Briterne forlader EU: Hvad betyder det for engelsk fodbold?

Hvilke konsekvenser kommer Storbritanniens udmeldelse af EU til at få for Premier League? Og vil flere engelske spillere få kontrakt, hvis det bliver for besværligt at hente europæiske spillere til?

Fremover har spilere som Dimtri Payet muligvis ikke arbejdstilladelse i Storbritannien grundet deres exit af EU. Foto: Polfoto
Fremover har spilere som Dimtri Payet muligvis ikke arbejdstilladelse i Storbritannien grundet deres exit af EU. Foto: Polfoto

Det er ikke kun EU-modstandere, der har interesseret sig for, hvorvidt Storbritannien skulle sige farvel til unionen eller ej.

I dagene op til afstemningen meddelte alle 20 klubber i Premier League, at de håbede på et 'remain':

Det skete som bekendt ikke, men hvad får det af konsekvenser for engelsk fodbold?

Så snart Storbritannien er ude (og det kan tage mange år), kan EU-borgere ikke automatisk få arbejdstilladelse i eksempelvis Premier League-klubber, som det hidtil har været muligt.

Det betyder, at alle udenlandske spillere vil blive vurderet på, om de har spillet nok landskampe inden for de seneste par år.

Ifølge The Guardian har alle Premier League-klubber mindst én spiller, som ville blive ramt, hvis reglerne for ikke-EU-borgere kommer til at gælde spillere fra unionen. For ikke at tale om spillere som N’Golo Kanté og Dimitri Payet, der er EU-borgere, men som ikke længere vil være sikret arbejds- og opholdstilladelse.

Desuden ville i alt 332 europæiske spillere i Premier League, Championship og den skotske Premier League ikke have kunnet opnå arbejdstilladelse, hvis de skulle opfylde de krav, der i dag stilles til ikke-EU-spillere, viser en undersøgelse foretaget af BBC.

Men ikke alle i fodboldverden græder lige salte tårer.

Artiklen fortsætter under billedet

Grundet briternes exit af EU, kan spillere som de to franskmænd, Kanté og Martial, miste deres arbejdstilladelse. Foto: All Over Press
Grundet briternes exit af EU, kan spillere som de to franskmænd, Kanté og Martial, miste deres arbejdstilladelse. Foto: All Over Press

Kæmpe fordel for England
Mads Øland, direktør i Spillerforeningen, mener, at udmeldelsen af EU vil give Premier League langt større frihed.

- I stedet for at være underlagt andres restriktioner er det nu kun op til dem selv at vurdere, hvad der er bedst. De kan eksempelvis lave særlige regler for unge talentspillere.

- Hvis England kan finde ud af at udnytte det til deres fordel, kan det ende med, at andre europæiske ligaer som La Liga, Bundesligaen og den franske Ligue 1 vil komme mere bagud, fortæller Mads Øland til Ekstra Bladet.

- Men der sidder vel nogle spillere derude, som er nervøse for deres fremtid?

- Der sidder nok nogle spillere og er nervøse, for de aner ikke, hvad der kommer til at ske, men isoleret set vil Brexit blive en fordel for engelske spillere og klubber. Hvis der kommer færre udlændinge til de engelske klubber, vil flere englændere sandsynligvis få chancen i eksempelvis Premier League.

Andre har den opfattelse, at udenlandske stjerner er en af grundpillerne i Premier Leagues økonomiske succes. Flere eksperter frygter derfor en økonomisk lussing som konsekvens. Færre store stjerner vil betyde færre seere og dermed færre penge i kassen.

Reglerne lempes
Fodboldmarkedet er et internationalt marked, hvor transfer-reglerne i høj grad er baseret på EU-ret, men nu melder det største marked sig altså ud. Eksperter forventer derfor, at reglerne vil blive kraftigt lempet, som det er tilfældet i Norge og Schweiz, der også står uden for EU.

Der er dog ingen, der ved, hvor lang tid det kommer til at tage at blive enige om nye aftaler mellem EU og Storbritannien. Tre, fem eller måske 10 år? Det vil kun fremtiden vise.

- Jeg tror, at mange kloge mennesker prøver at gætte på fremtiden, uden at ane hvad der vil ske. Jeg konkluderer bare, at fodbold er en kæmpe industri i England, og det har englænderne ikke en interesse i at besværliggøre, forklarer Michael Stensgaard, dansk spilleragent.

TV: Fremover kan det være slut med flotte frisparkskasser af Payet - som denne her:

 

Dimitri Payet kan være fortid i Premier League, og det er ikke kun på grund af, at mange storklubber er ude efter ham. (Foto: AP) Premier League Slut med Payet og Martial: EU-exit kan smadre Premier League

Både Roy Hodgson og Parken så noget anderledes ud, da englænderen blev præsenteret som cheftræner i hovedstadsklubben tilbage i år 2000. Foto: Ole Steen Sport Den danske EM-forbindelse: Fra Hodgson til Mor

22 kommentarer
Vis kommentarer