Derfor flopper Premier League-stjerner i Europa

Tre engelske hold står allerede på randen af exit i Champions League inden turneringens kvartfinaler

Per Mertesacker og Santi Carzola står på randen af et Champions League-exit efter et nederlag på 0-2 til Bayern München i de to klubbers første af to møder. (Foto: AP)
Per Mertesacker og Santi Carzola står på randen af et Champions League-exit efter et nederlag på 0-2 til Bayern München i de to klubbers første af to møder. (Foto: AP)

De engelske hold har præsteret til karakteren 03 i de hidtidige Champions League ottendedelsfinaler. Eller 0-2 er måske en mere præcis beskrivelse.

For det er udgangspunktet, Manchester United, Arsenal og Manchester City står med, før de skal forsøge at vende tingenes tilstand i returopgørene senere i marts.

Møderne med henholdsvis Olympiakos, Bayern München og FC Barcelona har vist sig som udfordringer, der var for store for de engelske klubber, og derfor er der stort pres på landets fjerde og sidste bud i indeværende turnering, Chelsea, som i aften spiller mod Galatasaray.

Se også: Aviser går amok: Slagter Moyes efter græsk tragedie

I værste fald kan fodboldens moderland stå uden deltagere i kvartfinalen, og den udsigt kan ryste nationen, der har så stolte traditioner i denne sport. Det fastlår Stuart James, der er journalist på The Guardian.

- Det vil være et chok, hvis der ikke er engelske hold i Champions League-kvartfinalen, og det vil medføre en stor diskussion om niveauet i Premier League, siger James.

- Manchester United vil være den største overraskelse i den sammenhæng, eftersom holdet – med al respekt for Olympiakos – blev parret med en af de lettere modstandere.

Forandring tager tid
Men dem er der efterhånden få af, når denne fase af turneringen er nået. For akkurat som Champions League udvikler sig, gør de deltagende mandskaber det samme. Og det med en fart, hvor de engelske klubber har svært ved at følge med.

- Kvaliteten på kontinentet stiger hele tiden. Du har klubber som Bayern München, der hæver niveauet, mens de spanske og italienske klubber hele tiden udvikler sig, siger journalisten Dominic King fra Daily Mail.

- De engelske klubber er i gang med en omstrukturering forstået på den måde, at magtforholdene har ændret sig i toppen af Premier League. Og det kommer til at tage noget tid, før de traditionsrige klubber er tilbage på højeste niveau.

Se også: Chelsea-fans frygtes såret i Istanbul

At strukturen spænder ben for de engelske forhåbninger i turneringen, er Stuart James enig i. Han peger tilmed på Premier League-klubbernes indbyrdes tv-aftale som en af de indirekte hovedårsager til de dårlige indsatser i Europa.

- Det er meget mere ligeligt fordelt mellem mandskaberne i England i forhold til La Liga i Spanien, hvor Real Madrid og FC Barcelona tager langt det meste. Det giver så dem mulighed for at investere i et helt andet omfang, fortæller James.

Han understreger samtidig, at folk har det med at sidde fast i fortiden, når niveauet i Premier League skal bedømmes.

- Premier League bliver ofte beskrevet som den bedste liga i verden, men det er ikke rigtigt. Den har til gengæld det bedste brand.

- Men målt på konkurrencedygtighed og niveau i forhold til topholdene i Europa, er de engelske hold ikke lige så stærke som deres modstandere i de andre ligaer, siger James, der bliver bakket op af landsmanden King.

- England har stået stille. De store klubber skifter ofte ud på trænerposten og i spillertruppen, og det gør det svært at skabe den kontinutitet, som konkurrenter i Europa til gengæld har masser af.

Se også: TV: Her går CL-pressemøde helt galt

De største går forbi
Det er dog ikke kun på banen, at engelske klubber har set sig overhalet indenom. Ifølge Stuart James har man på disse breddegrader forsømt at følge den udvikling, der er foregået i andre lande rundt om i Europa.

Især Tyskland har oplevet enorm fremdrift på det økonomiske plan såvel som tilskuermæssigt i de senere år, og det mener journalisten, England kunne lære af.

- Måske er vi også blevet for fokuseret på os selv og har undladt at kigge mod de øvrige ligaer i Europa. Både i forhold til spillet på banen, men også det, der sker udenfor. Se bare på billetpriserne i Tyskland.

- Og så tillader jeg mig at spørge: Kan vi virkelig stadigvæk få de største stjerner til England? Og få dem til at blive her? Jeg er ikke længere sikker. Vi får store navne, men de allerstørste vælger Spanien eller FC Bayern.

Se hvordan de engelske mandskaber blev udstillet i første runde af ottendedelsfinalerne ved at bladre mellem tv-klippene øverst i artiklen.

0 kommentarer
Vis kommentarer