Engelsk fodboldlegende er død

Tom Finney blev 91 år. Han var en af sin generations bedste og mest populære spillere

Tom Finney, der her scorer mod Skotland på Wembley i 1951 spillede sig til legendestatus i Preston North End. (Foto: Topfoto)
Tom Finney, der her scorer mod Skotland på Wembley i 1951 spillede sig til legendestatus i Preston North End. (Foto: Topfoto)

Sir Tom Finney, en af efterkrigstidens største fodboldspillere i England, er død.

Det oplyser hans tidligere klub Preston North End.

Finney blev 91 år. I 1998 opnåede han den ære at blive slået til ridder af dronning Elizabeth II.

- Sir Tom var den største spiller, der nogensinde har spillet Preston North End og en af de største gennem tiderne for England, skriver klubben på sin hjemmeside.

Finney var berømt for sin loyalitet overfor sin hjemby i Lancashire i det nordvestlige England. Han debuterede som professionel i 1946 og blev i klubben hele sin karriere, der sluttede i 1960.

Finney, der både kunne spille på venstre og højre kant samt centerforward, scorede 210 mål i sine 437 kampe for Preston.

Hans præstation på det engelske landshold var lige så imponerende med 30 mål i 76 kampe.

Tom Finney var en af sin generations mest populære sportsfolk i Storbritannien.

Han fik kælenavnet "the Preston Plumber", fordi hans far forlangte, at han afsluttede sin læretid som vvs-mand i familievirksomheden, skriver BBC.

Tom Finney vendte tilbage til blikkenslager-faget efter sin fodboldkarriere, før han blev hyret som klummeskribent af en avis.

Han blev i 1954 og igen i 1957 kåret til årets spiller i engelsk fodbold - den første person til at modtage den hæder to gange.

Tom Finney deltog i VM-slutrunderne i 1954 og 1958.

Stanley Matthews, den eneste, der er blevet slået til ridder som aktiv spiller og muligvis den eneste rival til Finney som 1950'ernes bedste spiller i England, sammenlignede engang Finney med legender som Pele, Maradona, George Best og Alfredo di Stefano.

På de sociale medier hyldes Finney fra alle sider.

- Sir Tom Finney var en af de største fodboldspillere nogensinde. Han var en af den slags, som folk ville rejse langt for at se, siger Bobby Charlton, Manchester United-spilleren der var med til at vinde VM for England i 1966.

0 kommentarer
Vis kommentarer