Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Liverpool-fans kunne være reddet

Skandalen vokser og vokser i kølvandet på den nye rapport om tragedien på Hillsborough i 1989, da 96 Liverpool-fans omkom. Op mod 41 af dem kunne måske have været reddet

Tilskuere blev forsøgt reddet i sikkerhed på tribunen ovenover under traghedien, hvor 96 personer mellem 10 og 67 år omkom og mere end 700 kom til skade. (Foto: PA/David Giles)
Tilskuere blev forsøgt reddet i sikkerhed på tribunen ovenover under traghedien, hvor 96 personer mellem 10 og 67 år omkom og mere end 700 kom til skade. (Foto: PA/David Giles)

Jo flere oplysninger, der kommer frem fra den netop offentliggjorte Hillsborough-rapport, jo større bliver skandalen.

En uafhængig undersøgelses-kommission står bag den nye rapport om, hvad der skete på selve dagen, da 96 Liverpool-fans omkom i begyndelsen af FA Cup-semifinalen mod Nottingham Forest på Hillsborough i Sheffield 15. april 1989 - og hvad der skete i perioden efter, da politi og myndigheder forsøgte at dække over egne fejltagelser.

Bl.a. forsøgte politiet - med en vis succes - at skyde skylden på Liverpool-fansenes 'fordrukne og voldelige opførsel', men rapporten viser, at det er pure opspind, og at fansene uden den mindste tvivl var uskyldige i de tragiske hændelser, hvor der på kort tid blev lukket alt for mange tilskuere ind på de samme områder op mod og efter kampstart kl. 15 lokal tid, hvilket forårsagede, at mange under panikken blev klemt ihjel mod hegn. Men flere af dem kunne muligvis have været reddet.

Indsatsen blåstemplet
- Et hurtigere, mere hensigtsfuldt, mere fokuseret og bedre udstyret beredskab kunne potentielt set have reddet liv, hedder det i rapporten.

Direkte adspurgt svarede kommissionen i dag, at op mod 41 af de 96 omkomne måske kunne være blevet reddet, hvis beredskabet havde fungeret bedre efter kl. 15.15. Ni minutter efter, at kampen var blevet afbrudt kl. 15.06.

Ligsynet konkluderede over en bred kam, at alle 96 omkom af samme dødsårsag - ved et uheld - uden at tage hensyn til hver enkelts individuelle skader.

Dermed blåstemplede ligsynsmyndighederne reelt set de øvrige myndigheders indsats, så ingen kunne stilles til ansvar for noget.

Læs også:

Se også: Kæmpe-undskyldning til 96 dræbte Liverpool-fans

- Det førte til den fejlagtige opfattelse, at et mere effektivt nødberedskab ikke kunne have reddet flere liv. Kommissionens frembringelser bekræfter, at døden i flere tilfælde ikke indtraf med det samme, og at den ville afhænge af begivenheder efter kl. 15.15, hedder det bl.a. i rapporten.

Rapporten kritiserer udover de velkendte mangelfulde sikkerhedsforhold, utidssvarende indgangsforhold og meget mere i forbindelse med kampen også de efterfølgende undersøgelser og rapporter hos politi og ligsynsmyndigheder for at være lemfældige, vildledende og direkte forfalskede.

- Kommissionen fandt ingen beviser på de alvorlige beskyldninger om fuldskab, folk uden billetter eller vold blandt Liverpool-fansene. Der er ingen beviser på, at fans har planlagt at ankomme i samlet flok sent og tvinge sig ind (uden billet, red.), og der er ingen beviser på, at de stjal fra de døde og døende.

'The Truth' blev til 'The Lies'
- Dokumenterne viser, at fans blev frustrerede over den mangelfulde indsats mod den igangværende tragedie. Langt størstedelen af fansene på banen assisterede i at redde og evakuere de sårede og de døde, hedder det i rapporten.

De falske beskyldninger blev lækket til pressen, hvilket bl.a. førte til den famøse forside i avisen The Sun under overskriften 'The Truth' - sandheden. Avisen berettede bl.a., at Liverpool-fans havde stjålet fra de døde og urineret på arbejdende betjente.

I dag har den daværende redaktør, Kelvin MacKenzie, undskyldt og erkendt, at forsiden i stedet burde have heddet 'The Lies' - løgnene. The Sun har siden 'The Truth'-forsiden været bandlyst blandt Liverpool-tilhængere.

Gruppen af pårørende til de 96 døde har i dag applauderet kommissionen for dens arbejde. De har også udsendt en erklæring, hvor de udtrykker deres lettelse over, at sandheden er kommet frem. Men at det nu gælder retfærdigheden.

Hele den nye Hillsborough-rapport kan læses her.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen