto: Martin Lehmann)
17-årige Emma Jørgensen er Danmarks næste store medaljehåb i enerkajak ved OL. (Foto: Martin Lehmann)

Ikke tabt siden hun var 12
Den 17-årige kajakroer Emma Jørgensen fra Maribo ligner et af Danmarks sikreste kort, når der ved fremtidige Olympiske Lege skal høstes medaljer.

2013 har i sandhed været et stort år for den unge roer. Først blev det til to guldmedaljer ved U18 Europamesterskaberne i enerkajak på 200- og 500-meter. Senere på året gentog hun succesen på samme OL distancer ved ungdoms VM i Canada, hvor det ligeledes blev til to medaljer af guld.

Hun skal lære at tabe

Træningsmakker og EM- og OL-medaljetager René Holten Poulsen er ikke et sekund i tvivl om, at Emma Jørgensen kommer til at stå øverst på OL skamlen flere gange i fremtiden.

- Hun er ultra konkurrencemenneske ud over det sædvanlige. Hun konkurrerer om alt. Selv om hvem der kan drikke et glas vand hurtigst. Da hun var lille, kunne træneren ikke få hende til at træne med mindre, der var konkurrence hver weekend.

Den eneste hurdle, for det unge supertalent, er, paradoksalt nok ifølge mentoren hendes enorme succes lige nu.

- Hun skal forberede sig på at tabe. Hun har ikke tabt et løb siden hun var 12 år, men når hun rykker op i seniorrækkerne, skal hun vende sig til, at det vil ske engang imellem. Det bliver hårdt for hende, lyder det fra OL sølvvinderen.

Årets fund
Emma Jørgensen vandt i slutningen af december prisen for Årets Fund i dansk idræt. Og det forpligter, siger hovedpersonen selv.

- Det er et kæmpe boost at få den titel. Det er fedt, der er andre der ligger mærke til en, og de ting jeg har lavet. Målet er at stå med en OL medalje om halsen, siger Emma Jørgensen til Ekstra Bladet.

Som den eneste dansker nogensinde, har Emma Jørgensen vundet guld ved ungdoms-VM på både 200- og 500-meter enerkajak.Dennis Lind (th.) er et stort racerkørertalent på 20 år, der måske kommer til Le Mans allerede om et år. (Foto: Jan Kaiser)
Dennis Lind (th.) er et stort racerkørertalent på 20 år, der måske kommer til Le Mans allerede om et år. (Foto: Jan Kaiser)

DTC-mester til Le Mans
At sige 20-årige Dennis Lind faldt i tønden med benzin som barn vil være lidt af en underdrivelse. Med en onkel ved navn Jan Magnussen og en fætter, der snart skal til at køre Formel 1, står succes på racerbanen skrevet i stjernerne for det racerglade talent.

Han har allerede vist sine evner frem. Som den yngste nogensinde lykkedes det i år for Roskilde-knægten at sikre sig sit første DTC-trofæ, der er den fornemste danske motorsportsserie.

Skal tøjle temperamentet
Konkurrent ved dette års DTC Casper Elgaard spår store muligheder for den unge knægt.

- Racersporten er en sjov størrelse. Man er meget afhængig af sponsorer. Dennis har et enormt talent. Man går ikke bare ud og vinder DTC, så hvis sponsoraterne flasker sig, går han en stor karriere i møde.

Ifølge den tidligere DTC-mester og Le Mans-deltager bliver den største udfordring for Lind at tøjle noget af ungdommens vildskab.

- Han skal være mere tålmodig og opmærksom for at sikre sig, han ikke kommer til at gøre noget dumt og får en straf, så han ikke mister point i løbene. Det var lige ved at koste ham sejren i år, siger Elgaard.

Le Mans i 2015
I årets DTC slog Dennis Lind også onklen Jan Magnussen. Han lægger ikke skjul på, hvad det næste store mål er.

- Målet er Le Mans, så jeg skal forhåbentlig ud at køre nogle langdistanceløb. Alle de planer vi har lagt i år, er centreret om, at vi indenfor de næste to år, skal være i Le Mans, siger Lind til Ekstra Bladet

Han ligger ikke skjul på at duellen med onkel Magnussen har været sjov.

- Jeg har håneretten i år over Jan. Men på trods af, at vi har været konkurrenter, er han kommet med mange inputs. Han er god til at komme med konstruktiv feedback, siger Dennis Lind.

Læs, om talenterne fra nummer fem til og med ét på listen, i Ekstra Bladet mandag og tirsdag